Ameliyattan sonra aynı günde yara rahatsız edilmemeli, ağız çalkalanmamalı veya dişler fırçalanmamalıdır. Ertesi gün dişler nazikçe fırçalanabilir. Operasyonun ardından, uyuşukluk geçene kadar, duruma göre 3 veya 4 saat içinde hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir.
Gömülü diş çekimi sonrası 2 saat boyunca bir şey tüketilmemelidir. Birkaç gün sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Çok sıcak, çok soğuk ve asitli yiyecek ve içecekler doktorun belirttiği süre boyunca tüketilmemelidir. Bu tür yiyecekler uyarıcıdır ve ameliyatlı bölgenin iyileşmesini geciktirebilir.
Gömülü Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süresi
Şişlik, ağrı gibi belirtilerin tamamen kaybolması üç haftayı bulabilir. İşlem yapılan alanda bulunan kemik dokusu ise biraz daha geç kendini toparlar. Kemik dokusunun iyileşmesi 6 ay sürebilir.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Genellikle 10 gün içinde dikişler alınır. Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir.
İlgili 36 soru bulundu
İyileşme Dönemi
Sadece muhallebi, meyve püresi ve yoğurt gibi sizi zorlamayan, yumuşak yiyecekler tüketin. Soğuk yiyecekler bu ve benzer durumlarda sizi rahatlatır. Dişlerinizin çekildiği bölge iyileşmeye başladığında daha katı yiyecekleri diyetinize eklemeyi deneyebilirsiniz.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Diş çekiminden 48 saat sonra hasta kendisini daha iyi hissetmeye başladıkça daha çeşitli yiyecekleri tüketmeye başlayabilir. Bu süreçte yumurta, yulaf ezmesi ve yumuşak tost gibi çiğnemesi kolay katı yiyecekler denenebilir. Diş çekiminden 3 gün sonra beslenme programına daha farklı yiyecekler dahil edilebilir.
Diş çekimi sonrası ilk üç gün süt, yoğurt gibi süt ürünleri yememelisiniz. Alkol, kahve, çay, nikotin yok: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat kesinlikle bunlardan uzak durmalısınız. Ağrı durumunda: Diş çekimi sonrası ağrı başlangıçta tamamen normaldir. Bir ağrı kesici genellikle yardımcı olur.
Çekim sonrası ağrı olursa aspirin dışında bir ağrı kesici almalısınız. Aspirin, kanı sulandırıcı özelliğinden dolayı kanamayı başlatıp pıhtılaşmaya engel olabilir. Uyuşukluk geçmeye başlarken, şiddetli bir ağrı olabilir.
Bazı insanlara oldukça korkutucu gelebilmektedir. Ancak gömülü dişin ameliyatı çok zor bir işlem değildir. Ameliyat öncesi bölgesel ya da genel anestezi yapılmakta ve hastanın acı hissetmesinin önüne geçilmektedir. İşlem esnasında herhangi bir zorluk çekilmemektedir.
Gömülü dişlerin çekimi operasyonunda; dişin çevresindeki dokulara çeşitli baskılar uygulanabilmekte ve bunun sonucunda şişlikler, yer yer morarmalar ve ağrılar olabilmektedir. Ameliyat sonrasında yara ağrısı, yüz şişmesi ve ağız açılmasında güçlükler görülebilir.
Diş çekiminden sonraki 2 saat boyunca yemek yenmesi önerilmez. 24 saat boyunca ise aşırı sıcak, aşırı soğuk ve çok katı besinler tüketilmemelidir.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Her diş çekimi sonrası veya her ağrı durumunda antibiyotik yazılmasına gerek yoktur. Yapılan operasyona göre doktorunuz tarafından antibiyotik yazılmasına ihtiyaç duyulabilmektedir. Ancak iyileşme periyodunda enfeksiyon başlamasına bağlı olarak doktorunuz size antibiyotik reçete etme ihtiyacı duyabilir.
Bir süre sıvı ve yumuşak gıdaları tercih etmelisiniz. Meyve püreleri veya yoğurt ilk 24 saatte tüketilmesi için en iyi yiyecek önerileridir. Bu yiyecekler hem operasyon bölgesinde hasar oluşturamayacağı gibi hem de soğuk olmaları nedeniyle diş etlerini rahatlatıyor. Ayrıca ilk 24 saat ise bol su tüketimi olmalıdır.
Diş Çekiminden Ne Kadar Süre Sonra Su İçilir? Diş çekiminden sonra hemen su içebilirsiniz. Ancak ilk 24 saat boyunca suyu ağız çalkalamak veya aşırı sıcak veya soğuk su içmekten kaçınmanız önerilir.
5. Diş çekiminden sonrasında ilk 2 saat herhangi birşey yiyip içmeyin.
Bu bilgilere ek olarak çekimden sonra dikkat edilmesi gereken durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir; Diş çekiminden sonra ağız, su ile çalkalanmamalıdır. Çekimden sonraki ilk 24 saatte alkol ve sigara tüketilmemelidir.
Cerrahi işlem ve diş çekimi sonrasında sıvı ve yumuşak gıdalar ile beslenmelisiniz. Çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler kanamayı başlatabilir. (Bakteri birikimini artırdıkları için ağızda dikiş varken özellikle ipek dikiş ise süt ve süt ürünlerinin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.)
Çekim sonrası 24 saat süre ile sigara içmeyin ve alkol almayın. Mümkünse çekimden hemen sonra araba kullanmayın. Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin. Sıcak banyo yapmaktan kaçının.
Daha önce dişinizin bulunduğu sokette oluşan kan pıhtısına dokunmamanız gerekir. Çoğu insan için ağrı, üçüncü günün ardından azalmaya başlar. Yaklaşık bir hafta 10 gün sonrasında, diş çekim bölgesini, kemik oluşumuna kadar koruyacak granülasyon dokusu oluşur.
Ancak unutulmamalıdır ki, sorunun tam olarak tespiti ve uygulanacak işlemlerin programlanması için bir diş hekiminin muayenesi gereklidir. Oluşturulan diş tedavi tarifesine göre, 2023 diş hekimi muayene ücreti 315 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca tek kanal tedavisi ücreti 1170 TL, diş çekimi fiyatı ise 655 TL'dir.
Ön dişlerimiz tek köklü, küçükazı dişlerimiz 2 köklü, azı dişlerimiz ise 3-5 köklüdür.
Kökü ağızda kaldığı durumlarda diş yani ağızdaki kalan diş kökü diş etine etki eder, kemiğin bozulmasına ve diş eti hastalığına yol açabilir. Bu enfeksiyon, dişin tamir edilmesi veya daha sonraki tedaviler için zorluk yaratabilir ve daha sonra daha fazla cerrahi müdahale gerektirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri