Giresun'da kivi üretiminin başlangıcı 1990'lardır. Kivinin, fındığa oranla verimi daha fazla, hasat gideri daha az ve geliri daha iyidir.
Giresun'da alternatifsiz tarım ürünü konumunda olan fındık, aynı zamanda ilin ekonomik yapısını şekillendiren sanayi sektörü de büyük ölçüde fındık ve fındık mamullerine dayalı olarak gelişme imkânı bulmuştur. Fındık, İlin tarım ürünleri ihracatında ilk sırada yer almaktadır.
Giresun'un en popüler yöresel yemekleri:Karalahana Çorbası, Tel Kadayıf, Karalahana Sarması, Hamsili Pilav, Fasulye Turşusu Kavurması, Pezik, Görele Pidesi, Hamsi Böreği, Yağlaş, Mendek Çorbası, Isırgan Çorbası ve Darı Unu Helvası bulunmaktadır.
Giresun Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Giresun neyi meşhur dendiğinde akla ilk olarak gelen fındığı ile nam salıyor.
Giresun'da ki en sevilen tatlıların başında tel kadayıf gelmektedir. Tel kadayıf Giresun'un fındık ile birlikte hazırlanan tatlıları arasında yer almaktadır. Tel kadayıf Giresun'da değil Türkiye'de de sevilen bir tatlı olmuştur. İlk olarak bu şehirde yapılmış olan tel kadayıf Giresun ile özdeşleşmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Giresun'da darı unu helvası da denir, mısır unuyla yapılan ve yöresi Giresun olduğu için bol fındıkla ikram edilen bir lezzet. Helva sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir tatlı çeşidi olarak listedeki yerini alıyor.
Başta buzdolabı magnetleri, fındık, tamzara dokuması, çay, Giresun balı, pekmez, anahtarlık ve el işlemeli ürünler olmak üzere pek çok ürünü hediyelik eşya açısından tercih edebilirsiniz. Şehri simgeleyen pek çok mimari yapının buzdolabı magnetleri üzerinde yer aldığı bilinmektedir.
Dünyanın En Kaliteli Fındığı – Giresun Tirebolu Fındığı
Giresun, bir Miletos kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı "Kerasus"dur. İsminin, yabani kiraz ağaçlarından dolayı "Kiraz diyarı" olabileceği söylenir. Giresun, 1397 yılında Türkmen beyi Emir Oğlu Süleyman Bey tarafından fethedilerek Türk yurdu haline getirilmiş olup, Eski Türklerde adı Vilayet-i Çepni'dir.
Giresun'un sahil kemsinde tüm portakal çeşitlerini rahatlıkla yetiştirebilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Giresun merkezde bulunan Fiskobirlik Satış Reyonu'ndan veya Giresun Fındık Evi'nden fındığın kabuklu, çiğ, kavrulmuş, kıyılmış ve pikola gibi çeşitleri ile birlikte fındık ezmesi, fındık kreması, fındık yağı gibi doğal ürünleri almak mümkündür.
Türkiye'nin fındık başkenti sayılan Giresun'da yetişen Giresun tombulu ise,taşıdığı üstün niteliklerle, dünyada en çok ilgi gören fındık çeşitlerindendir.
Giresun İlinin ana geçim kaynağı tarıma dayalıdır. Toplam tarım alanının % 76'sında Tarım ve Orman Bakanlığı İstatistik Veri Ağı (İVA)sistemine göre 1.177.290 dekar alanda 83.269 ton fındık üretimiyapılmaktadır.
Meyve üretiminin dörtte biri üzüm
En çok üretilen meyve ürünlerinde üzümün ardından ikinci sırayı elma, üçüncü sırayı, portakal, dördüncü sırayı zeytin, beşinci sırayı da mandalina aldı.
Jack fruit meyvesi, dilimize Jak meyvesi olarak çevrilmiştir. Ağaçta yetişen en büyük meyve unvanına sahip olan bu besin, tropik meyveler sınıfındadır. Dutgiller ailesinin bir üyesi olan bu meyvenin Latince adı Artocarpus heterophylls'dir. Jak meyvesi ağacı ortalama 15 metre boyundadır.
Giresun'un sahilde olan alışveriş merkezidir Merkezi bir konumda olan bu merkezde Migros Süpermarket bulunur. Giyim Mağazasından ihtiyaca yönelik Her istediğinizi bulabilirsiniz.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir.
En İyi Cevaplar
Aslen Ordu'luyum. Hatta yaklaşık 6 7 ton civarı kendimize ait fındığımız oluyor yıllık. Fakat tat bakımından Giresun fındığı daha öndedir.
Yaz aylarının vazgeçilmez ilçeleri arasında yer alan Dereli, doğal güzellikleriyle turistlerin beğenisini kazanmaktadır. Şelale ve yayla açısından geniş bir yelpazeye sahip olan Dereli, Giresun'da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.
Nüfusun yaklaşık %30'u merkez ilçesinde toplanmış olan Giresun ilinin en düşük nüfuslu ilçeleri Güce, Çanakçı, Doğankent ve Çamoluk'tur. Karadeniz'e 122 kilometrelik bir sahil bağlantısı bulunan Giresun, yeşilin maviyle buluştuğu eşsiz doğal güzellikleri barındıran illerden biridir.
Hasır bilezik ve telkâri usulü dokuma eşyalar, Şal, Sürmene çakısı, Bakır ibrikler, güğümler, süt tasları, kapaklı hamsi tavaları, maşrapalar, kapaklı sahanlar, tencereler ve mangallar.
girasun fındığı, giresun fındık üreticileri tarafından ürettikleri fındığa verdikleri isimdir.
Giresun'da kivi üretiminin başlangıcı 1990'lardır. Kivinin, fındığa oranla verimi daha fazla, hasat gideri daha az ve geliri daha iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri