Bu bölümde, okuma, anlama, çıkarım yapma ve mantıksal akıl yürütme yetenekleri ölçülür. ALES Sözel mantık bölümü, hem dil hem de mantık becerilerini ölçer. Bu nedenle, dil bilgisi, kelime bilgisi, okuma-anlama ve mantık yeteneklerinin iyi olması gerekir.
ALES Türkçe ders konuları: Sözcükte anlam, cümlede anlama, anlatım biçimleri, paragraf, anlatım bozuklukları. ALES Mantıksal Akıl Yürütmede yer alan konular: Şifreleme, şifre çözümleme, sözel akıl yürütme ve sözel zekâya dayalı problem çözme.
ALES sınavı 50 sayısal, 50 sözel olmak üzere 100 sorudan oluşur. Sınav için verilen süre ise 150 dakikadır. ALES sınavında matematik, geometri, sayısal mantık, Türkçe ve mantıksal akıl yürütme derslerini kapsar.
ALES toplamda 100 sorudan oluşmaktadır. Bu yüz soru sayısal ve sözel adını alan iki teste eşit oranda dağıtılmıştır. Soruların 50 adeti sayısal alanda matematik soruları olarak, 50 adeti ise sözel alanda Türkçe soruları olarak sorulmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Sınav sisteminin değiştiği dönemden bugüne 2017-2018-2019-2020 yıllarına ait 20 ALES sonuç belgesi incelediğinde 70 ve üzeri sayısal puanı almak için sayısal testinden az yanlışla en az 15 doğru çıkarırken sözel testinin 46-48 arasında bir doğru sayısına sahip olması gerekir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir.
İstenen puan türünde aldığınız ALES sonucunuzla yüksek lisans başvurularında en az 55 puan, lisans mezunu olup doktoraya başvurulacaksa en az 80 puan, yüksek lisans mezunu olarak doktoraya başvurularda en az 55 puan ve akademik kadro başvurularında ise yine en az 70 puan talebini karşılamanız gerekmektedir.
ALES'e Kaç Ay Çalışılmalıdır? ALES'e çalışmak için önerilen süre en az 3 aydır. Fakat Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na hazırlanmak için gereken süre adaydan adaya farklılık göstermektedir.
Sayısal kısmında da yaptığınız 20 net, Ales'ten istediğiniz puanı almanıza yardımcı olur. Genel olarak Ales 80 almak sayısal puan türünde sayısaldan 45, sözelden 20 net gerektirir.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için ilgili puan türünde ALES'ten 70 puan alan adaylar başarılı sayılır.
MADDE 5 – (1) (Değişik:RG-14/4/2020-31099) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak üzere senato tarafından belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
Sınavda sayısal ve sözel olarak iki alan bulunur bu alanlarda sırasıyla Matematik ve Türkçe soruları sorulmaktadır. Sınav süresi 150 dakika olarak belirlenmiştir. Adaylar sınav sonuçlarını, ÖSYM açıkladıktan sonra ilgili kurumlara yapılacak başvurularda beş yıl süreyle kullanabilirler.
ALES Sözel puan türünde 70 ve üzeri bir puan almak için sayısal alanda soru çözmeye ihtiyacınız olacaktır. Soru çözümlerinde hızlanmak ALES Türkçe Soru Çözümü ve matematik konuları için ise alt yapınız var ise soru çözme tekniklerini öğrenmek için ALES Matematik Soru Çözümü eğitimlerimize katılmanızı öneririz.
ALES sayısal ve sözel testlerinden oluşmaktadır. Sayısal testinde 50 adet matematik sorusu, sözel testinde ise 50 adet Türkçe sorusu bulunmaktadır. ALES sınav içeriğinde toplamda 100 soru vardır.
ALES'e sıfırdan hazırlanacak olan kişiler için 1 aylık bir süreç yeterli olmayacaktır. Sınavı bir bütün olarak ele alacak olursak temelden başlayacak olan adaylar öncelikle kendi alanına yönelik konu başlıklarını tamamlamalı daha sonra soru pratikleri ve deneme çözümleri ile süreci tamamlamalıdır.
Kimler ALES'e Girebilir? Bir lisans programında eğitim gören, bir lisans programından mezun olmuş herkes Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na girebilir. Denklik belgesine sahip olmak şartıyla, yurt dışında lisans eğitimi görmüş kişiler de sınava başvurabilirler.
ALES Eşit Ağırlık puan türünden belirli aralıkta talep edilen puanı sağlamak ALES sözel ve ALES sayısal alanlara göre daha zor olacaktır. Bunun nedeni hem sözel hem de sayısal alan testinin ALES Eşit Ağırlık puan türü için hesaplanan katsayısının 0,50 olmasıdır.
Özetle siz farklı bir alandan mezun olmuş olsanız bile bir yüksek lisans programına başvurabilirsiniz. Adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmalıdırlar.
alanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak.
Lisan mezunu olan bir aday yüksek lisansa başlamak için en az 55 puan, doktoraya başlamak için de en az 80 puanı istenilen puan türünde karşılamalıdır. Ayrıca yüksek lisans mezunu bir adayın doktora için en az 55 puan ve öğretim elemanı kadrolarına yerleşebilmek için en az 70 puana ihtiyacı bulunmaktadır.
Başka Bir Sınav veya Değerlendirme: ALES yerine, başka bir sınav veya değerlendirme yöntemi kullanarak yüksek lisans programlarına başvurabilirsiniz. Bazı programlar GRE (Graduate Record Examination) veya GMAT (Graduate Management Admission Test) gibi uluslararası sınav sonuçlarını kabul edebilir.
ALES sınavı, Türkiye'de yükseköğrenim kurumlarında öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, uzman ve okutman gibi akademik kariyer yapmak isteyen adayların başvurduğu bir sınavdır. Bu sınav, ÖSYM tarafından düzenlenir ve başarılı olan adaylar yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim görmeye hak kazanır.
Bunun yanında ALES puanı, ilgili kurumlar tarafından istendiği takdirde yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin kamu ve özel kuruluşlara burs başvurularında veya çeşitli kadro alımlarında kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri