Gezi yazılarında gezginin dikkatini çeken ve farklı konular güncel olaylarla da bütünleştirilerek edebî bir üslûpla anlatılır. Gezi yazısı görülen yerlerin güzellikleri hakkında duygu ve düşünce içerebilir. Anlatılanlar hayal ürünü değil gerçektir. Gezi yazıları kuvvetli bir gözlem gücüne dayanır.
Elbette gezi yazılarının ilgi çekmesi ve akıcı bir üslupla yazılması için yazarın kendi düşüncesinin ve tarzının da önemi fazladır. Seyahatnamelerde yazarın, gezip gördüğü yerleri, kent ve ülkeleri kendi düşüncesini de ekleyerek ve betimleme tekniği ile renklendirerek anlattığı gözlenir.
Gezi Yazısı
Gezip görülen yerlerin anlatıldığı yazı türüdür. Gezilen yerlerle ilgili izlenimler edebî bir üslupla anlatır. Yazar, iyi bir gözlemcidir. Duygu ve düşüncelere yer verilebilir.
Bu yönden baktığımızda gezi yazıları anlatısal metin türüne dâhil edilebilmektedir. Her ne kadar anlatısal metin türü dendiğinde öykü ve roman gibi türler anlaşılsa da bu, anlatısal metinlerin kurmaca olması gerektiği gibi yerleşmiş bir inancın sonucudur.
*Gezi yazıları bir bakıma anıya ve günlüğe de benzer, fakat onlardan ayrı bir yazı türüdür. > Dünya Edebiyatında Gezi Yazısı: *Dünya edebiyatında gezi yazısının ilk örnekleri sayılabilecek eserleri verenlerin başında Heredotos, Marco Polo, İbni Batuda gelir.
İlgili 37 soru bulundu
Edebi bir anlatım ile gezilip görülen yörelerle ya da ülkelerle ilgili edinilen gözlem, bilgi, izlenim ve anıların kaleme alındığı yazılara gezi yazısı ismi verilir. İnsanlar yakın çevrelerini tanımaya başladıkça ve gezmeye başladıkça kendi çevrelerinin dışında bir çevre ve daha pek çok kültür olduğunu fark ediyor.
Seyahatname gezi - hatıra türünde bir kitap olarak tanımlanmaktadır. Evliya Çelebi, on ciltlik eserinde gezip gördüğü yerlerin yanı sıra hatıralarını da kaleme almıştır. Otobiyografik özellikler taşıyan kitapta tamamen kurmaca olan bölümler de yer alır. Kitapta gezilen yerler kronolojik olarak sıralanmıştır.
Kurmaca metinler salt gerçeklikten hareket edilerek yazılsalar bile hayal gücünü içerirler. Yazar bu metinlerde okur için yepyeni bir dünya sunar. Yani kurmacanın da kendine has bir gerçekliği, kendine has bir evreni bulunmaktadır. Okur olarak metinlerde var olan evrene, karakterlerin gerçekliğine inanırız.
Yazar, gezip gördüğü yerlerle ilgili gözlemlerini, incelemelerini, bilgileri bir araya getirerek gezi yazısını yazar. Okur, anlatılan yerleri bu sayede sanki yazarla birlikte geziyormuş hissine kapılır. Gezi yazılarında aydınlatıcı, öğretici bilgiler de yer alır. Amaç, gezilen yeri okuyucuya her yönüyle tanıtmaktır.
Edebi metin kendine özgü dili, gerçeklikle olan ilgisi, estetik yaşantı uyandırması, çok anlamlılığı, yazıldığı dönemi temsil etmesi, kendine özgü anlatma formlarına sahip olması gibi birçok niteliğe sahiptir.
Gezi yazılarında gezginin dikkatini çeken ve farklı konular güncel olaylarla da bütünleştirilerek edebî bir üslûpla anlatılır. Gezi yazısı görülen yerlerin güzellikleri hakkında duygu ve düşünce içerebilir. Anlatılanlar hayal ürünü değil gerçektir. Gezi yazıları kuvvetli bir gözlem gücüne dayanır.
“Kırk Yıl”, Halit Ziya Uşaklıgil'in altmış yaşlarındayken hayatının ilk kırk yılını anlattığı bir hatıra kitabıdır.
Zaman içerisinde değişim ve dönüşüm yaşayan gezi türü Türk edebiyatında seyâhat-nâme, sefaretnâme, ruz-nâme ve şehrengiz gibi türlerde karşımıza çıksa da modern anlamda gezi türü ilk örneklerini Tanzimat ile birlikte vermeye başlamıştır.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
XIV. yüzyıl İslam alemi ile birlikte Türk dünyasını canlı levhalar halinde aksettiren önemli kaynaklardan biri de İbn Battuta'nın Tuhfetu'n Nuzzar fi Garaibi'l-emsar ve Acaibi'l-esfar adlı seyahatnamesidir.
Gezi yazıları gezi tekniğinin öğrenilmesiyle bir beceri eğitimine temel oluşturabilir. Ayrıca uygulama boyutunun aktarılmasıyla beceri yanında Sosyal Bilgiler konu alanına ilişkin bilgilenme sağlanabilir. Yazarların yapmış oldukları eleştiri ve yorumlar da gezi tekniğinin değerlendirme aşamasına katkı getirebilir.
Eskiden gezi yazılarına seyahatname, seyahat yazıları denirdi. Gezip gören insana da seyyah denirdi. Bugün gezen gören kimseye gezgin, onların gezip gördükleri yerleri anlattıkları yazılara da gezi yazıları denmektedir.
Seyahatname (Osmanlıca: سياحت نامه) veya Evliya Çelebi Seyahatnamesi (Osmanlıca: اوليا چلبى سياحتنامهسى), Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan gezi yazısı kitabıdır. On ciltten oluşur. Seyâhatnâme ilk olarak 1848'de Kahire Bulak Matbaasında Müntehâbât-ı Evliya Çelebi adıyla yayımlanmıştır.
Kurmaca kavramının sözlük anlamına baktığımızda karşımıza "Olmadığı halde varmış gibi tasarlanmış, kurgulanmış," ifadesi çıkmaktadır. Edebiyatta kurmacanın yer aldığı türlerse roman, öykü, anlatı ve oyundur. Kurmaca metinler salt gerçeklikten hareket edilerek yazılsalar bile hayal gücünü içerirler.
Metin, kelimelerin ve cümlelerin dilin kurallarına bağlı olarak sıralanmasından meydana gelir. Cümlelerin metin oluşturabilmesi için belirli bazı ölçütler vardır: “Bağdaşıklık, tutarlılık, kabul edilebilirlik, durum, bilgisellik, metinler arası ilişki” (Keçik ve Uzun, 2003: 11).
Kurmaca metinlerde anlatılmak istenen konular dolaylı bir dille anlatılmaktadır. Yani okuyucuya mesaj doğrudan bir yol ile verilmemektedir. Bu metinlerde sonda okuyucuların kendi yorumlarını yapması istenmektedir.
İlk çağlardan bu yana insanoğlunun yeni yerleri görüp, tanıma ihtiyacını karşılayan edebi ve tarihi özellik taşıyan metinlere seyahatname ya da gezi yazıları denilmektedir.
Bu tanımlamalardan bir kısmı şöyledir: TDK'ye göre seyyah “gezgin, turist” (2011, s. 2085); “seyahat yolculuk, gezi; seyahatname bir yazarın gezip gördüğü yerlerden edindiği bilgi ve izlenimlerini anlattığı eser” (2011, s. 2083). “Seyyâh (A) 'Seyâhat'den.
Evliya Çelebi'nin bugün bile önemini taşıyan Seyahatname adlı eseri işte bu gezilerin ürünüdür. Seyahatname, Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan çok ünlü bir gezi kitabıdır. 10 ciltten oluşur.
Türk edebiyatında gezi yazısı türünün ilk örneği Seydi Ali Reis'in “Mir'atü'l-Memalik” adlı eseridir. Evliya Çelebi'nin 17. yüzyılda yazdığı 10 ciltlik “Seyahatname” eseri en çok bilinen gezi yazısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri