Fındığın anavatanı ve dünyanın en kaliteli fındığına sahip olan Giresun, deniz kıyısından yüksek köylere kadar uzanan arazileri fındık bahçeleriyle kaplıdır. Fındığın; tombul , sivri, kuş, kara ve badem gibi çeşitleri vardır.
Giresun'da kivi üretiminin başlangıcı 1990'lardır. Kivinin, fındığa oranla verimi daha fazla, hasat gideri daha az ve geliri daha iyidir.
Giresun, fındığın anavatanı ve dünyanın en kaliteli fındığına sahip olan ildir.
Her bütçeye uygun hediyelik eşyanın yer aldığı Giresun'da şehri simgeleyen eşyalar da bulunmaktadır. Başta buzdolabı magnetleri, fındık, tamzara dokuması, çay, Giresun balı, pekmez, anahtarlık ve el işlemeli ürünler olmak üzere pek çok ürünü hediyelik eşya açısından tercih edebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Giresun, fındık üretim alanı olarak, ülke üretim alanının yaklaşık olarak %17 sine, üretim olarak ise ülke fındık üretiminin ortalama %14 üne sahiptir. Fındık üretimi dışında, ilde bitkisel üretim olarak tahıl ve meyve üretimi yapılmaktadır.
Giresun'un en popüler yöresel yemekleri:Karalahana Çorbası, Tel Kadayıf, Karalahana Sarması, Hamsili Pilav, Fasulye Turşusu Kavurması, Pezik, Görele Pidesi, Hamsi Böreği, Yağlaş, Mendek Çorbası, Isırgan Çorbası ve Darı Unu Helvası bulunmaktadır.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Bilmeyenler için özetle Giresun ve Ordu fındığının arasındaki farkları bi hatırlayalım. Karadenizlilerin bu konuyu oldukça iyi bildiğinden şüphemiz yok. Şimdi Ordu fındığına baktığımızda daha iri ve yağsız bir fındık karşımıza çıkarken Giresun fındığı ise daha küçük ve yağlıdır.
Son yıllarda Meksika başta olmak üzere pek çok ülkede fındık üretim denemeleri yapılıyor olsa da Giresun fındığının lezzetini tutan bir alternatifi olmadığı herkesçe bilinmektedir. Dünyanın en lezzetli fındığı bu ününü Karadeniz'in iklimine, doğasına ve çalışkan insanına borçludur.
Giresun'da ki en sevilen tatlıların başında tel kadayıf gelmektedir. Tel kadayıf Giresun'un fındık ile birlikte hazırlanan tatlıları arasında yer almaktadır. Tel kadayıf Giresun'da değil Türkiye'de de sevilen bir tatlı olmuştur. İlk olarak bu şehirde yapılmış olan tel kadayıf Giresun ile özdeşleşmiştir.
Giresun'da darı unu helvası da denir, mısır unuyla yapılan ve yöresi Giresun olduğu için bol fındıkla ikram edilen bir lezzet. Helva sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir tatlı çeşidi olarak listedeki yerini alıyor.
girasun fındığı, giresun fındık üreticileri tarafından ürettikleri fındığa verdikleri isimdir.
Giresun İlinin ana geçim kaynağı tarıma dayalıdır. Toplam tarım alanının % 76'sında Tarım ve Orman Bakanlığı İstatistik Veri Ağı (İVA)sistemine göre 1.177.290 dekar alanda 83.269 ton fındık üretimiyapılmaktadır.
Giresun merkezde bulunan Fiskobirlik Satış Reyonu'ndan veya Giresun Fındık Evi'nden fındığın kabuklu, çiğ, kavrulmuş, kıyılmış ve pikola gibi çeşitleri ile birlikte fındık ezmesi, fındık kreması, fındık yağı gibi doğal ürünleri almak mümkündür.
Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur. Dünyada fındığın anavatanı ve ilk kez yetiştiği yerler olarak Karadeniz kıyıları gösterilmektedir.
Fındıklarımız ağırlıklı olarak Türkiye, İtalya, Şili ve ABD'den geliyor. Ferrero, kendi fındık değer zincirinde kendi kaynaklı fındığının tam izlenebilirliğini sağlamayı taahhüt ediyor.
Yaygın olarak Giresun'da yetiştirilen tombul fındık, her yıl düzenli olarak verim alınabilen bir fındık türüdür. Kabuğu açık, parlak, kahverengidir. Kabuk kalınlığı ortalama olarak 1.10 mm civarındadır ve kolayca kırılabilir. İç meyve zarları dediğimiz kısımsa kolayca soyulabilme ve beyazlatılma özelliğine sahiptir.
Bazı kaynaklar ise fındığın Orta Asya'dan Karadeniz sahillerine göçler yoluyla Türkler tarafından getirildiğini, daha sonra Avrupa'ya götürüldüğünü ifade eder. Bunun için de "Yağ Taşı - Yağmur Taşı" adlı efsane ile "Bugu Tekin" efsanesini kanıt olarak gösteririler.
Çotanak: Fındık demeti, kümesi.
Dünyada fındık üretimi Türkiye başta olmak üzere, İtalya, İspanya, ABD, Yunanistan, Kanada, Yeni Zelanda, Bolivya, Çin, Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan gibi pek çok ülkede yapılmaktadır.
İsminin kökeni
Birinci rivâyete göre bu isim, "Kerasus"ta bol miktarda yetişen kirazdan gelmiştir. İkinci rivâyete göre ise; Giresun denize doğru uzanan bir yarımadanın üzerine kurulmuştur. Bu yarımadanın şekli de boynuza benzemektedir. İşte bu sebepten Yunancada boynuz anlamına gelen "Keras"dan türemiştir.
Giresun, Doğu Karedeniz Bölgesinde; doğudan Trabzon ve Gümüşhane, batıdan Ordu, güneyden Erzincan, güneybatıdan Sivas illeri ile kuzeyden ise Karadeniz sınırlandırılmış bir sahil ilimizdir.
Bu lahana çeşitleri arasında Giresun'la özdeşleşen lahana diblesi de bulunuyor. Lahana diblesi pirinç, soğan ve lahana malzemelerinden hazırlanan lezzetli bir yemektir. Şehre geldiğiniz zaman yöreye ait sebze yemeklerinden denemek istiyorsanız Lahana diblesi iyi bir seçenek olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri