Beslenme, barınma ve giyinme tüm insanların temel ihtiyaçlarıdır. Örneğin tehlikelerden, soğuktan korunmak için bir eve ihtiyaç duyarız.
Temel ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır.
İstek ve ihtiyaçlarımızın bazıları temeldir. Yemek yemek, su içmek, uyumak temel ihtiyaçların başında gelir. İnsanların bazı gereksinimleri ise toplumsal olup ülke ve kültürlere göre çeşitlilik gösterir.
Giyinme: En temel ihtiyaçlarımızdan biri giyimedir. Çıplak gezemeyiz. Aynı zamanda üşümemek için de giyinme ihtiyacı duyarız. İstek: Hayatımızı sürdürmek adına ihtiyaç duymadığımız, ancak elde ettiğimiz zaman bizi mutlu eden ihtiyaçlar istek olarak bilinir.
Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi 5 ana kategoriye ayrılır. Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar, değer verilme/saygınlık ihtiyacı ve son olarak kendini gerçekleştirme ihtiyacı.
İlgili 39 soru bulundu
Zorunlu İhtiyaçlar
Beslenme, giyinme ve barınma gibi. Bu tür ihtiyaçlar karşılanmadığı zaman insanların hayatiyetinin devamı tehlikeye girer.
Sosyal, saygı ve kendini gerçekleştirme ihtiyaçları, üst düzey ihtiyaçları oluşturuyordu. Bu üst düzey ihtiyaçlar genellikle dahili olarak, yani bir birey içinde karşılanır.
Bunlar fizyolojik gereksinimler, güvenlik gereksinimi, sevgi ait olma gereksinimi, saygınlık gereksinimi, kendini gerçekleştirme gereksinimi'dir.
Zorunlu ihtiyaçlar, insanın yaşamım devam ettirebilmesi için gerekli olan hava, gıda ve su gibi karşılanması zorunlu olan gereksinimlerdir. Öte yarıdan karşılanmaları yaşamsal olmayan, ancak tatmin edildikçe insanlara haz veren eğlenme, seyahat etme ve müzik dinleme gibi ihtiyaçlar ise zorunlu olmayan ihtiyaçlardır.
Fizyolojik gereksinimler (nefes, besin, su, cinsellik, uyku, denge, boşaltım) Güvenlik gereksinimi (vücut, iş, kaynak, etik, aile, sağlık, mülkiyet güvenliği) Ait olma, sevgi, sevecenlik gereksinimi (arkadaşlık, aile, cinsel yakınlık)
Üç ayrı temel ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlar barınma, beslenme ve giyinmedir. Eğer bunlar olmazsa yaşamımızı sürdüremeyiz.
Spor, insan yaşamının olmazsa olmazlarından. Sağlıklı olmak için, sağlıklıklı bir yaşam için en etkili, en ihtiyaç hissedilen doğal bir ilaç. Spor, insanlığın yaşamında, gerek güç gösterisi, gerek temaşa zevkini tatmin, rekabet duygularının aktif ve canlı kalması için en çok ihtiyaç hissedilen bir oluşum.
Giyinme ihtiyacımızı karşılamak için ayakkabı , bot, mont, giysi, üst, alt lazımdır.
Maslow, insanların yaşamını sürdürürken ihtiyaç duydukları gereksinimleri, önem sırasına göre bir piramide yerleştirir. Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ve emniyet ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar ve saygınlık ihtiyacından sonra piramidin en tepesinde, kendini gerçekleştirme yer alır.
Aslî; temel, esas. Hâcet-i asliyye; temel ihtiyaç demektir. Bir zekât terim olarak; zekâttan muaf tutulan ve bir kimsenin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin temel ihtiyaç maddelerini teşkil eden şeylerdir. Zekât yükümlüsü hür, müslüman, âkıl-bâliğ ve nisap miktarı mala sahip olan kişidir.
Maddî ihtiyaçlar; yeme - içme, giyinme, barınma ve benzeri ihtiyaçlardır. İnsanın maddî ihtiyaçları kadar, manevî ihtiyaçlarının da karşılaması gereklidir. Bunular da maddî ihtiyaçlar kadar önemlidir.
İnsanların gidermek istedikleri çok sayıda ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçların bir bölümü periyodik olarak süreklilik arz eder. Yani tekrar tekrar karşılanmaları gerekir. Yeme, içme, giyinme gibi bu tür ihtiyaçlar aynı zamanda zorunlu ihtiyaçlar olarak da adlandırılırlar.
duyarken, bazı ihtiyaçlarımız ise ekonomik kaynaklara ihtiyacımız yoktur. Örneğin; daha adil bir dünyada yaşamak, daha çok sevilmek, vb. gibi…. Bu tür ihtiyaçlarımızı giderebilmek için bir mal ve hizmet üretmemiz gerekmez. Bu tür ihtiyaçlarımızı ekonomi dışı ihtiyaç olarak adlandırırız.
İnsanların duyguları, sevmeleri, sevilmeleri, nefretleri, yalnızlık ve kimsesizlik hisleri, acımaları, aidiyetleri... Hep manevi olgulardır. O halde sadece dünya huzuru düşünülse bile manevi ihtiyaçlar hesaba katılmadan olmaz. Kısaca Manevi Bakım insanı bir bütün olarak görüp, mutluluğunu sağlamaya çalışmaktır.
İnsan ihtiyaçlarının sınırsız, buna karşılık kaynakların kıt, yani sınırlı olduğu kabul edilmektedir. Tüketim için kullanılan kaynaklar sınırlı olduğu gibi, üretim aşamasında gerekli olan faktörler, özellikle emek, sermaye, doğal kaynaklar ve girişimci şeklinde sıralanan üretim faktörleri de sınırlıdır.
2- Kültürel ve lüks ihtiyaçlar kişiden kişiye göre değişir:
Tüm insanlar için sadece temel ihtiyaçlar aynıdır. Örneğin herkes yemek yemek, barınmak ve su içmek zorundadır. Ancak kültürel ve lüks ihtiyaçlarda böyle bir zorunluluk yoktur.
6) Estetik İhtiyacı: Sanatı anlama, zevke alma, bireyin kendi yaratıcılığını kullanma ihtiyacı estetik ihtiyaçlardır.
Varolma İhtiyaçlar (Existence): İnsanların fiziksel ve güvenliğe yönelik ihtiyaçlarını kapsamaktadır ve iş hayatından büyük ölçüde çalışma karşılında elde edilen maddi ödülleri tanımlar. İlişki Kurma İhtiyacı (Relatedness): İnsanların birbirileri ile iletişim içinde olması ve sosyal ihtiyaçlarını açıklamaktadır.
Kendini gerçekleştirebilen insanların özellikleri şunlardır:
Bu insanlar, gerçekliği doğru bir biçimde algılar ve belirsizliğe katlanabilirler. Kendilerini ve başkalarını olduğu gibi kabul ederler. Düşünceleri ve davranışları içten gelir ve doğaldır. Sorun odaklıdırlar (kendileri odaklı değildirler).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri