Siyah fasulye, Latin Amerika'da sıkça tüketilen bir tür besindir. Besin değerinin yüksek olması nedeniyle bu fasulyenin 7000 yıldır tüketildiği düşünülmektedir. Siyah fasulye adını ülkemizde son yıllarda duyurmaya başlamıştır.
Eğer fasulye kolay bir şekilde kırılmıyorsa, tabiri caizse çıtır değilse, esnemiyorsa, bozulmuş demektir.
Kan şekerini dengeleyici özelliği vardır.Sinir sistemine fayda sağlar. Kolesterolü düşürücü etkisi olması da siyah fasulye faydalarıarasındadır. Alzheimer ve parkinson hastalıklarına karşı koruma sağlaması da yararları arasındadır. Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi oluşturur, uzun süre tok tutar.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir..
2) Fasulye Islatılmalı
Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Her yörenin kendine özgü pişirme tarzı, ekstradan eklenen malzemelerde farklılık gösterebilir. 80 çeşit kuru fasulye türü bulunur. Yılda bir kez ürün veren otsu bir bitkidir. Türkiye'de tombul, çalı, horoz, selanik, dermason, şeker, battal, bombay ve sıra olmak üzere birçok çeşidi bulunur.
Özellikle Hindistan ve Güney Asya mutfaklarında sıklıkla kullanılan bir bakliyattır. Ülkemizde faydaları çok bilinmediği için tüketimi çok yaygın değildir. Birçok sağlık sorununa karşı etkili çözümler sunan siyah fasulye yemeklerde, salatalarda ve çorbalarda tat vermesi için de kullanılır.
Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir.
Pişirildikten sonra buzdolabına kaldırılan yemekler 4. günün sonunda bozulmaya başlar. Bu nedenle kuru fasulyeyi buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz.
Taze Fasulye 'Çıt' Etmeli
Taze fasulye alırken bir tane kırın ve 'çıt' sesini duymaya dikkat edin. Kırdığınızda esnememesi ya da zor kırılması taze olmadığını gösterir.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Lekeli taze fasulye yenir mi? Fasulyeler kılçıksız, koyu yeşil renkli olmalı ve üzerinde kesinlikle herhangi bir leke bulunmamalıdır.
Siyah fasulyeleri akşamdan bol suda ıslatın. Pişirmeden önce iyice yıkayın. Bol suda normal tencerede (düdüklü tencereye gerek yok) 30 dakika kadar, dağılmayacak şekilde haşlayın ve süzün.
Yüksek protein değerleri ile et yemeği yerine kuru fasulye tüketilebilir. Metabolizmayı hızlandırarak kabızlığı önler, zayıflamaya yardımcı olur. Hem vücut sağlığı için dahili olarak çok faydalıdır hem de kozmetikler yerine doğal cilt bakımında harici olarak da büyük fayda sağlar.
İspir kuru fasulyesi 31 Ocak 2011'de, Suşehri kuru fasulyesi ise 10 Haziran 2022'de Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi. Suşehri'nde Kösedağ'ın kaynak sularıyla 1600 rakım ve üzerinde yetiştirilen kuru fasulye, İstanbul, Ankara ve Samsun başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor.
Kara (siyah) fasulye ıslatıldıktan sonra; düdüklü tencerede 20 dakikada, tencerede ise 105 dakikada pişer.
Fasuli - İstanbul
“Meşhur Akif Usta'nın dünyaca ünlü kuru fasulyesi” olarak tanıtılan Fasuli'nin kuru fasulyesinin lezzeti hakikaten dillere destan.
Göynük Bombay Fasulye tanelerinin beyaz ve çok iri (büyük), ovalimsi şekilli ve parlak olması ile diğer fasulyelerden kolaylıkla ayrılır. Ayrıca bakla yapısı diğer fasulyelerin baklalarına nazaran çok daha iri, uzun, üzeri pürtüklü ve kalındır ayrıca sert kılçıkları vardır.
Dermason Fasulye Nedir? Dermason Fasulye tane renkleri beyaz ve böbrek şeklinde olan, delik açıklığı 8mm olan elekte elendiğinde elek üstünde kalan taneleri içeren fasulye türüdür. Bu fasulyeler Karaman ve Konya yöresinin fasulyeleri olup, lezzet bakımından üstün ve kabuk bırakmama özelliği ile bilinmektedir.
Fasulye henüz yeşilken dalından toplandığında çalı fasulyesi ya da boncuk Ayşe adını almaktadır. Taneleri daha iri olan fakat tanelerini çıkarmadan yeşil şekilde pişirilen fasulyeye boncuk Ayşe adı verilmektedir. Çalı fasulyesi ise daha çok uzun ve yassı olandır.
Normalda fasulye suyla ıslatılır. Bu tarifte ise 2 bardak suya 2 su bardağı süt koyacaksınız ve fasulyeyi bu sütte yatıracaksınız. Bir gece bekleyecek olan fasulyeleriniz sütün içinde şişecek ve pişirmeye hazır hale gelecek. Süt fasulyenizin dağılmasını ve kabuklanmasını önleyeceği gibi lezzetini de tavana çıkaracak.
Fasulyeyi pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken tencerenin içerisine 1 çay kaşığı kimyon koymak, gaz yapmasının önüne geçer. Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Kimyon yerine onunla benzer etkiyi gösteren diğer bir baharat olan kekik ekleyerek de fasulyenin gazını alabilirsiniz. Kuru fasulyenin gaz yapmamasını istiyorsanız onu bir gece önceden ıslatmayı unutmamalısınız. Ardından haşlarken suyun üzerinde biriken köpükleri sürekli alıp atmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri