“Borçlu ile uzun yıllardır ticaret yapıyorum, bu durumda sadece fatura ile icra takibi yapabilir miyim?” tarzında bir düşüncenin cevabı evettir. Açık hesaba dayalı olarak yapılacak ilamsız takiplerde dikkat edilmesi gereken ana hususlar şunlardır.
Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
Faturayı düzenleyen kişinin icra dairesine sunacağı Takip Talebi ile icra takibi başlatılır. Bu takibin dayanağı olan fatura da takip talebinin ekinde yer almalıdır. Takip Talebi kendisine ulaşan İcra Dairesi ise takip talebine uygun olarak 7ÖRNEK ÖDEME EMRİ hazırlar.
Zira az önce de bahsettiğimiz gibi açık fatura, bedelin henüz ödenmediğine karine teşkil etmektedir. Özetle, faturaya dayalı icra takibi başlatırken, takip öncesi faiz işletmek için faturanın borçluya tebliğ edilmiş olması gerekmekte ve tebliğ tarihinden itibaren borçluya 8 gün süre tanınmalıdır.
Kişi herhangi bir kuruma ya da bir bankaya borçlu olarak kalmışsa ve bu borcunu ödememişse evine ya da maaşına haciz gelir. Belirli bir süre içerisinde borç ödenmediği takdirde ilk olarak maaşa haciz işlemi uygulanır. Ardından kişinin ikametgâh evine haciz işlemi başlatılır.
İlgili 16 soru bulundu
Ödenmeyen Faturaların Tahsili
Alacağın faturaya dayandığı durumlarda tahsil için fatura delil olarak gösterilerek fatura borçlusu hakkında icra takibi yapılabilir. Faturada gösterilen borcun ödenmediği ve borca itiraz edilmediği takdirde haciz yoluyla alacak tahsil edilebilir.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Fatura tek başına alacağın varlığına delil olmaz ve yine davalının da söz konusu faturaların altında yer alan teslim alan kısmında imzası bulunmamaktadır. Bu durumda dava konusu ürünlerin teslimi hukuki bir işlem olup, ancak TMK 6. ve HMK. 190 ve 200 maddeleri gereği yazılı delillerle ispat edilebilir.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin aldığı içtihat değişikliği kararı ile 3 bin 300 TL'nin altındaki borçlar için icra takibi başlatılmayacak. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 3 bin 300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetine başvurulmadan icra takibi açılamayacağına yönelik bir karara imza attı.
İlamsız icra, alacaklının elinde alacaklı olduğunu kanıtlayacak güçlü deliller bulunmaması halinde başvurulacak ilk yoldur. İlamsız icrada alacaklı tarafından suistimale açık olduğu için kanun hükmü borçluya itiraz edip takibi durdurma hakkı vermiştir.
Temerrüt faizi 13.06.2020 tarihinden itibaren yıllık % 10 olarak belirlenmiştir. TTK 1530 hükmü gereğince, istenebilecek temerrüt faizi ise yıllık % 15 olarak belirlenmiştir.
Genel haciz yolu ile icra takibinde ,icra takibi,alacaklının bir icra dairesine giderek bir takip talebinde bulunması ile başlar.Bu şartları sağlayan bir takip talebi ,icra müdürü tarafından onaylanarak icra takibini başlatılır.
İlamsız icra takibi açmak isteyen alacaklı kişinin direkt olarak icra dairesine başvurması gerekir. Alacaklının ilamsız icra takibi başlatabilmesi için mahkemeye dava açmasına gerek yoktur. İcra ve İflas Hukuku icra davaları ile ilgili olan ve bilinmesi gereken ayrıntıları açıklığa kavuşturmaktadır.
noterden faturaya itiraz dilekçesi,
telgraf, iadeli taahhütlü mektup, faturanın kabul edilmemesi veya faturanın geri gönderilmesi yoluyla yapılabilir. İtirazın 8 günlük süre içinde edildiği ispat olunmak kaydıyla, sözlü dahi itiraz edilebilir.
Genel haciz yolu ile başlatılan ilamsız icra takibinde borçlu, icra dairesi tarafından kendisine gönderilen ödeme emrine 7 gün içinde itirazlarını bildirirse, takip durur. İtiraz süresi içinde itiraz edilmezse ödeme emri ve icra takibi kesinleşir.
İlamsız icra davası takibinin yapılabilmesi için alacaklının sözlü beyanı yeterlidir. Sözlü beyanı takiben borçluya haciz işlemi başlatılır. Haciz işlemlerine konu olan borçlu ise 7 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir. Borçlunun yaptığı itiraza bağlı olarak ilamsız icra takibi kararı iptal edilebiliyor.
Bu durumda yeniden takip yapabilmek için “yenileme” talebinde bulunulmalıdır. Bu talep üzerine yeniden harç alınacaktır. Aynı şekilde icra takibine konu dosyada 1 yıl boyunca hiçbir işlem yapılmamış olması durumunda dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.
Alacaklı olan kişi eğer söz konusu davanın sürdüğü süre boyunca her yıl düzenli şekilde bu masrafları yatırmaz ise söz konusu icra takibi için zamanaşımı süresi işlemeye başlar. Söz konusu bu süre 10 seneye ulaştığında ise icra takibi otomatik olarak düşmüş olur.
Borç fatura ile belgelenebildiği takdirde, icra takibi de yapılabilecektir. Öncesinde ihtar yapılacaktır. Ancak ihtara rağmen borcun ödenmemesi söz konusu olursa, dava açılarak ya da ilamsız icra yoluyla takip yapılması mümkün olacaktır.
Fatura sözleşmenin yerine getirilmesi aşamasında kullanılan ticari bir belgedir. Fatura sözleşmenin şartlarını tespit eden değil, tespit edilmiş şartların bir kısmını göstererek, bu şartları belgeleyen bir ispat aracıdır.
Faturanın ispat vasıtası olma özelliği, TTK m.21 gereğince sekiz günlük sürede itiraza uğramamış olmak suretiyle içeriğinin kabul edilmiş sayılmasından ileri gelmektedir. Bu husus aksi ispat edilebilen kanuni bir karinedir. Fatura, düzenleyen aleyhine yazılı delildir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri