"Nev icad" (yeni) oyunlarda ise paravana şeklinde bir sahne oluşturularak beyaz renkli patiskadan, Ayna adı verilen bir perde kullanılmaktaydı. Bu yeni perdelerin ebatları 180x100 cm'ye küçültülmüştür. Perdeye, Karagöz'ü ilk oynattığı ileri sürülen Şeyh Küşteri'ye atfen Küşteri Meydanı adı da verilir.
Piri Şeyh Küşteri olarak bilinir. Öyle ki oyunun oynandığı perdeye Küşteri Meydanı da denilirdi.
Karagöz adı ile yaygın olarak bilinen bu oyuna, halk arasında “Hacivat” denildiği de bilinmektedir. Teknik olarak obje yansıtma tiyatrosu olarak da tanımlanabilmektedir. Akademik ortamda ise günümüze kadar gölge oyunu olarak ele alınmıştır.
Oyunda Karagöz ve Hacivat dışında Zenne, Çelebi, Tiryaki, Beberuhi, Laz, Kayserili, Kastamonulu, Rumelili Arap, Kürt, Arnavut, Frenk/Rum, Ermeni, Yahudi, Matiz, Külhanbeyi ve Çengi gibi farklı karakterler bulunmaktadır. Müzik ve dans, Karagöz oyunlarının önemli unsurlarıdır.
Nareke, Karagöz gösterisi başlamadan önce perdeye konan göstermelik kaldırılırken çalınan (üflenen) bir çalgı aletidir, ney kamışından yapılır ve özel bir üfleme tarzı vardır, bu tarzı bilmeyen kişi ne kadar üflerse üflesin ses çıkaramaz. Nareke'nin Karagöz oyunlarından başka kullanım alanı yoktur.
İlgili 37 soru bulundu
"Nev icad" (yeni) oyunlarda ise paravana şeklinde bir sahne oluşturularak beyaz renkli patiskadan, Ayna adı verilen bir perde kullanılmaktaydı. Bu yeni perdelerin ebatları 180x100 cm'ye küçültülmüştür. Perdeye, Karagöz'ü ilk oynattığı ileri sürülen Şeyh Küşteri'ye atfen Küşteri Meydanı adı da verilir.
Eskiden oyun takımı ile görevli kişiye “sandıkkâr”, şarkıları, türküleri okuyanlara “yardak”, tef çalan yardımcıya da “dayrezen” adı verilmekteydi. Günümüzde Karagöz sanatçısına yardım edenlerin tamamına “yardak “ denilmektedir.
Evliya Çelebi'ye göre Hacı Ayvad (Hacivat), Bursalı Hacı İvaz'dır.
Hacivat Karagöz Gölge Oyunu Bölümleri, her Karagöz oyunu dört bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerİ mukaddime, muhavere, fasıl ve bitiş bölümleridir.
Karagöz ve Hacivat'da Bebe Ruhi
Pişbop veya Altıkulaç Beberuhi lakabıyla anılır. O küçük, yaşlı ve aptal bir cüce türüdür.
Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına kurgusal, hayalbaz denir.
Bir ışık kaynağı önünde gerçekleşen, geleneksel olan, hayvan derileri kesilerek hazırlanan insan, eşya ve hayvan gibi sembollerin gölgelerinin gerdirilmesi işlemiyle beyaz perdeye yansıtılan gösteri sanatına gölge oyunu denmektedir. Burada bahsedilen perde geriden yani sahne arkasından ışıkla aydınlatılır.
Bazıları bu oyunun Çin'den Hindistan'a geçtiğini, sonra da Moğollar tarafından Orta Asya Türkleri'ne tanıtıldığını iddia etmektedirler. Buna göre Gölge Oyunu sanatı Orta Asya'dan Türkiye'ye göç eden Türkler tarafından getirilmiştir.
Gölge oyunu, Uzakdoğu menşeli bir halk tiyatrosu sanatıdır. Bir kukla tekniğidir. Aydınlatılmış beyaz perde veya duvar üzerine tasvir veya insan gölgelerinin düşürülüp hareket ettirilmesi, bu eylemin ses ve müzikle destek- lenmesi esasına dayanır.
Şeyh Küşteri Karagöz ve Hacivat'ı bulamayınca benzer tasvirlerini bir perde arkasında oynatması ile bu oyun doğmuştur (Siyavuşgil, 1941, s. 32-33). Günümüzde de Karagöz perdesine Şeyh Küşterî Meydanı denir ve Şeyh Küşterî Karagözcülüğün pîri kabul edilir.
Gölge oyunları çocukların el becerilerinin gelişimine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra deneme yanılma yönteminin kullanılması sebebi ile çocukların zihinsel gelişimini desteklemektedir. Gölge oyunları aynı zamanda çocukların oyun yolu ile kendilerini ifade etmelerini ve rol alma becerilerinin gelişmesini sağlar.
Gölge oyunu aslında iki çeşit olarak bilinir. Birincisi en çok bilinen Hacivat ve Karagöz oyunudur. Diğeri ise, evde de herkes tarafından rahatlıkla oynanabilen basit bir gölge oyunudur. Gölge oyununu oynamak için küçük bir ışık kaynağı bulunması gerekir.
Gölge oyunları, en eski tiyatro sanatlarından biridir. Geleneksel olarak, bir ışık kaynağı genellikle bir lamba veya mum, bir perde ve birbirine bağlanan hareketli figürler kullanılır. Figürlerin gölgesi perdeye yansıtılır ve anlatılan hikayeler izleyicilere aktarılır.
Bir ışık kaynağı önünde gerçekleşen, geleneksel olan, hayvan derileri kesilerek hazırlanan insan, eşya ve hayvan gibi sembollerin gölgelerinin gerdirilmesi işlemiyle beyaz perdeye yansıtılan gösteri sanatına gölge oyunu denmektedir. Burada bahsedilen perde geriden yani sahne arkasından ışıkla aydınlatılır.
Milli kültürümüzün bir simgesi haline gelmiş orta oyunu kahramanı Karagöz'ün hayatları hakkında çok bilgi yoktur. Asıl adı Kambur Bâli Çelebi olan Karagöz, ilçemizin Karaoğlanlar köyündendir. Sultan Orhan devrinde (1324-1362) Orhan Camii inşaatında demirci ustası olarak çalışmıştır.
Gölge oyununun öncüsü kabul edilen Şeyh Küşteri, Karagöz ve Hacivat'ın hatıraları, Bursa'da sembolleştirilmiştir. Bursa'nın en eski kabristanı olan Çekirge Caddesi'ndeki Yoğurtlu Baba Dergahı'nda bulunduğu düşünülen kabir, 1950 yılında anıt mezara dönüştürülmüştür.
Kendileri çalışmadıkları gibi diğer işçilerin de çalışmasını engellemektedirler. Orhan Gazi'nin, "cami vaktinde bitmezse kelleni alırım" dediği cami mimarı, caminin vaktinde bitmemesine Karagöz ve Hacivat'ın neden olduğunu söyler. Bunun üzerine bu ikili başları kesilerek idam edilir.
Fasıl bölümü karagöz oyunlarının en önemli ve uzun süren bölümüdür, mukaddime ve muhavere bölümleri bazı istisnalar dışında sadece karagöz ve Hacıvat arasında geçer, fasıl bölümünde ise bir olay örgüsü gelişir ve olayların akışına uygun olarak diğer tipler de oyuna dahil olurlar.
Oyunun en önemli iki kişisi Kavuklu ile Pişekâr'dır. Kavuklu, Karagöz oyunundaki Karagöz'ün karşılığı, Pişekâr da Hacivat'ın karşılığıdır. Orta oyununda da gülmece öğesi, Karagöz oyunundaki gibi, yanlış anlamalara, nüktelere ve gülünç hareketlere dayanır.
Söylentiye göre, Karagöz gölge oyunlarının piri kabul edilen Şeyh Küşteri, padişahı teselli etmek için Karagöz ve Hacivat tasvirlerini perdeye yansıtarak gölge oyunlarını başlatan kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri