Mısır bitkisindeki zarar yaprakların sararması ile ortaya çıkar. Alt yaprakların alt yüzünde bulunan kırmızı örümcekler yapraklarda koloniler oluşturarak bitki özsuyunu emmek suretiyle klorofil oluşumunu engeller. Bitki beslenme ve gelişmesi yavaşlar. Bunun sonucu yapraklarda sararma ve kuruma olur.
Örneğin, Karadeniz bölgesi yağış bakımından zengin olduğundan, mısırın ihtiyaç duyduğu su çoğu zaman doğal yollardan sağlanabilir. Ancak yetersiz yağış alan iklimlerde mısırın 3 günde bir sulanması uygun olacaktır. Bazı bölgelerde mısırın haftada 1 kez tam sulama işlemine tabi tutulduğu da olur.
Mısır bir sıcak iklim bitkisi olmasına rağmen aşırı sıcaklık isteyen bitki değildir. 38 oC'nin üzerinde bir kaç gün devam eden sıcaklıklar bitkiye zarar verir.
Mısır yaprak yanıklığının etmeni bir mantardır. Kışı mısır artıklarında ve tane içerisinde geçirir. • Rüzgar ve su ile taşınır. Baklava dilimine benzeyen küçük leke- ler hastalık ilerledikçe büyük lekelere dönü- şür.
İlgili 30 soru bulundu
Protein açısından da zengin olan mısır doymamış yağlar ve sodyum da içerir. Kalsiyum ve demir içeren mısır kalsiyum açısından çok zengin olmasmasına rağmen vücudun ihtiyaç duyduğu çok az bir kısmı karşılayabilir. Bunun dışında Magnezyum içermektedir. Mısır ayrıca B-6 ve B-12 vitaminleri açısından zengindir.
Mısırdan yüksek verim alabilmenin bir diğer ipucu da taban gübresi kullanımıdır. Ekim yapılacak toprak verimli bile olsa gübreleme aşamasını es geçmemek gerekir. Taban gübresini, bitkinin kök bölgelerine şeritler halinde vermek en sağlıklı yöntemlerden biri olacaktır.
Sadullah Dinkul Sadullah Bey, danenin süt çizgisi %30'a ulaştığında yani süt kısmı daha az olduğunda son sulamayı yapmalısınız.
Yurdumuzun özellikle iç ve doğu bölgelerinde gece sıcaklıklarının hala düşük seyretmesi mısırda morarma sorununu gündeme getiriyor. Geceleri serin geçen bir bölgede yetiştiricilik yapıyorsanız, mısırdaki morarmanın nedeni sıcaklığın düşük olmasına bağlı fosfor alımının güçleşmesi olabilir.
Mısır bitkisi, suyu seven bir bitki olmasının yanında ayrıca suyu en ekonomik şekilde kullanan bitkilerdendir. Sadece 270 gramlık su tüketimi ile 1 gram kuru madde oluşturabilir. Mısır bitkisinde sulama, verime etki eden çok önemli bir faktördür.
Tarihi olarak yetiştiği yerin Latin Amerika olmasından da anlaşılabileceği gibi mısır sıcak iklimleri seven bir bitkidir. Bol miktarda güneş görmek ister.
çok zengin ise 20-20-0 kompoze veya DAP gübresi de Taban Gübre olarak kullanılabilir. Mısır bitkisinin azot ihtiyacının fazla olması nedeniyle üst gübrelemede üre veya %33 N amonyum nitrat kullanılmalıdır.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
Sulama:Susuz mısır tarımı asla düşünülmemelidir. Yetişme sürelerinin belirli dönemlerinde mutlak suretle su ihtiyacı karşılanmalıdır. Bu ihtiyaç, Adapazarı, Orta ve Doğu Karadeniz gibi yağışı bol olan bölgelerimizde doğrudan yağmurlarla karşılanabildiğinden, bu bölgelerimizde mısır sulaması pek gerekmeyebilir.
Birinci sulama ara çapa işlemi sonrası mısırın boyutunun 10-15 cm uzandığı dönemde yapılır. İkinci sulama boğaz doldurma işleminden sonra gerçekleştirilirken üçüncü sulama mısırın tepe püskülünün çıkmasından önce gerçekleştirilir. Dördüncü ve son sulama ise süt olum devresi gerçekleştirilmektedir.
Mısır tarlalarında yabancı ot ilaçlaması; ekim öncesi, çıkış öncesi ve çıkış sonrası olmak üzere üç ayrı dönemde yapılır. Ekim öncesi uygulanan yabancı ot ilacı toprak üzerinden tırmık geçilerek 5-7 cm derinliğe karıştırılır. Çıkış öncesi ilaçlama mısır ekiminden sonraki ilk 5 gün içerisinde yapılmalıdır.
Tarla bitkileri içerisinde mısır C4 bitkisi olarak, sudan en fazla kuru madde sağlayan bitkilerin başında gelir. Bu yüzden dolayı, mısır yetiştiriciliğinde suyun önemi çok fazladır. Ekimden itibaren, toprak yapısına göre değişmekle birlikte ilk sulama, bitki 40-50 cm boyunda iken yapılır.
Ülkemizde mısır bitkisi ana ürün olarak ekildiğinde İlkbahar aylarında, ikinci ürün olarak ekildiğinde ise Haziran ya da Temmuz aylarında ekilir. Mısır bitkisi sıcağı seven bir bitkidir ve iklim şartları mısırın verimi üzerinde oldukça önemlidir.
Ekim öncesi gerçekleştirilen taban gübre uygulamasında topraktaki yetersizliğe bağlı olarak; azot, fosfor, potasyum, kükürt ve çinko gibi besin elementlerinin miktarlarındaki eksikliklerin takviyesi gerekmektedir. Ekim sonrası, yaklaşık olarak 40-50. günler arasında yapılan mısır gübrelemeye üst gübreleme denilir.
Mısır için tüm yetişme dönemi boyunca dekara 21-26 kg saf azot , 15-18 kg saf fosfor , 8-12 kg saf potasyum uygulaması yapmak gerekir. Fosforlu gübrenin tamamına yakını ve azotlu gübrenin 1/3 ü ekimle birlikte toprağa verilmelidir.
Mısır, tarım gübrelerinden büyük ölçüde faydalanmaktadır çünkü bu yolla salınan besin maddeleri mısırın ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaktadır. Organik gübreleme, genellikle ilkbaharda, ekim öncesinde yapılır.
Sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça faydalı olan mısırın bu özelliği sayesinde bağırsak sendromu, kabızlık, ishal gibi sorunlar oluşmaz. Kilo vermeye yardımcıdır. Hemoroid (basur) sorunu olanlar için faydalı bir yiyecektir.
Mısırlarınızı haşlarken daha ilk aşamada suyun içerisine tuz atmayın. Aksi halde mısırlarınızı sertleştirirsiniz. Tuzu biraz daha haşlanmaya başladıktan sonra ilave edebilirsiniz. Daha yumuşak mısırlar elde etmek isterseniz yarı oranda süt yarı oranda da su kullanarak mısırlarınızı haşlayabilirsiniz.
Püskül olarak adlandırılan mısırın ipeksi sonu, mısırın koparılmasından sonra yaşlanır. Beyaz, sarı veya açık kahverengi püsküller, mısırın yeni koparıldığını ve olabildiğince taze olduğu yönünde bir işarettir. Yapışkan siyah veya koyu kahverengi püsküllerden kaçının.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri