Gömülü dişlerinizin hepsi çekilmek zorunda değildir. Çene yapısına göre diş hekimi, en sağlıklı kararı vererek uygular. Eğer diş, çevresindeki dişlere ve diş etine zarar vermiş veya verebilecek durumda ise dişinizin alınması en uygun karar olabilir.
Peki gömülü diş çekilmez ise ne olur, çıkamayan diş zamanla sık sık apse yapmaya başlar ve şişer, yan büyüyen diş diğer dişlere baskı yaparak şekil bozukluklarına ve ağrıya sebep olur. Gömülü kalan dişler besin birikmesine sebebiyet vererek diğer dişlerde çürümeye neden olabilir.
Gömülü diş, yanındaki dişlerin hareketine neden olabilir ve çapraşıklığa yol açabilir. Bu durum, dişler arasındaki uyumun bozulmasına ve estetik açıdan olumsuz bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca, dişler arasındaki boşluklar, yiyecek kalıntılarının birikmesine ve diş çürüğüne de yol açabilir.
Bu durum; ağız kokusuna, ağrıya ve şişliklere yol açar. Bazen ise ağzın tam açma ve kapama yapma işlevini engeller. Bu durum ise trismus olarak adlandırılır. Eğer; bu durum bir an önce tedavi edilmezse; enfeksiyon, lenfler aracılığıyla yanak ve boyun bölgesine doğru ilerleyerek yayılım gösterirler.
Tamamen gömülü 20 yaş dişleri komşu dişlerde; çürük, diş eti iltihabı veya çevre dokularda kistik oluşumlara sebep olmadıkları sürece çekilmek durumunda değillerdir. Radyolojik ve klinik olarak takip edilmeleri yeterlidir. Kısmen Gömülü 20 Yaş Dişleri Hayati Tehlike Oluşturabilir!
İlgili 20 soru bulundu
Ameliyat süresi çekilen dişin durumuna ve konumuna göre değişiklik gösterir. Doğru açıyla çıkmış 20'lik diş ameliyatları kısa sürse de gömülü, yan gömülü dişlerin ameliyatları 30-40 dakika arasında sürebilmektedir.
İsmini duymak bile insanları korkutur. Fakat gömülü diş ameliyatı olduğu kadar zor bir işlem değildir. Ameliyat öncesi bölgesel veya genel anestezi yapılarak hastanın acı çekmesi önlenir. Ameliyat sırasında herhangi bir zorluk çekmezsiniz.
Gömülü dişlerinizin hepsi çekilmek zorunda değildir. Çene yapısına göre diş hekimi, en sağlıklı kararı vererek uygular. Eğer diş, çevresindeki dişlere ve diş etine zarar vermiş veya verebilecek durumda ise dişinizin alınması en uygun karar olabilir.
– Travma uğramış dişler, kırık dişler ve çürümüş dişlerin birçoğu da diş çekimini gerekli kılabilmektedir. Dolgu, kanal tedavisi yada kuron gibi tedavi seçenekleriyle kurtarılamayan dişlerin en iyi tedavisi ancak ve ancak dişi çektirmektir.
17-25 yaş aralığında kendini gösteren 20 yaş dişleri, ağızda sürme sonucu üçüncü azı dişler olarak çıkar ve çekilmeleri zorunlu değildir. Eğer; bu dişler, ağız içerisinde düzgün ve karşısında bir diş ile kapanacak şekilde çıkıyorlarsa çekilmeyebilirler.
Gömülü dişler ağrılı olup, enfeksiyona yol açabilirler. Komşu dişe veya diş köküne baskı yaparak zarar verebilirler. Eğer gömülü dişi çevreleyen kese sıvı dolup, kistik bir yapı oluşturacak şekilde genişlemeye başlarsa daha ciddi sorunlar ortaya çıkar.
20 Yaş Diş Çekiminde Acı, Ağrı veya Sızı Hissedilir mi? Yirmilik diş çekim operasyonunda bölge tamamen uyuşturuluyor yani oraya dair hiçbir şey hissetmeyeceğiniz bir duruma getiriliyor. Ardından işlemler yapılıyor. Hastaların büyük çoğunluğu dişin çekildiğini bile fark etmiyor.
Gömülü diş kendiliğinden çıkar mı? Gömülü dişin kendiliğinden çıkması dişin kemik içindeki konumuna bağlıdır.
Röntgen analii sonucunda öngörülebilir problemler varsa, ertelenmeden müdahale edilmelidir. Eğer bu dişler çekilmez ise diğer dişlere baskı yapıp bu dişlerin çarpık çıkmasına yol açabilir. Hastaya rahatsızlık verdiği ve yapılacak olan tedavinin başarı şansını düşürdüğü tespit edilirse gömülü dişler çekilmelidir.
Uygun durumlarda bu dişler ortalama 8-10 aylık bir süreç içerisinde yavaş yavaş olması gereken konumlarına getirilirler.
Gömülü diş ameliyatlarında, dişin yer aldığı bölge lokal anestezi ile uyuşturulmakta, diş etrafındaki kemik kaldırılarak gömülü diş çekilmektedir. Diş çekim yapıldıktan sonra dikiş atılarak yaranın tedavi süreci başlatılır. Yaklaşık bir hafta ile 10 gün sonra dikişler alınarak tedavi sonlandırılır.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Gömük dişler bulunduğunda, Dişin üzerinde herhangi bir çürük olmadığı halde diş yerinde duramayacak derecede sallanıyorsa, Genel olarak üçüncü büyük olan azı dişlerin çenede yer sıkışıklığı yaratması durumunda çürük ve ağrı gibi durumlara neden olması halinde.
Ayrıca bu şişliklerin zaman içerisinde hassaslaşıp kanama riski de bulunur. Özellikle sabah uyandığınızda baş ağrısı ile karıştırabileceğiniz çene ağrısı yaşayabilirsiniz. Uzun süre gömülü 20'lik diş ameliyatı olunmazsa ağız kokusu, ağızda metal tadı hissedilmesi gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.
Ağrımayan 20'lik Diş Çekilir mi? Eğer 20'lik yaş dişinde herhangi bir ağrı ya da sızı yoksa çekilmesi için bir süre beklenebilir ancak bu durum kişiden kişiye göre değişir. Diş hekim kontrollerini bu aşamada aksatmamakta yarar olacaktır. Diş hekimi uygun görürse dişi çekebilir ya da bir süre daha bekleyebilir.
Gömülü Olmayan 20'lik Diş Çekimi
Gömülü olmayan çekim için ameliyat gibi bir uygulamaya gerek olmadan deneyimli bir uzman hekim tarafından işlemlerin yapılması yeterli olmaktadır. Oldukça kolay ve hızlı bir çekim işlemi yapılarak kişinin diğer dişlerine zarar verilmeden önlem alınması daha doğru bir yoldur.
Genellikle 10 gün içinde dikişler alınır. Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir. Süre kişiden kişiye değişir.
Mümkün olan durumlarda gömülü diş, bulunduğu yerden tek parça halinde çıkarılır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise diş, parçalara ayrılır ve tüm parçalar tek tek çıkarılır. Tüm parçalar tamamen çıkarıldıktan sonra dikiş atılarak operasyon bölgesi kapatılmaktadır. Dikişleriniz 7 ila 10 gün sonra alınır.
Gömülü yirmilik diş ile gömülü olmayan yirmilik diş çekimi fiyatları arasında farklılık vardır. Gömülü olmayan yirmilik diş çekimi 300-500 TL fiyat aralığındadır. Gömülü yirmilik diş çekimlerinin fiyatı ise 500 TL – 800 TL fiyat aralığındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri