Serbest gezen tavuğun yumurtası ile market yumurtası arasındaki en önemli fark, besin değeridir. Gezen tavuk yumurtası normal yumurtaya göre 3 kat daha fazla E vitamini, 1,5 kat daha fazla A vitamini, 7 kat daha fazla beta karoten, 3 kat daha fazla omega3, 1/3'ü kadar kolesterol içerir.
Gezen Tavuk Yumurtası en sağlıklı ve besin değeri yüksek olmasının sebebi özgür ve doğal gezen tavukların yumurtladığı yumurtalar olmasıdır. Gezen tavuklar doğal yemlerle, doğa şartlarına uygun olarak beslenerek ve doğada kendi yiyeceğini bularak beslenmesi nedeniyle tamamen organiktir.
Yumurtalarında çeşitli otların kokusu ve etkisi oluşabilir. Organik yumurtalar için belirli bir sayıda olan tavuklar, özel alanlarda büyür. Gezen tavuklar ise köy ve yayla gibi alanlarda rahatça dolaşan tavuklardır. Her iki yumurta türü de besin değeri açısından zengindir.
Tavuklar organik yemle beslendikleri için yumurtaların boyları da birbirinden farklı olabilmektedir. Organik yumurtaların iç kısmı sarı renkte olmalıdır. İç kısmı kırmızı renkte olan yumurtalar kesinlikle alınmamalıdır.” Balcı, “'1' ile başlayan kod, gezen tavuk yumurtası kodudur.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Bu kod, yumurtanın organik bir şekilde beslenen tavuktan alındığını ifade eder. Bu kod sayesinde tavuğa yetiştirildiği süre boyunca hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiği anlaşılır. Yumurta türleri arasında en sağlıklı olan yumurta çeşididir.
İlgili 37 soru bulundu
'YUMURTALARIN ÜZERİNDE MUTLAKA SERİ NUMARASI BULUNMALI'
Üzerinde seri numarası olmayan yumurtalar piyasaya çıkacak özellikleri olmadıkları için üzerine seri numarası da vurulmaz.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Köy yumurtası en sağlıklı ve besin değeri yüksek yumurtadır. Çünkü köy tavukları özgürdür ve doğal yem ile beslenir. Tavuk çiftliklerindeki tavuklar, özellikle hızlı yumurtlamayı sağlayan suni yemler ile beslenir, besin değeri daha düşüktür. Köy yumurtası kadar sağlıklı olduğu asla söylenemez.
Köy yumurtalarının sarıları açık sarı veya az koyu sarı olur. Asla çok koyu sarı veya turuncu tonlarda olmaz. Köy yumurtaları haşlamada daha çabuk pişer. Besin değeri şehir yumurtalarına göre kat kat fazladır.
GEZEN TAVUK (FREERANGE) yumurtası en sağlıklı ve besin değeri yüksek yumurtadır. Çünkü tavuklar özgürdür ve doğal yem ile beslenir. Tavuk çiftliklerindeki tavuklar, özellikle hızlı yumurtlamayı sağlayan suni yemler ile beslenir, besin değeri daha düşüktür. GEZEN TAVUK yumurtası kadar sağlıklı olduğu asla söylenemez.
Proteinlerce zenginliğini bildiğimiz yumurtaların içinde bir de sülfür bulunur. Sülfür, ısıya maruz kaldığı durumlarda yaşanan reaksiyonlar ve kırılmalar nedeniyle ortaya sülfür gazını çıkarır ve bu da yumurtanın çok kokmasının nedenlerinden biri olarak sayılır.
5-Amrock (Alman): Amerika'nın melez tavuklarından olan Amrock tavuğu, yıllık 240 ile 250 arası yumurta vermektedir. Bu tavuğun en önemli özelliklerinden biri de etinin lezzetli olması ve tüylerinin hoş bir görüntüsü olmasıdır.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 3 İle Başlıyorsa;
3 numaralı kod, kafes tavuğu olarak bilinir. Yani, bu yumurtalar tavuk çiftliklerinde fabrikasyon usulüyle üretilir. Bu tavukların çoğu katkı maddeli yemlerle beslenir. 3 numaralı yumurtalar, Türkiye'de en çok tüketilen ve en ucuz olan yumurta çeşididir.
Bu tamamen farklı bir konu, ancak bir tavuğun yediği yiyeceklerdeki besinleri doğrudan yumurtalarına yönlendirebileceği kanıtlandı. Yumurta kabuğu rengi beyaz ve kahverenginin tonlarında olması yumurtanın tadını etkilemez.
Kod 0 ile başlıyorsa; organik tavuk yumurtası, Kod 1 ile başlıyorsa; serbest dolaşan tavuk yumurtası, Kod 2 ile başlıyorsa; kümeste/kapalı ortamda özgür gezen tavuk yumurtası, Kod 3 ile başlıyorsa; kafes tavuk yumurtası anlamına geliyor.
Bir Tavuk Her Gün Yumurtlar mı? Tavuklar iyi bakıldığı ve kendilerine iyi koşullar sağlandığında neredeyse her gün 1 adet yumurta verebilirler.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Uzmanlara göre doğal ortamlarda solucan, yabani ot ve böcekle beslenen tavukların yumurtaları daha lezzetli ve besleyici oluyor. Doğal yumurtaya “Köy yumurtası” da denir. Köy yumurtası çok besleyici faydalı bir besindir.
Eğer yumurtlayan tavuk tahıl ve buğday ağırlıklı besleniyorsa, yumurtanın sarı kısmı daha açık renkte olmaktadır. Fakat tavuk ksantofil ve karotenoid ağırlıklı mısır, ot ve doğadaki böceklerle besleniyorsa sarısı daha turuncuya yakın koyu sarı renkte olmaktadır.
Kadınlarda yumurta sayısının toplamı 7 ila 10 olması normal düzey olarak kabul edilmektedir. Tüp bebek tedavisinde de yumurta kalitesi ve sayısı oldukça önemlidir. Yumurta sayısı ne kadar fazlaysa kişinin gebe kalma olasılığı o kadar yüksektir. Tedavi sürecinde yumurta sayısının 8 ila 15 arasında olması gerekmektedir.
Organik olmayan, ucuz yemlerle beslenmiş ve aşılanmış normal tavuklardan elde edilen yumurtaların bu tür maddeleri içerme riski yüksektir. Organik yumurta ise bu tarz kimyasallar içermez. Konvansiyonel üretim yapan yumurta çiftliklerinde hasta olan tavuklara antibiyotik verilebilir.
Canan Karatay, sabah öğle akşam gün içine dağıtarak günde 10 yumurta yenilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Canan Karatay, yeni kitabında anne adayları ve hamilelere sesleniyor: Şekerden uzak durun, ekmek yemeyin, makarnaya elinizi sürmeyin, bol yumurta tüketin.
Beyin hücrelerinin normal iletişimini sağlayan fosfolipitler, kolinden oluşur. Bu belirli vitaminin beyindeki en önemli yapı malzemesi olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır. Eğer günde 2 yumurta yerseniz, vücudunuz bu besleyiciden yeterince faydalanır. Kolin eksikliği bellek azalmasına neden olur.
Kas Gelişimi İçin İdeal Bir Besin
Protein açısından son derece zengin olan yumurta farklı vitamin, yağ ve mineralleri de içerir. Vücut için pek çok faydası bulunan yumurta, kas kütlesinin oluşumunu desteklemek için de son derece etkili bir tercih olarak ön plana çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri