Mısır Çorbasının ayranlı ve yoğurtlu çeşitleri, Lahana Çorbası, Etli Lahana Sarması, Kara Lahana Yemeği, Trabzon Döneri, Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu, Hamsili Kaygana,Hamsili Bulgur Pilavı, Haluşka, Trabzon Hurmalı Tart, Muhlama, Pazılı Hamsi Tava, Gongoş Sarması, Pazı Tavası, Mısır Çorbası, Hamsiköy Sütlacı, Balkabağı ...
İlgili 30 soru bulundu
Mısır Çorbasının ayranlı ve yoğurtlu çeşitleri, Lahana Çorbası, Etli Lahana Sarması, Kara Lahana Yemeği, Trabzon Döneri, Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu, Hamsili Kaygana,Hamsili Bulgur Pilavı, Haluşka, Trabzon Hurmalı Tart, Muhlama, Pazılı Hamsi Tava, Gongoş Sarması, Pazı Tavası, Mısır Çorbası, Hamsiköy Sütlacı, Balkabağı ...
Trabzon yöresel yemekleri; kuymak, Laz böreği, turşu kavurma, Akçaabat köfte, Hamsiköy sütlacı, Vakfıkebir ekmeği, hamsili yemekler, hamsi çorbası, karalahana sarması ve çorbası, Karadeniz pidesi, palamut dolması, kefal ekşilisi, Trabzon çayı, Kalkanoğlu pilavı ve çok daha fazlasından oluşur.
Kahvaltısında Karadeniz yöresine ait peynirler, Trabzon peyniri, tereyağı, mısır unlu kuymak ve Karadeniz'den gelen doğal yumurtalarla yapılan omletler yer alıyor. Balından kaymağına, peynir çeşitlerinden yumurtasına, kavurmasından muhlamasına kadar aradığınız pek çok Karadeniz lezzetini burada bulmanız mümkün.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Kaygana, karalahana çorbası ve dolması, sarıkiraz kavurması, Trabzon yağı, Vakfıkebir ekmeği, minzi peyniri,hamsi, öğmeç, Trabzon pidesi, pepeçura, laz böreği, hamsikuşu, fasulye kavurması, mısır ekmeği ve daha onlarca farklı lezzet… Hepsi de Karadeniz yemekleri arasında birer vazgeçilmez.
Yörede kullanılan giysiler arasında çarık, kara lastik, potin, entari, peştamal, kuşak, mes ve lastik ayakkabı yer alır. Bunlar arasında en dikkati çekici ise köy kadınlarının entarilerinin üzerine, bellerine bağladıkları, genellikle beyaz, kırmızı, enlice çizgili veya kareli peştemallerdir.
Perohi, gözleme, Safranbolu bükmesi, kuyu kebabı, kara mancar, yaprak dolması, ev makarnası, bandırma, sini çöreği, çullu börek, bazlama, su böreği, ev baklavası, safranlı zerde, höşmerim ve haluşka kente sofraları süsleyen yöresel yemekler arasında bulunuyor.
trabzon'daki laz sayısı bilinenin aksine çok ama çok azdır. trabzon'un etnik yapısının çoğunluğunu çepni ve kıpçak türkleri oluşturmaktadır,şive de buna bağlı olarak gelişmiştir trabzon şivesinin rumca ile bağlantısı yoktur.
Trabzon ilinin iklim şartları sanâyi bitkilerinin üretimine çok elverişlidir. Ekime elverişli alanları az olmakla berâber, ormanları, çay ve fındık bahçeleri, otlakları geniş yer kaplar. Başlıca tarım ürünleri çay, patates, mısır, fındık, tütün, buğday ve fasulye (kuru) dir.
Trabzon sabah kahvaltısında mutlaka muhlama ve kuymak yenir. Özel eritme peynir ile yumurtanın eşsiz harmanı buranın en meşhur kahvaltılığıdır. Güzel yapan bir Trabzon kahvaltı mekanında yenirse tadı enfes bir hatıra bırakır damakta. Diğer yandan pastırması ve sucuğu da güzeldir ve yenir.
Kuymak, turşu kavurması, yumurtalı minzi, kaygana… Trabzon'da hepsi aynı kahvaltı sofrasında bir araya geliyor. Bir de Sürmene pidesi var.
Trabzon'da yaşayanların yüzde 88'1 Trabzon nüfusuna kayıtlı Trabzon'da en çok Gümüşhaneli ve Giresunlular yaşıyor Trabzon dışındaki Trabzonlular en fazla İstanbul, Kocaeli ve Ankara'da ikamet ediyor.
Şehri gezmek için en ideal zamanların yaz ve sonbahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. İlkbaharda genelde daha şiddetli yağmurlar görülmektedir. Denizden içerilere doğru girdikçe yani daha iç ilçelerde hava sıcaklığı biraz daha soğuk olabilir. Yerli ve yabancıların en çok ziyaret ettiği zamanlar ise yaz aylarıdır.
Türkiye'de Trabzon veya Hatay hurması olarak bilinen meyve, Abanozgiller ailesindendir. Bu mübarek ağaç, Asya'da Cava elması, Japon hurması, bizde ise cennet hurması veya Allah'ın meyvesi gibi isimlerle de bilinir.
Trabzon denince hemen akla gelen ve şehrin en sembol yeri belki de Sümela Manastırı. Trabzon Maçka'da yer alan ve Türkiye sınırları içerisindeki en eski yapılardan biri olma özelliğini taşıyan Sümela Manastırı'nın inşa tarihi 365-395 yıllarına kadar uzanıyor.
Trabzon 16. yüzyılda, merkezi Batum olan Lazistan Sancağı ile birleştirilerek eyalete dönüştürülmüş ve bu yeni idari birimin merkezi olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri