Cevabımız; ➡Yağmur en fazla SONBAHAR mevsiminde yağar.
Sonbaharda havalar yavaş yavaş soğur, ağaçların yaprakları sararır ve dökülmeye başlar, sık sık yağmur yağar, kuşlar sıcak yerlere göç ederler, biraz daha kalın kıyafetler giymeye başlarız.
İlkbahar, dünyanın her noktasında aynı anda yaşanmaz fakat dünyanın her yerinde ilkbahar, yağmurla özdeşleşmiştir. Peki ilkbaharda yağmura sebep olan tam olarak nedir? İlkokul bilgilerinden de hatırlayacağınız üzere, değişen mevsimler, Dünya'nın güneş etrafındaki dönüşünden kaynaklanır.
Dünyanın en çok yağış alan yeri
Muson iklimi bölgesinde yani dünya üzerinde en fazla yağış alan ülke Hindistan'dır. En yağışlı bölge ise yıllık 12.000 mm ile Kuzeydoğu Hindistan'da yer alan 'Çerapunçi' adlı kasabadır. Çerapunçi, Hindistan'ın Meghalaya eyaletinde bulunan bir kasabadır.
Kış en yağışlı mevsim olmasına rağmen Denizel Akdeniz yağış rejimine göre oransal olarak azalır, ilkbahar yağışlarının oranı artar. Yaz aylarında neredeyse yağış yok denecek kadar azdır. Anadolu'da kıyı dağlarının iç kesimlerinde, İç ve Doğu Anadolu'nun büyük bölümünde karasal yağış rejimi etkilidir.
İlgili 18 soru bulundu
Kar yağışı 2023 yılının ilk 3 ayına kalacak. Meteoroloji Prof. Orhan Şen'in 'Türkiye'de kış mevsimi' şöyle: -Aralık ayı batı bölgelerde sonbahar havasında Doğuda ise kışın başları gibi çok soğuk yok. Ocak, Şubat, Mart aylarında kış şartları daha belirgin görülecek.
2023 yazında hava sıcaklığı ortalamanın 0,66 derece üzerine çıkarak 16,77 derece oldu. Bu yılın ilk 8 ayındaki ölçümlerle de 2023 yılı şu ana kadar 2016'dan sonra kayıtlardaki en sıcak yıl oldu. 2023'teki ortalama sıcaklık, 2016'nın sadece 0,01 derece altında kaldı.
Yağmur Yağışı En Çok Hangi İklimde Görülür? Yağmur yağışının en çok görüldüğü iklim genellikle tundra iklimidir. Yağmur, yıllık sıcaklık farkının fazla olduğu yerlerde daha çok görülür. Tundra ikliminde ortalama 200-250 mm kadar yağmur yağışları yaşanır.
Türkiye'nin en fazla yağış alan ili Rize olurken yıllardır ikinci durumdaki Muğla 2021 yılında Rize, Giresun ve Zonguldak'tan sonra dördüncü sıraya düşmüştü.
Soğuk hava zemine batmayı sevdiğinden, bu havanın hızlı şekilde yükselmesi zordur. Bu yüzden kış bulutlarındaki yukarı doğru hava akımları çok hafif olur. Bu yavaş akımlar, fazla nem barındırmayan ince bulutlardan geçtikçe, ufak yağmur damlaları oluşur.
Yani Nisan ve Mayıs.
Bilhassa ilkbahar ve yazın ilk aylarında meydana gelen şiddetli oraj ve firtınalarla beraber dolu görülür. Dolayısıyla hava sıcaklığının, çok düşük olduğu durumlarda dolu, çok az veya zayıf olarak meydana gelir. Ülkemizde havanın nemli ve alttan sıcak üstten serin olduğu bahar ve yaz mevsimlerinde dolu sıkça yağar.
Merhaba, Cevap, aya yağmur yağmaz. Nedeni, çünkü ayda atmosfer yoktur.
Yüzey sıcaklığı 6000 dereceye yaklaşan plazma halindeki sıcak gazdan oluşan Güneş'te yağmur yağar mı? Astrofizik Dergisi'nde yayınlanan yeni makaleye göre evet.
Bu neden önemli? Şundan: İlkbaharda kara yüzeylerinin hızlı ısınması sonucu, yüzeyin hemen üzerindeki hava katmanı genleşerek yükselir. Yükselen sıcak havanın henüz ısınmasını tamamlayamamış olan üst seviyelerdeki serin havayla karşılaşması sonucu, kararsızlık yağışları oluşur.
Yağmur oluşumu, suyun buharlaşarak gökyüzüne doğru yoğunlaşması ile meydana gelmektedir. Gökyüzünde yoğuşan su buharı bir araya gelerek su damlacıklarını oluşturmaktadır. Su damlacıkları yoğuşmanın etkisi ile bir araya gelir ve yağmuru oluşturur. Damlaların yeryüzüne inmesi ile yağmur yağmaktadır.
2023 yılı İlkbahar mevsiminde illerimiz içinde en fazla yağış 510 mm ile Tunceli'de, en az yağış 129 mm ile Hatay'da gerçekleşmiştir. Normallerine göre azalma gösteren illerimiz ise Batman, Hatay, Iğdır, Kilis, Mardin ve Siirt olmuştur.
Dünyanın en kurak yeri Antarktika'dır. Kıtanın bazı kesimleri 2 milyon yıldır yağmur yüzü görmedi. Bir çöl aşağı yukarı 25 mm'den az yağış alan yer olarak tanımlanır.
Yerin sıcaklığı, sıfır derecenin üzerindeyse yağmur yağar. Ancak, yer sıcaklığı sıfır derece ya da sıfır derecenin altındaysa, kar yağışı gerçekleşir.
Muson ikliminde en çok yağış yazın düşer. Yağışlar genellikle orografik yağışlardır. Muson ilkimi;Hindistan,Güneydoğu Asya kıyıları,Madagaskar ve Avustralya'nın kuzeyi gibi yerlerde etkilidir. Bitki örtüsü kışın yaprağını döken geniş yapraklı muson ormanlarıdır.
Ülkenin ikliminde en önemli rolü muson rüzgarları oynar. Hint Okyanusu'ndan Himalayalar'a doğru esen rüzgarlar, Haziran gibi başlayıp ekime kadar süren muson yağmurlarını getirir. En çok yağış da ağustos ve eylül aylarında görülür. Muson yağmurları genellikle kısa sürelidir ancak oldukça yoğun sağanak yağışlardır.
Kış: - En soğuk mevsimdir. - Ağaçlar bütün yapraklarını döker. - Kar, bol yağış ve buzlanma görürüz.
Bu yazın başlarında ABD İklim Tahmin Merkezi, 2023'ün büyük bir El Nino yılı olacağını duyurmuştu. El Nino, Pasifik Okyanusu'nda Ekvator boyunca yayılan sıcak suyun neden olduğu geniş kapsamlı bir iklim modeli. Bu modelde Pasifik'teki bol miktarda ısı atmosfere aktarıldığı için ekstra sıcaklıklar ortaya çıkıyor.
Türkiye'de 1971'den sonra ortalama sıcaklığının en yüksek yaşandığı yıl 2010 senesi oldu. En sıcak yıl olan 2010 senesinde ortalama sıcaklık 15,6 derece olarak kayıtlara geçti. En sıcak ikinci yıl ise 2018 yılında yaşandı.
03.07.2023 İnsanlık tarihinde yaşanan en yüksek küresel ortalama sıcaklık olarak kaydedildi. İKLİM KRİZİ KAPIDA!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri