Kuran'da pek çok yerde geçen sema, “gök, yüksekte olan her şey, evin tavanı” demek. Hem fiziki, hem de fizik ötesi anlamlara sahip. “Semavi” dinler ifadesi de buradan türemiş. Semayı, kâinatı (hatta kâinatları) simgeleyen kubbeler, zamanla “Allah'ın evleri” sayılan camileri örttü.
Kur'ân-ı Kerim, 2/22; 5/47; 12/105; 50/6; 91/5. Göğü de korunmuş bir tavan yaptık. Onlarsa ondaki ayetlerden yüz çevirmektedirler. Gökyüzünü korunmuş bir tavan kıldık; onlar ise bunun ayetlerinden yüz çeviriyorlar.
Bu alet, muhtemelen on dokuzuncu yüzyılda, Balkanlar'dan Anadolu'ya, Orta Doğu'nun Batısına, Mısır, Cezayir ve Tunus'a uzanan Osmanlı Ülkesinde imal edilmiştir. Bu alet türünün temel prensipleri ilk defa on üçüncü ve on beşinci yüzyıllar arasında Kuzeydoğu Afrika'da ortaya çıkmıştır.
Kubbe, binaların üstünü örtmek için kullanılan yarım küre şeklindeki mimarî unsur. Kubbe kelimesi batı dillerine Müslümanların Endülüsteki hakimiyetleri sırasında İspanyolca aracılığı ile girdi. Kubbe, mimarî alanda eski dönemlerden beri uygulanan bir unsurdur.
Gök kubbe, gökyüzü demektir. Aynı zamanda gök kubbe kelimesi, pek çok eserde geçer. Bu kelime, genellikle gökyüzünü nitelemek için kullanılır. Örneğin; Kendi gök kubbemiz altında sevdiklerimiz ile yaşıyoruz.
İlgili 38 soru bulundu
Kendi Gök Kubbemiz, Yahya Kemal Beyatlı'nın üç bölümden oluşan şiir kitabı (1961, 1963, 1969).
Gök kubbe, birbirinden ayrı yazılır. Yani bileşik bir kelime değildir. Çünkü bileşik kelime olması için, gök ve kubbe sözcükleri arasında bir ses olayı gerçekleşmesi gerekirdi. Fakat ne gök kelimesinde, ne de kubbe kelimesinde böyle bir durum söz konusu değildir.
birl. i. (< gök kubbe+si) Kubbe biçiminde göründüğü için göğe verilen isim, gökyüzü: Sonra gökkubbeyi alsam da ridâ nâmıyle / Kanayan lahdine çeksem bütün ecrâmıyle (Mehmet Âkif).
20. Yüzyıl'a kadar inşa edilen kubbeli yapılarda ana malzeme taş, tuğla ve ahşaptır. Sanayi Devrimi sonrasında demirin ve çeliğin yapılarda kullanılması ile birlikte kubbe yapımında kullanılan malzemelerin de çeşitlenerek değiştiği gözlenmektedir.
“Under The Dome geçilmesi imkansız, şeffaf bir kubbe tarafından kuşatılan bir kasabanın hikâyesini anlatıyor. Kaçmanın imkânsız olduğu Chester's Mill kasabasında oturanlar süresiz olarak kapana kısıldıklarını fark eder ve yeni bir toplum oluşturmaya çalışırlar.
Demir Kubbe (İbranice: כִּפַּת בַּרְזֶל), İsrailli Rafael Advanced Defense Systems şirketi ve İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilmiş, taşınabilir bir hava savunma sistemidir.
Yapılan arkeolojik kazılarda ulaşılan kalıntılardan, kubbenin Mezopotamya'da MÖ 6000 yılına ait olduğu düşünülüyor ancak kubbenin, bilinen büyük boyuttaki ilk kullanımı Roma Dönemi'ne dayanır. Ahşap, tuğla ve taş gibi yapı elemanları kullanılarak farklı boyutlarda kubbeler denenir.
Demir Kubbe her türlü hava koşulunda çalışabilen hareketli bir savunma sistemi. Sistem, yaklaşık 70 kilometre mesafeden atılan kısa menzilli roket, topçu mermisi ve havan atışını havada imha ederek durduruyor.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Cevap: Öncelikle Rahman suresinde uzaya kesinlikle çıkılamayacağı, yerin sınırlarının asla aşılamayacağı söylenmemektedir. Hatta ilgili ayetin uzaya veya yeryüzünün sınırlarından dışarıya çıkmakla bir ilgisi de yoktur.
a. İlgili ayetlerde yer alan “yedi gök” manasını, kısa nazarlı ve dar fikirli bir tabaka-i insaniye, yedi atmosfer tabakası olarak anlar. b. Kozmoğrafya ile sersemleşmiş diğer bir tabaka, dillerde "seb'a-i seyyare/yedi gezegen" olarak meşhur olan yıldızları ve onların yörüngeleri şeklinde algılar.
Türk üçgeni (üçgenler kuşağı, yedi sekiz), kübik bir alt yapı ile dairesel bir üst yapı olan kubbenin birleşmesi için alt yapının üzerine kuşak şeklinde yerleştirilen üçgenlerin, bir ters, bir düz olarak yerleştirilerek bitiş seviyesinde dairesel plan oluşturan mimari elemandır (Şimşek, 2010).
Daha önce görülen mimariler taklit edilerek yapılmış olabilirler. Ancak, minareler -İslam camilerine mahsus olarak- yerden göklere uzanan birer şahadet parmakları olarak tevhit inancını ilan etmektedir.
Bu yönüyle Ahlat , islam dünyasında Belh ve Buhara gibi büyük islam beldelerinden sonra “Kubbet'ül-İslam” lakabıyla anılan üçüncü büyük belde ünvanını da almıştır.
Yeşil Kubbe (Arapça: القبة الخضراء, romanize: al-Qubbah al-Khaḍrā), İslam peygamberi Muhammed ve Müslüman Halifeler Ebu Bekir ve Ömer'in türbesinin üzerine inşa edilmiş yeşil renkli bir kubbedir. Kubbe, Medine'de Mescid-i Nebevî'nin (Peygamber Camii) güneydoğu köşesinde yer almaktadır.
Dünyadaki ilk kubbe yapımı Romalılar tarafından yapılmıştır. Eski çağlarda yapılan yapılarda çatılar düz, odalar ise dikdörtgen şeklinde idi.
Dilimize Arapçadan geçen Serap isminin sözlük anlamı hayal ve yanılsamadır. Çölde, su zannedilen yansımalara serap denir.
Bu -âdeta- sonsuz ebatta olan göğün boşlukta durması, bir serçe kuşu gibi havada kanat çırpması ve yere düşmemesi, ancak Allah'ın sonsuz ilim ve kudretiyle mümkündür. Yoksa her zaman düşüp yerin üstüne kapanabilir.
KURTBAĞRI KELİMESİNİN ANLAMI
Zeytingillerden, yaprakları mızrağa benzer, çiçekleri beyaz, kokulu ve salkım durumunda olan, çit yapmakta kullanılan bir süs bitkisidir. Bu kelime genellikle kurt bağrı, kurtbaarı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kurtbağrı şeklinde olmalıdır.
En çok bilineni, her bir ay gününde Ay ve Güneş'in göreli konumlarındaki değişmeler sonucu kütleçekimlerinde meydana gelen farklılıklar nedeniyle deniz seviyesindeki yükselme ve alçalmalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri