Göğüslerde kahverengi lekeler olması durumunda, cilt yaşlanması ile birlikte güneşe maruz kalma, pigmentasyon lekelerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Rüzgar, soğuk hava, tütün ve hava kirliliği gibi diğer çevresel faktörler de dekoltenin erken yaşlanmasına katkıda bulunur.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler genellikle önemli bir sağlık sorunu oluşturmaz.
Güneşe maruz kalmış bölgelerde oluşurlar: Yüz, eller, göğüs ve sırt gibi. Bu kahverengi lekeler cilt tarafından üretilen bir pigment olan melaninin birikmesinden kaynaklanır. Güneşe maruz kalındığında cilt UV ışınlarından gelebilecek zararı azaltabilmek için, reaksiyon olarak, daha fazla melanin üretir.
Vitiligo ciltte beyaz lekelerin ortaya çıkmasına neden olan bir deri hastalığıdır. Vitiligodan kaynaklanan renk kaybının ne kadar geniş bir alanda ve hangi yoğunlukta gerçekleşeceği tahmin edilemez. Vitiligo insan vücudunun herhangi bir yerinde cildi etkileyebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Deride daha sık lekelenme yaptığı bilinen ilaçlar. Antipsikotikler( imipramine, desipramine, klorpromazin ve fenotiazinler); bu ilaçların kullanımı ile özellikle güneşe maruz kalınan deri alanlarında mavi-gri, morumsu renkte leke, gözde konjuktiva ve korneada da leke olabilmektedir.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
Lekelenme Nedir? Lekelenme, adet (regl) kanamasından farklı olarak, menstrüasyon döneminin başlangıcında, sonunda, belli ya da belirsiz dönemlerde görülebilen, az miktardaki kanama olarak tanımlanabilir. Adet kanamasından farklı olarak lekelenme şeklinde oluşan kanama, iç çamaşırında kahverengi leke ile fark edilir.
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Ciltte çıkan kahverengi lekeler, genellikle herhangi bir sağlık sorunu oluşturmaz. İnsanların kahverengi lekelerden kurtulmak istemelerinin nedeni çoğunlukla estetik kaygıdan dolayıdır. Peki, ciltteki kahverengi lekeler nasıl geçer? Aknelerin neden olduğu ciltteki kahverengi lekeler genellikle kendiliğinden kaybolur.
Hiperpigmentasyon, cildin kahverengi lekelerin oluşumuna yol açan düzensiz bir pigmentasyonudur. Kadın hormonları kahverengi lekelerin önemli bir nedenidir, bu yüzden bazen bunlara hormonal kahverengi lekeler denir.
Melazma, derinin pigmentasyon düzensizliğinden dolayı özellikle yüzde karşılaşılan hiperpigmentasyon nedenidir. Güneş gören bölgelerde çoğunlukla yüzde ortaya çıkan bir durumdur. Bu nedenle yaz aylarında sıklıkla karşılaşabilirsiniz. Melazmada deri, daha koyu görünür.
Stres altındaki insanların ciltleri lekelenmeye daha yatkın oluyor. Stres cildin de bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Stresin sadece ruhu değil, cildi de kararttığını söyleyen Cilt Hastalıkları Uzmanı Doktor Betül Şengör, stresin cildin bağışıklık sistemini zayıflattığını belirtiyor.
Genel olarak, ciltte lekelenmelere en çok yol açan vitaminler C ve E vitaminleridir.
Cilt lekelerinin en sık bulunduğu alanlar elin arkası, yüz, sırt ve omuzlardır. Daha koyu tene sahip bireylerde leke de daha koyudur. Normal zamana bırakıldığında oluşan en küçük lekenin kendiliğinden geçme süresi yaklaşık 12 aydır ve çok yavaş solar” diye konuştu.
Deriye rengini veren melanin adlı maddenin miktarının artması sonucu ortaya çıkar. Aşırı terleme, sık jilet, ağda kullanımı, şişmanlık ve hamilelik döneminde kararmalar, lekeler olabilir.
Işık peeling, deride bulunan melanin miktarının azalmasına yardımcı olur, pigmentasyon (leke oluşumu) baskılanmasında rol alır ve ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmanın baskılanmasını destekler. Melanin miktarı ev devam ürünleri ile de baskılandıkça leke ciltte kaybolur.
Bununla birlikte Bier lekelerinin gebelik, aort gibi büyük damar anomalileri, kriyoglobulinemi, trombofili, skleroderma renal krizi gibi çeşitli durumlarla ilişkili olabileceği bildirilmiştir.
Cildimizde meydana gelen lekeler farklı nedenlere bağlı oluşmaktadır. Lekeye yol açan faktörler güneş, hormonal faktörler (tiroid hastalığı vb), gebelik, bazı ilaçlar (doğum kontrol hapları), bazı bitkiler (kereviz, anason, bergamot) ve yaşlanma olarak sayılabilir.
C vitamini: Ayrıca C ve E vitaminlerini eşzamanlı kullanmak hiperpigmentasyon olarak tanımlanan cilt sorununa karşı koruyucu bir bariyer oluşturur. Bu vitaminler, aynı zamanda cilt lekelerine iyi gelir. C vitamini serumu kullanarak daha hızlı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri