Zabıtalar, belediyelerin hizmet birimlerinin bir parçası olarak çalışırlar ve genellikle belediye başkanı veya belediye meclisi tarafından atanırlar. Görevleri, belediyenin politikalarına ve hizmet kalitesine bağlı olarak değişebilir.
Zabıtalar, ilçe ya da il belediyelerine bağlı olarak memur ya da işçi statüsünde çalışabilir.
MADDE 8 – (1) Belediye zabıtası belediye sınırları içerisinde görevli ve yetkilidir. Ayrıca, mücavir alanlarda kanunlarla belediyenin yetki ve sorumluluğuna verilmiş hizmetler bakımından da yetkili ve görevlidir.
Zabıta personelinin çalışma saatleri vardiyalar halinde görevin gereğine göre 24 saat iş 48 saat istirahat veya 12 saat iş 24 saat istirahat şeklinde düzenlenebilir. Belediye Zabıta Memurlarının haftalık olağan çalışma saatleri 48 saati geçmeyecek şekilde düzenlenir.
Bunlardan biri, kamu düzenin korunması, yani toplumda güvenlik, dirlik ve sağlık şartlarının bozulmaması amacıyla yürütülen önleyici faaliyet, diğeri de, suç delillerini toplama ve tespit, failleri yakalama, tutma, adlî makamlara teslim etme gibi gibi ceza yargılamasına yardımcı olma işidir.
İlgili 27 soru bulundu
Madde .. - Lüzum görülen yer ve zamanlarda Belediye meclisinin önerisine dayalı olarak İçişleri Bakanlığın kararı ile Belediye Zabıtasının silah taşımasına izin verilebilir.
Çevre Koruma: Zabıtalar, çevre koruma kurallarına uyulup uyulmadığını denetleyerek, çevre kirliliğinin önlenmesine yardımcı olurlar. Güvenlik: Zabıtalar, halkın güvenliği için görev yaparlar. Örneğin, toplu etkinliklerde güvenliği sağlamak, yasa dışı faaliyetlere karşı mücadele etmek gibi.
Zabıta maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 76 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Zabıta maaşları 26720 TL'dir. En düşük Zabıta maaşı 21380 TL iken, en yüksek Zabıta maaşı 43230 TL'dir.
Memurların ne kadar izin hakkı var? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102. Maddesine göre; Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar olanlar için 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Zabıta alımları KPSS P94 puan türü ile yapılmaktadır. Dolayısıyla zabıta atamalarında, KPSS ortaöğretim sonucuna göre P94 puanına bakılmaktadır.
Yerel Yönetimlerde Zabıta Ve Destek Hizmetleri Eğitimi Süresi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2016 yılında oluşturulan eğitim programı 80 saat olarak planlanmıştır. 80 saatlik eğitim yaklaşık olarak 1 ay sürmektedir.
Şartlar hem fiziksel hem de resmi olarak ön plana çıkar. Bu şartları yerine getiren kişiler resmi olarak zabıta görevine atanması ile birlikte başlar. Özellikle memur olarak zabıta olmak isteyenlerin KPSS sınavına girmesi ve gerekli puanı alması gerekir.
Zabıta olabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girerek en az 60 ve üzeri bir puan alan kişiler alım ilanlarına başvuru yapabilir. Belediye de zabıta olma süreci Belediye Başkanlıklarının Basın ve Yayın İlan Birimi tarafından zabıta alımı ilanının yayınlanmasıyla başlamaktadır.
ç) Sınavın yapıldığı tarihte 30 yaşını doldurmamış olmaları, d) Geçerlilik süresi dolmamış KPSS puan türünden, sınav duyurusunda belirtilmiş olan asgari puanı almış olmaları, gerekir.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 16'ncı maddesinde belirtildiği üzere zabıta ekipleri hiçbir zaman trafik suç ve ceza tutanağı düzenlememektedirler.
Belediyelerin çalışma saatleri, kamu kuruluşlarının belirlenen çalışma saatleri ile aynıdır. Yani belediyelerde çalışma saatleri 09.00-12.00 / 13.00-17.00 arasıdır.
Zabıta olmak için iki seçenek vardır. Birinci seçenekte, ilçe ya da il belediyelerine bağlı olarak memur ya da işçi statüsünde çalışmaktır. İkinci seçenekte memur olarak çalışmaktır.
MADDE 42 – (1) Belediye zabıta görevlilerine zabıta hizmetleri dışında bir görev verilemez.
10 etaptan oluşan parkuru 70 saniyede nizami olarak tamamlayan aday 80 puan alır. 70 saniyeden geç bitirenler 70 saniyeden sonraki her saniye için toplam puanından 1 (bir) puan düşürülecektir. Kasıtlı atlanan veya yarım bırakılan her istasyon için 10 puan düşülür. Etap 2 İstasyondan (barfiks ve şınav testi) oluşur.
eleman.net verilerine göre, Gardiyan 2023 yılında ortalama 18.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gardiyan , Ocak 2023 yılında ortalama 14.080 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.580 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Yeni yönetmelikte; belediye zabıtasının, beldenin düzenini muhafaza eden, belde halkının esenlik, sağlık ve huzurunu koruyan, yetkili organların bu amaçla alacakları kararları uygulayan özel zabıta kuvvetini ifade ettiği vurgulanmıştır.
Zabıta olmak için nereye başvurulur? Zabıta alımları belediyelerin ihtiyaçları doğrultusunda merkezi atama vasıtasıyla yapılır. Başvuru yapan adaylar puan sıralamasına konur. Sıralama sonunda belediyelerde bulunan ihtiyacın 5 katı kadar başvuran aday sözlü mülakata alınır.
Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan Ceza İnfaz Kurumu ve Denetimli Serbestlik Müdürlüklerindeki bazı kadroda görevli personele Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile silah taşıma hakkı verildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri