Gömülü 20'lik diş, yiyeceklerin sıkışmasına neden olabilir ve dişin temizlenmesini zorlaştırabilir. Ayrıca şiddetli ağrılara neden olabilir. Kimi zaman bu dişler yarı gömük olarak kalabilmektedir, dişin üzerini örten kısmi dişetinde perikoronit adı verilen dişeti iltihabı görülebilmektedir.
Çoğu insanda ağzın arka kısmında iki adet üst ve iki adet altta olmak üzere dört yirmilik diş vardır. Gömülü yirmilik dişler ağrı, diğer dişlerede hasar oluşumu ve diğer diş sorunlarına neden olabilir. Bazı durumlarda, gömülü yirmilik dişler hiçbir belirgin veya acil soruna neden olmayabilir.
Gömülü dişler yandaki dişlere baskı yaparak çene kemiğinde ağrıya sebep olabilir. Bununla birlikte gömülü dişin bulunduğu konumuna bağlı olarak komşu dişlerde çürüklere sebep olabilirler.
Tamamen gömülü 20 yaş dişleri komşu dişlerde; çürük, diş eti iltihabı veya çevre dokularda kistik oluşumlara sebep olmadıkları sürece çekilmek durumunda değillerdir. Radyolojik ve klinik olarak takip edilmeleri yeterlidir. Kısmen Gömülü 20 Yaş Dişleri Hayati Tehlike Oluşturabilir!
İlgili 38 soru bulundu
Gömülü, yarı gömülü veya sıkışık dişler çevredeki diş eti dokusunun iltihaplanması (perikoronit), besin birikimine bağlı ağız kokusu ve diş çürükleri, komşu dişlerin kök ve minelerinde doku kaybı (rezorpsiyon) gibi farklı ağız ve diş sorunlarına da yol açabilir.
Peki gömülü diş çekilmez ise ne olur, çıkamayan diş zamanla sık sık apse yapmaya başlar ve şişer, yan büyüyen diş diğer dişlere baskı yaparak şekil bozukluklarına ve ağrıya sebep olur. Gömülü kalan dişler besin birikmesine sebebiyet vererek diğer dişlerde çürümeye neden olabilir.
Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir.
Bütün yirmi yaş dişleri çekilmeli midir sorusuna geldiğimizde ise bütün yirmi yaş dişlerinin çekilmesi mecburi değildir. Semptom göstermeyen, çevre dokularına zarar vermeyecek, ağrısı olmayan, iltihabi dokulara sahip olmayan asemptomatik yirmilik dişlerin çekilmesine gerek yoktur.
Gömülü ve yarı gömülü dişlerin çekilmesi ise daha zordur. Sorunlu yirmilik dişler, 20'lik diş ameliyatı olarak bilinen küçük bir cerrahi müdahale yardımı ile çekilir. Bu tip cerrahi uygulamalar, ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girmektedir.
Gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat sürer ve hasta uyutularak (genel anestezi) ya da sinir bloklarışeklinde bölgesel uyuşturmalarla yapılabilir. Hastalarda sinir blokları ile ilgili kalıcı uyuşukluklar tariflenmiştir. O nedenle genellikle hastanın uyutulmasını ya da dişin lokal olarak uyuşturulmasınıönermekteyim.
Gömülü diş çekimi
Bunun için derinizin yarılması sağlanmalıdır. Yarılan deriden gömülü diş yerinden çıkarılmaktadır. Bunun içinde doktorunuz lokal anestezi yöntemi uygulayacaktır. Çekim yapıldıktan sonra mutlaka ameliyat yeri iyice temizlenmekte ve bazen dikiş yöntemiyle kapatılması sağlanmaktadır.
Gömülü diş ameliyatı en zor pozisyonda bulunan gömülü diş ameliyatında bile ağrı ve acı hissedilmez. Lokal anestezi ile ameliyat bölgesi birkaç saat uyuşuk kalacak biçimde uyuşturulur. Dolayısıyla doğru anestezi tekniği ile işlem esnasında ağrı ve acı hissedilmez.
Çene yapısı uyumlu olan kişilerde, 20 yaş dişlerinin çekilmesi zorunlu değildir. Bazı durumlarda da 20'lik dişe uygun olmayan çene yapısı yüzünden, diş yanlış açıyla çıkmaya başlar. Buda dişin diş etine gömülmesine ve dışardan bakıldığında gözle görülmemesine sebep olur.
Yirmilik dişler ağızda çıkan son dişlerdir. Aslında ağızdaki 32 diş, yirmilik dişlerin çıkmasıyla tamamlanmış olur. 20'lik diş aslında azı dişleridir. Herkeste 20 dişler tam çıkmayabilir. Bazı kişilerde 20'lik dişler sorunsuz çıkarken çoğu kişi 20'lik diş ağrısı çeker.
Gömülü diş cerrahisi nedir? 17-25 yaş aralığında kendini gösteren 20 yaş dişleri, ağızda sürme sonucu üçüncü azı dişler olarak çıkar ve çekilmeleri zorunlu değildir. Eğer; bu dişler, ağız içerisinde düzgün ve karşısında bir diş ile kapanacak şekilde çıkıyorlarsa çekilmeyebilirler.
Eğer diş hekiminiz yirmilik dişlerinizin çekilmesini tavsiye ediyorsa panik yapmayın. Dişinizi çektirdikten sonra eski halinize geri döneceksiniz. Aslında, üçüncü büyük azı dişleri (yirmilik dişler) ağız sağlığınızı etkilemeye başladığında bunları çektirmek, verebileceğiniz en doğru karardır.
Gömülü dişler ağrılı olup, enfeksiyona yol açabilirler. Komşu dişe veya diş köküne baskı yaparak zarar verebilirler. Eğer gömülü dişi çevreleyen kese sıvı dolup, kistik bir yapı oluşturacak şekilde genişlemeye başlarsa daha ciddi sorunlar ortaya çıkar.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Bu durumda dişeti dokusunun altında, kemiğin altında kalmasına veya başka bir dişin yanında 20'lik dişlerin gömülü kalmasına yol açabilir. Dişler gömülü kaldıkları takdirde şişme, iltihap, çene kemik erimesi, kist, tümör ve çene-dudak sinir felci oluşturabilir.
20'lik dişlerin sebep olduğu ağrılar, ağırlıklı olarak diş köklerinde zonklama şeklinde gelişir. Dişlerinizin dibinde, diş etlerinizin içinde ya da çene kemiğinizde hissettiğiniz yoğun zonklamalar, büyük ihtimalle yirmilik dişlerden kaynaklanır. 20'lik dişler, kimi durumlarda çürük ağrısı gibi sancılara yol açabilir.
20'lik Diş Problemi
Ağız kokusunun önemli nedenlerinden biri, 20'lik dişlerinin çıkma aşamasında diğer dişlere zarar vererek diş çürüğüne yol açmalarıdır. Böyle bir durumda ağız kokusu kaçınılmaz olur. Dişlerin çıkma sürecinde ağız kokusunun oluşumu, 20'lik dişlerin çekilmesi ile ortadan kaldırılır.
Gömülü dişlerin bir bölümü, ilerleyen yıllarda ağız içindeki dişlerin eksilmesiyle yüzeye çıkma fırsatı yakalayabilir. Bu yüzden 70 yaşında dahi 20'lik diş çıkaran kişilere rastlanabilir.
20 Yaş Diş Çekiminde Acı, Ağrı veya Sızı Hissedilir mi? Yirmilik diş çekim operasyonunda bölge tamamen uyuşturuluyor yani oraya dair hiçbir şey hissetmeyeceğiniz bir duruma getiriliyor. Ardından işlemler yapılıyor. Hastaların büyük çoğunluğu dişin çekildiğini bile fark etmiyor.
Gömülü Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süresi
Şişlik, ağrı gibi belirtilerin tamamen kaybolması üç haftayı bulabilir. İşlem yapılan alanda bulunan kemik dokusu ise biraz daha geç kendini toparlar. Kemik dokusunun iyileşmesi 6 ay sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri