Bütün milletlerin mitolojisinde olağanüstü ve büyük bir kuş dikkat çekmektedir. Göklerin kralı, yol gösterici, hayvan-ata, avcı- koruyucu, güçlü, zeki ve korkusuzluğu ile bilinen kartal sadece Türk kültüründe değil diğer kültürlerde de yer almaktadır.
Zeus (Eski Yunanca: Grekçe: Ζεύς, Zeús; Modern Yunanca: Δίας, Días), "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır.
Göklerin kralı olarak Türk boyları arasında değer bulan kartal, özellikle avcılıkta Türk halkının yanından hiç ayıramadığı bir unsur olarak varlığını sürdürmüştür.
kartal - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kartal “aklı karalı, karaya çalan renk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kara tal veya kara tar sözcüğünden evrilmiştir.
Kanat açıklığı 190-210 santimetre, boyları ise 75-80 santimetre kadar olabilir. Ağırlığı 3 – 5,5 kilogram arasındadır.
İlgili 20 soru bulundu
Kartallar genel olarak diğer uçan yırtıcılardan daha iri ve daha güçlüdürler ve kafa yapıları daha büyüktür. Şahinler öbür yırtıcı kuşlardan geniş kanatları ve yanlara doğru açılan yuvarlak kuyruklarıyla ayırt edilebilir. Atmaca kanatları geniş ve oldukça kısa, bacakları ve kuyrukları görece uzundur.
Kartallar, atmacagiller familyasından bir hayvandır ve yırtıcı kuşlar kategorisine girer. Ortalama olarak yaşam süreleri ise 20 ile 30 yıl arasındadır. Kel kartallar 20-30 yıl yaşarken taçlı şahin kartalları ise 14-15 yıl yaşarlar.
Kartal, Macaristan'ın Pest Vilayeti'nde bulunan 29.01 km² alanda kurulu 6000 nüfuslu bir kasabadır. Alan kodu 28, posta kodu 2173 olan kasaba 47.66759 enlemi ve 19.52822 boylamında bulunur. Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin 40 km kuzeydoğusunda yer alır. M3 Otobanı yakınındadır.
Rusya'da çift başlı kartal Çar ile kilise dayanışmasını, birlikteliğini ve bütünlüğünü simgelerken, Avrupa'da özellikle Viyana'da çok sık ele alınan bu motifin Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun güç ve kudret birlikteliğini içeren Büyük Krallık yönetimini ifade ettiği düşünülmektedir.
Diğer yırtıcı kuşlar gibi eğri gagaları, kaslı bacakları ve güçlü pençeleri vardır. Eğri gaga yapısı avlarının etlerini söküp almaya yardımcı olurken, kaslı bacakları ve kilitlenebilen pençeleri sayesinde kendilerinden daha ağır avları bile uçarak taşıyabilirler. Kartalların görme yetenekleri çok gelişmiştir.
Gökyüzü ya da gökkubbe, çeşitli nedenlerden ötürü tanımlaması zor bir kavramdır. Kabaca kişinin açık alanda yukarı baktığında gördüğü, tüm gök cisimlerini çevrelediği gözlemlenen boşluk olarak nitelendirilebilir.
Bütün milletlerin mitolojisinde olağanüstü ve büyük bir kuş dikkat çekmektedir. Göklerin kralı, yol gösterici, hayvan-ata, avcı- koruyucu, güçlü, zeki ve korkusuzluğu ile bilinen kartal sadece Türk kültüründe değil diğer kültürlerde de yer almaktadır. Bu kuşun adı mitolojilere göre çeşitlilik göstermektedir.
2. Kaya kartalı - saatte 320 kilometre. 2 metreye yakın kanat genişliği ile heybetli bir avcı kaya kartalı. Saatte 320 kilometre ile dalışa geçtiğinde, avının kurtulma şansı neredeyse kalmıyor.
Müslüman Dünyasında kullanımı
Çift başlı kartal motifi, 13. yüzyılın başlarında Orta Çağ Anadolu'sunun Anadolu Selçuklu Devleti ve Türk beyliklerinde benimsenmiştir. I. Alâeddin Keykubad döneminde Konya'da inşa edilen kalenin bir kemerinin kilit taşındaki görünümü, motifin kraliyet çağrışımına işaret etmektedir.
Türk sanatında kartal veya çift başlı kartal motifinin çeşitli dönemlerde ve farklı alanlarda koruyucu ruh, nazarlık, asalet sembolü, erk, kuvvet ve zenginlik ifade eden bir motif olarak kullanıldığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır.
1. ABD - Beyaz Başlı Kartal. Bir diğer adıyla; kel kartal. Uzun ömrü, gücü ve havada özgürce süzülebilmesi nedeniyle ABD'yi en iyi şekilde temsil ettiği düşünülmüş, ülkenin sembolü haline gelmiştir.
Tofaş; üretim hacmi, ihracat performansı, ar-ge yetkinlikleri ve 6 bine yakın çalışanı ile Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarındandır. Genel Merkezi İstanbul'da olan Tofaş, üretim faaliyetlerini 350.000 m²'si kapalı, yaklaşık 1 milyon m² alan üzerinde kurulu Bursa'daki fabrikasında gerçekleştirmektedir.
Şaman inancında Göktanrı olduğuna inanılan Kartal'ın, mitolojilerde çoğunlukla koruyucu ruhun ve adaletin simgesi olduğu görülür. Kartal aynı zamanda hükümdarları ya da beyleri temsilen arma ve bayraklarda sık sık bir güç unsuru olarak yer almıştır. Türk kültürü bilindiği üzere uzun ve köklü bir geçmişi taşır.
Yaşayan en büyük kartal: Steller Deniz Kartalı, Haliaeetus pelagicus (Pallas, 1811). Ağırlığı 9 kilogram'a, kanat açıklığı 2.45 metreye.
Kartallar etçil kuşlardır. Bu sebeple hemen hemen her türden canlıyı yiyebilirler. 24 saat içerisinde daha çok küçük kuşları, keklikleri, tavşanları yemeyi tercih ederler. Lakin yapıları gereği büyük hayvanları avlayıp yemeyi daha çok sevmektedirler.
Kar yağmaması iz sürmeyi zorlaştırıyordu. Av için uygun bir zaman değildi. Kolundaki kuşun sakin ve tetikte olmasını sağlamak için gözlerini kapatmıştı. Dağın eteğine birkaç et parçası yerleştirdikten sonra kartalın gözlerini açarak uçurdu.
Kartal türleri arasında en iri olan şah kartal ile tanışın! Atmacagiller ailesinin bir üyesi olan şah kartal dünyada Kıbrıs da dâhil olmak üzere Güney Avrupa'dan Güney Rusya'ya kadar geniş bir alanda yaşar.
Oldukça zeki olan kartallar, avlarını yakalamak için oldukça iyi plan yapar. Avlarını yakama konusundaki ısrarları ile ellerinden gelen tüm gayreti gösterirler. Korkusuz olan bu muazzam hayvanı hazırlanan testte bulmak için sizin de dikkate ve kıvrak bir zekaya ihtiyacınız var.
Bu hayvan saatte 119 km hız ile koşarak “dünyanın yaşayan en hızlı kara hayvanı” ünvanını elde etmiştir. Şahin bundan nerdeyse üç kat daha hızlı. Bayağı doğan (Falco peregrinus), gökdoğan, alaca doğan ya da yalnızca doğan doğangiller (Falconidae) familyasından oldukça yaygın bir gündüz yırtıcı kuş türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri