Gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat sürer ve hasta uyutularak (genel anestezi) ya da sinir bloklarışeklinde bölgesel uyuşturmalarla yapılabilir.
Gömülü Yirmilik Diş Ameliyatından Sonra. Ameliyatınız sedasyon veya genel anestezi altında gerçekleşti ise, işlemden sonra bir iyileşme odasına götürülürsünüz. Lokal anestezi kullanıldığı durumlarda, diş sandalyesinde kısa süre dinlenmeniz yeterlidir.
Dişetine gömülü veya yüzeyde olan dişlerin çekimi oldukça kısa sürerken, derinde gömülü ve açılı dişlerin çekimi daha uzun süren cerrahi işlem gerektirir ancak en zor pozisyona sahip gömülü diş ameliyatında bile doğru anestezi tekniği ile işlem sırasında ağrı-acı duyulmaz.
Gömülü dişlerin çekimi operasyonunda; dişin çevresindeki dokulara çeşitli baskılar uygulanabilmekte ve bunun sonucunda şişlikler, yer yer morarmalar ve ağrılar olabilmektedir. Ameliyat sonrasında yara ağrısı, yüz şişmesi ve ağız açılmasında güçlükler görülebilir.
Genel anesteziyle diş çekimi nasıl yapılıyor? Genel anesteziyle diş çekilmeden önce hasta tamamen uyutularak anestezi cihazına bağlanır. Bu esnada hasta derin uykuda olduğu için herhangi bir şekilde acı ya da ağrı hissetmez.
İlgili 32 soru bulundu
Uyutarak diş çekimi genel olarak; hastaların öğürmesini engellemek için, engelli hastalarda, tedavi yaptırmak istemeyen çocuklarda ve uzun sürecek gömülü diş çekimlerinde sedasyon işlemleri uygulanabilmektedir. Bunların dışındaki kişilerde ise genellikle lokal anestezi yöntemiyle diş çekimi yapılmaktadır.
Anestezi uzmanı tarafından damar yolu açılan hastaya ilaç verilerek uyku hali sağlanıyor. İşlem sonuna doğru ilaç kesiliyor ve hastanın uyanması sağlanıyor. Tedavisi biten hastanın, ilaç kesildikten sonra uyanması oldukça kısa sürede gerçekleşiyor ve kendine gelen hasta yaklaşık 30 dakika sonra evine gidebiliyor.
Gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat sürer ve hasta uyutularak (genel anestezi) ya da sinir bloklarışeklinde bölgesel uyuşturmalarla yapılabilir. Hastalarda sinir blokları ile ilgili kalıcı uyuşukluklar tariflenmiştir. O nedenle genellikle hastanın uyutulmasını ya da dişin lokal olarak uyuşturulmasınıönermekteyim.
Gömülü Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süresi
Şişlik, ağrı gibi belirtilerin tamamen kaybolması üç haftayı bulabilir. İşlem yapılan alanda bulunan kemik dokusu ise biraz daha geç kendini toparlar. Kemik dokusunun iyileşmesi 6 ay sürebilir.
Gömülü dişin diğer bir sorunu, çene kemiğine zarar vermesidir. Çene kemiği, dişlerin desteklediği bir yapıdır. Gömülü diş, çene kemiği üzerinde baskı oluşturabilir ve bu da kemiğin erimesine neden olur. Bu durum, diğer dişlerin ve diş etlerinin zarar görmesi ile sonuçlanmaktadır.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Genellikle 10 gün içinde dikişler alınır. Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir.
Çeneye gömülü haldeki bir 20 lik dişin tedavisi, ağız diş ve çene cerrahisi uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Bununla birlikte, herhangi bir diş hekimine de başvurabilirsiniz. Diş hekimi, tanıyı koyarak gerekli durumlarda yönlendirme yapar.
Diş etlerinde oluşan kırmızılık ve şişlik en sık hissedilen belirtiler. Genellikle beraberinde gömülü 20'lik diş ağrısı da oluşur. Ayrıca bu şişliklerin zaman içerisinde hassaslaşıp kanama riski de bulunur. Özellikle sabah uyandığınızda baş ağrısı ile karıştırabileceğiniz çene ağrısı yaşayabilirsiniz.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
Cerrahi bir müdahale ile implant, bisturi yardımıyla kesikler atılarak yapılır. Derin kesikler ve cerrahi müdahale sonrası bölgede dikişe ihtiyaç duyulur. Cerrahi işlem göz korkutucu gibi görünse de aslında kısa sürede tamamlanan işlemlerdendir. Lokal anestezi ile uyuşturulan hasta, işleme hazır hale getirilir.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
İyileşme Dönemi
Sadece muhallebi, meyve püresi ve yoğurt gibi sizi zorlamayan, yumuşak yiyecekler tüketin. Soğuk yiyecekler bu ve benzer durumlarda sizi rahatlatır. Dişlerinizin çekildiği bölge iyileşmeye başladığında daha katı yiyecekleri diyetinize eklemeyi deneyebilirsiniz.
Diş çekimlerinde boş kalan dişin yerini doldurmak için implant tedavisi en uygun tedavi seçeneklerinden birisidir. Kişilerin eksilen dişlerinin yerine yapay diş uygulaması için implant tedavisi uygulanır. İmplant, çene kemiğine yerleştirilen materyallerdir.
Gömülü diş ameliyatı en zor pozisyonda bulunan gömülü diş ameliyatında bile ağrı ve acı hissedilmez. Lokal anestezi ile ameliyat bölgesi birkaç saat uyuşuk kalacak biçimde uyuşturulur. Dolayısıyla doğru anestezi tekniği ile işlem esnasında ağrı ve acı hissedilmez.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Gömülü ve yarı gömülü dişlerin çekilmesi ise daha zordur. Sorunlu yirmilik dişler, 20'lik diş ameliyatı olarak bilinen küçük bir cerrahi müdahale yardımı ile çekilir. Bu tip cerrahi uygulamalar, ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girmektedir.
Kanama dahil tüm işlemler kontrol edildikten sonra hasta anestezi uzmanı tarafından uyandırma odasında 5-10 dakika içerisinde uyandırılır. Uyandırma işlemi boyunca hastanın kendisine gelmesi beklenir ve dinlendirilir.
Sedasyonun riski çok düşüktür. Genel anestezi yapılamayan ya da sakınca olan kişilere sedasyon uygulanmıyor. Ayrıca kalp rahatsızlığı gibi belirli sağlık sorunu olanlara da önce tetkikler yapılması şartıyla uygulanabiliyor. Diş tedavisinde sedasyon nedeniyle sadece bir komplikasyon gelişebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri