Gölge Öğrenci : Varlığı yokluğu belli olmayan genel de arka sıralarda unutulmuş öğrencilerdir.
GÖLGE ÖĞRENCİLER:Arka planda kalıp gözden kaçan öğrencilerdir. Her şeyde ortadadırlar.Grup halinde etkinliklere katılır ama kendilerini ortaya koymazlar,gönüllü olmazlar.Bazıları ürkek ve sinirli bazıları ise sessiz ve bağımsızdırlar.Genellikle öğretmen ve diğer öğrenciler onların farkına varmazlar veya iyi tanımazlar.
Öğrencinin “merkez” kabul edildiği planlı okul gelişiminde başarılı öğrenci özellikleri; çevresi ile iletişim kurabilen, problem çözme becerisi kazanmış, yaşam boyu sürdüreceği bir beceri olarak öğrenmeyi davranış haline getirebilen ve kendi öğrenmesi için çaba harcayabilen, öğretim programlarında belirtilen hedeflere ...
Yabancılaşmış Öğrenciler: Bu türdeki öğrenciler okulun en zor öğrencileridir. Okula ve ona ait her türlü değere karşı ilgisizdirler. Hatta ön yargıları gelişmiştir.
Buna karsilik otokratik ögretmenler, kendilerini sinifin tek hakimi olarak görmekte ve ögrencinin temel görevinin ögretmen tarafindan sunulan bilgilerin eksiksiz alinmasi ve sinif kurallarina uyulmasi olarak görmektedirler.
İlgili 27 soru bulundu
Otoriter Öğretmen:Otoritenin hakim olduğunun hissedildiği bir yönetim anlayışıdır. Güce dayanan ilke ve kuralların uygulanmasıyla oluşur.sınıftaki tüm güç öğretmenin elindedir.Verdiği buyrukların öğrencileri tarafından koşulsuz yerine getirilmesini ister.
Uzman öğretmen, başöğretmen, sözleşmeli öğretmen, özel sektör öğretmeni, piktes öğretmeni (Geçici koruma altındaki Suriyeli çocukların eğitimini yapan geçici kadrodaki öğretmenler), ücretli öğretmen. Bunların dışında atama bekleyen öğretmenler de var ki artık sayısı milyona yaklaşıyor.
Demokratik öğretmen genellikle hoşgörülü, öğrencilerin düşüncelerine değer veren, farklılıklara saygı duyan demokratik tutum ve değerleri benimsemiş kişi olarak bilinir.
Aksoy (1999) tarafından yapılan bir araştırma ise, en sık görülen olumsuz davranış türlerini; izin almadan konuşma, verilen görevi yerine getirmeme, kavga, aşırı şekilde bozucu konuşma ve öğretmenin isteklerine uymayı reddetme şeklinde ortaya koymuştur.
Arık, A., Arkonaç, S. A., Yılmazer, N. Ve Cinan, S. (1991)'de yaptığı çalışmada lise öğretmenlerine göre ideal bir öğrencide bulunması gereken özellikler; araştırıcı, öğrenen, çalışkan, dürüst, saygılı, terbiyeli, gayretli, azimli, insanları seven, sorumluluk sahibi, irdeleyici tutuma sahip olmalarıdır.
Öğrenciler siyasi gruplar, çeteler, ilgi grupları, takım taraftarları, hemşehriler, kızlar, erkekler gibi ortak noktalarına göre de sınıf içinde gruplaşabilirler. Bunlar bazen okulda ancak daha çok okul dışında oluşan gruplardır.
Otoriter (Kalıplanmış) öğretmen, kalıplayıcı; etkili iletişim kuran öğretmen, geliştirici bir yetişme ortamının ürünüdür. Kalıp öğretmenin yanlış inançları: Kontrol etmeliyim: Sınıfta bağımlı ve isyankâr bir ortam yaratır. Her şeyi kontrol eder ve kayıt altına alır.
Gölge öğretmen olmak için kesinlikle lisans mezunu olmak ve bir üniversitenin eğitim fakültesini bitirmiş olmak gerekir. Gölge öğretmen olabilmek için düzenlenen kamu personeli seçme sınavından da yeterli puanı alarak atanmaya hak kazanmak gerekir.
Tepkisel model; istenmeyen bir düzenleme sonucuna veya bir davranışa tepki olan sınıf yönetim modelidir. Modelin uygulanma amacı, öğrenme, öğretme süreci sırasında sınıfta ortaya çıkan istenmeyen bir durum ya da davranışın değiştirilmesidir.
Otokrasi, bir devlet üzerinde mutlak gücün bir kişinin ellerinde yoğunlaştığı bir yönetim sistemidir. Bu kişinin kararları, dış hukuki kısıtlamalara veya düzenli halk kontrol mekanizmalarına (belki darbe tehdidi veya diğer isyan biçimleri gibi) tabi değildir.
Bunlar da: etik olma, dürüstlük, özgürlük, kapsama ve güven, özen, saygı, sorumluluk, sosyal adalet, mükemmellik, tolerans ve anlayıştır. Uygun ve Engin (2014) alan yazında geçen demokratik değerlerden farklılıklara saygı, iş birliği, özgüven ve adil olma değerlerini kapsayan bir ölçek geliştirmişlerdir.
önyargısız, hoşgörülü, gelişmeye açık, bireysel ve ekiple çalışabilen, rehber ve yönlendirici, kendini gerçekleştirmiş ve güven verici birisi olmalıdır. performanslardan oluşan özelliklerdir. MEB bu özellikleri Milli eğitim temel yasası üç yeterlik alanıyla belirlemiştir.
2. Muallim-i Evvel: Aristoteles. “İlk Öğretmen (Muallim-i Evvel)” olarak adlandırılan ve felsefe dünyasına yaptığı katkılarla da tanınan Aristoteles, eğitimin ve öğretmenlerin önemini her zaman vurgulamış.
4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir.
Ödüle layık görülen Hintli öğretmen Disale. Hindistan'da bir köy okulunda öğretmenlik yapan Ranjitsinh Disale, kız çocuklarının eğitim koşullarına katkıları nedeniyle 2020 Küresel Öğretmen Ödülü'ne layık görüldü.
İlgisiz (umursamaz) öğretmen, öğrencinin gereksinme duy- duğu “olumlu otorite”yi kuramaz, otorite boşluğu yara- tır. İlgisizdir, “ne halleri varsa görsünler” anlayışı içinde- dir, umursamaz. Ögretmenin yetkilerinin tamamını öğ- renciye devrettigi söylenebilir. Öğrenciler davranışların- da kararsızdır.
Öğretmenin hoşgörülü, sabırlı, açık fikirli, esnek ve uyarlayıcı, sevecen, anlayışlı, esprili, yüksek basarı beklentisi olan, cesaretlendirici ve destekleyici olma gibi özellikleri kişisel nitelikleriyle ilgilidir.
Etkili öğretim modeli, Psikolog Robert Slavin tarafından geliştirilmiş aşamalı bir eğitim modelidir. Model, öğretmen ve öğrencileri kapsayan bir eğitim süreci üzerine odaklanarak nitelikli bir eğitimin nasıl olacağına dair bilgi verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri