1 litrelik kavanoza kantaronu koyun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağ ilave edin. İlk 4-5 gün ağzı tülbentli güneşte bekletin. Daha sonra kapağını kapatıp güneşte 3 ay boyunca bekletin.(en az 1 ay en fazla 3 ay bekleme süresi.Ben 3 ay beklettim.
Sarı kantaron bitkisinin özünü zeytinyağına bırakabilmesi için 5 gün boyunca güneşte bekletilir. 5 gün sonra kavanozun kapağı kapatılarak hava ile teması engellenir.
Kantaron yağı yapmak için aldığınız çiçekleri öncelikle iyice yıkayıp kurutun. Ardından çiçekleri elinizle sapından koparıp kavanoza alın. Çiçekleri ayırırken makas, bıçak gibi metal aletler kullanmamaya dikkat edin. Bütün çiçekleri kavanoza aktardıktan sonra üzerini saf zeytinyağı ile tamamlayın.
Kantaron yağı yapmak için öncelikle kantaron bitkisini en az bir gün kurutmanız gerekir. Yapraklar solduktan sonra temiz ve yeterince büyük bir kavanoza aktarınız. İsteğe göre zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Yağı ekledikten sonra çiçekli kısımların yağla iyice temas etmesi için çiçekleri ezebilir ya da doğrayabilirsiniz.
Kantaron yağı, kantaron bitkisinin kuru ya da taze hali kullanılarak iki şekilde yapılabilir. Kırmızı kantaron yağı, kantaron bitkisinin taze haliyle yapılır. Kantaron yağının yapılışı şöyledir: Kantaron yağı yapmak için öncelikle kantaron bitkisini en az bir gün kurutmanız gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
1 litrelik kavanoza kantaronu koyun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağ ilave edin. İlk 4-5 gün ağzı tülbentli güneşte bekletin. Daha sonra kapağını kapatıp güneşte 3 ay boyunca bekletin.(en az 1 ay en fazla 3 ay bekleme süresi.Ben 3 ay beklettim.
Sarı ve kırmızı kantaron yağı
Temelde aynı kantaron bitkisinden elde edilen bu yağların farkı kırmızı kantaron yağının taze bitkilerden, sarı kantaron yağının ise kurutulmuş bitkilerden elde edilmiş olmasıdır.
Hakiki Kantaron yağı nasıl anlaşılır diye soracak olursak; Kaliteli kantaron yağı parlak ve berraktır. Açık pembe ya da yeşil renge dönük kantaron yağları, zeytinyağı ve kantaron çiçeği oranının doğru ayarlanmadığına işaret eder. Kantaron yağının dibinde tortulanma olabilir, bu tortu süzme işlemiyle ilgilidir.
Kantaron yağı yapımı için maserasyon adlı bir teknik uygulanıyor. Bu teknikte, türüne göre taze veya kurutulmuş bitkilerle birlikte sabit (uçucu olmayan, taşıyıcı) yağlar kullanılıyor. Maserasyon tekniğinde en çok kullanılan yağ çeşidini ise zeytinyağı oluşturuyor.
En az 45 gün güneşte demlendikten sonra süzülüp şişelere alınır..
Kantaron Yağı Nasıl Yapılır? Kantaron yağı, sarı çiçekli kantaron bitkisinin çiçek olan bölümlerinin yapraklarıyla birlikte kesilmesi ve şeffaf bir kavanozda soğuk sıkım Ayvalık zeytinyağı ile doldurularak 4-6 hafta kadar güneş altında bekletilmesi sonucu elde edilmektedir.
Sarı kantaron yağı, sarı kantaron bitkisinin çiçeklerinin Haziran ayı toplanıp zeytinyağı veya ayçiçek yağı ile maserayon yapılarak elde edilir. Cilt için birçok faydası olan kantaron yağının gelin faydalarına beraber bakalım.
Sarı kantaron yağı eğer içilecekse miktarın günde 1 çay kaşığını geçmemesi gerekir. Bu bir çay kaşığı kantaron yağı doğrudan içilebileceği gibi ılık suya da eklenerek tüketilebilir.
Kantaron otu yağımızı sarı kantarondan elde ediyor olmamıza rağmen, bitki öz suyunu bıraktıktan sonra kırmızı bir yağ ortaya çıkıyor. Torosların bu şifa kaynağı bitkisini sadece sızma zeytin yağı ile işliyor koruyucu madde kullanmadan üretiyoruz. Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz.
Bu karışım 4-6 hafta arasında belirli periyodlarda çalkalanarak güneş ışığına maruz bırakılır. Sarı kantaron çiçeklerinin zeytinyağı ile özdeşleşmesi beklenir. 4-6 haftalık süre sonunda karışım tülbentten geçirilir.
Üretim maserasyon olarak adlandırılan yöntemle gerçekleştirilmekte olup bu amaçla zeytinyağından faydalanılmaktadır.
Dolayısıyla sarı kantaron yağının vajinal enfeksiyonların tedavisinde güvenli bir şekilde kullanılabileceğini söylemek mümkündür.
Sarı kantaron yağı güçlü bir antiviraldir. Bakteri ve mantarlara karşı da aynı oranda etkilidir. Cilt üzerinde bu mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlar için kullanılabilmektedir. Ayak mantarı, uçuk, deride oluşan enfeksiyonlarda iyileşme sağlamaktadır.
Kantaron Yağının Sindirime Faydaları
Gaz sancılarının ve karın ağrılarının giderilmesinde yardımcı etki sağlayan kantaron yağı yoğurtla karıştırılabilir ya da bitki çayı olarak da hazırlanabilir.
Kantaron yağının sarı ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır. İki çeşidi de aynı bitkiden yapılır; fakat sarı kantaron yağı kurutulmuş, kırmızı kantaron yağı ise taze toplanmış kantaron bitkisinden yapılır. Kantaron yağı, doğru dozda kullanılırsa birçok faydası görülebilir.
Kırmızı, sarı ve mavi renkli kantaron yağı alternatifleri bulunur. Temelde aynı bitkiden üretilen yağ çeşitleri, üretim aşamalarındaki farklardan ötürü renk değişikliklerine uğrar. Kırmızı olan çeşidi taze bitkilerin özünden elde edilirken sarı olan güneşte kurutulan bitkilerden elde edilir.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Bu bitki çayının, demansa olumsuz etkisi olabileceğinden Alzheimer hastaları tarafından kullanılması sakıncalıdır. Antidepresan, astım ve tansiyon ilaçları kullanan kişilerin de sarı kantaron çayını kullanmaları tavsiye edilmez.
Sarı kantaron, doğal olarak ülkemizde yetişmekte ve bu türler yönünden önemli bir merkez olan ülkemizde mevcut 96 türün 46'sı en- demiktir.
Kantaron yağının faydaları arasında vücutta oluşan ağrıların azalmasında etkili olması yer alır. Bebeklerde oluşan pişiklerde iyileştirici etkiye sahiptir. Güneş yanıklarından dolayı oluşan acının azalmasında yardımcı olur. Saçta oluşan kepek ve dökülmelere iyi gelir ve saç derisini güçlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri