Yazılı kurallar oluşturulurken yazısız kurallar temel alınmıştır. Nedir yazısız hukuk kuralları? Ahlak kuralları, dini kurallar, görgü kuralları, geleneksel kurallar(örf, adet, görenek, töre vs.). Yazısız kurallar kendi aralarında derecelenir.
Yazısız normlar ise resmi olmayan normlardır. Toplum içerisindeki genelgeçer kurallar bütünü olarak da bilinir. Yazısız normların başlıca çeşitleri: töre, örf, adet, gelenek, görenek ve ahlaktır. Yazısız normlara uymayanlar toplum tarafından dışlanma gibi yaptırımlarla karşılaşabilirler.
Toplum hayatını düzenleyen yazılı hukuk kurallarıdır Bunlar anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik adlarını alırlar. Yazılı kuralları devlet koyar Yurttalar bu kurallara uymak zorundadırlar Uymayanlar devlet tarafından belirlenen suç özelliğine göre cezalandırılırlar.
Yazısız kurallardan bazıları şunlardır: Kendi haklarımızı korumak ve başkalarının haklarına saygılı olmak… Bu hem yazılı hem yazısız kurallardandır.
İlgili 15 soru bulundu
Yazılı kurallar ise geniş anlamda yasalar, yasama organı ve onun yetkili kıldığı organlar tarafından çıkarılan kurallar bütünüdür. Devlet yapılanması içindeki bütün toplumlar kendi kurumlarını resmileştirmiştir.
Yetkili makamlar tarafından konulan yazılı hukuk kurallarının bütününe mevzu hukuk (vazedilmiş, konulmuş hukuk) denilmektedir. Örf ve adet hukuku kuralları herhangi bir makam tarafından yürürlüğe konulmadığından mevzu hukuk kavramının kapsamına girmez. Yazılı hukuk bütün halinde mevzuat olarak da isimlendirilir.
Buna uymayan insanlar çeşitli cezai yaptırım uygulanır. Buna karşılık, yazısız kural demek ise, toplumda töre, örf ve adetlerin gerektirdiği fakat anayasa gibi cezai yaptırımları olmayan, daha küçük toplumun parçalarını ilgilendiren kurallardır. Örneğin, otobüste yaşlılara yer vermek yazılı olmayan bir kuraldır.
Türklerde siyasi ve sosyal hayatı düzenleyen yazılı olmayan hukuk kurallarına “töre” denir. 2-Kulaktan kulağa, nesilden nesile aktarılır. 3-Kağan dâhil herkes uymak zorundadır. (töreye kağan dâhil herkesin uyması hukukun üstünlüğünün kanıtıdır.)
2.Görgü kuralları yazılı olmayan kurallardır. Hukuk kuralları ise kural olarak yazılıdır.
Medeni hukukun ikinci asli kaynağı olan örf ve âdet hukuku, hukuken bağlayıcı olup, bunlara uyulması zorunlu sayılan yazılı olmayan hukuk kurallarıdır.
Ancak ahlak kuralları yazılı kurallar olmayıp toplumun vicdanında yaşayan kurallardır.
Bunlar, din kuralları, ahlak kuralları, örf ve adet kuralları, görgü (nezaket) kuralları ve hukukkurallarıdır.
Açıklama: çünkü gelenekler zamanla oluşmuş ve manevi değerlere sahiptir ler ve her toplumun kendine has gelenekleri vardır kanunla belirtilemez.
Sosyal bilimlerde yaygın kullanım şekliyle gelenek tabiri aynı zamanda modern dönemlerden öncesine ait olanı da ifade etmektedir. Görenek kavramı ise genellikle gelenek tabiriyle birlikte kullanılır ve “eski kuşaklarda görüldüğü şekliyle yapılan uygulamalara” atıfta bulunur.
Gelenek ve görenekler; bir toplumda, bir toplulukta çok eskilerden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar.
Toplumda kargaşalıklar , anlaşmazlıklar , istenmeyen çirkin davranışlar ve buna benzer bir çok kötü şeyler oluşabilir. Bu yüzden ahlak kurallarına uymak toplum açısından önemlidir. Cevap: toplumca kınanma gibi bir cezası vardır.
Okula gitmek yazılı bir kuraldır.
Yazılı kurallar ve yazısız kurallar toplumdaki düzeni korumaya yönelik olan kurallardır.
Askere gitmek erkekler için zorunludur anayasa ile belirlenmiştir bu nedenle yazılı kuraldır.
Vergi hukukunun belge (yazılılık) esasına dayanması sebebiyle gerçek ve tüzel kişilerin vergilendirme ile ilgili yapmış oldukları işlemlerle alakalı olarak Vergi Usul Kanunu'nun belirlemiş olduğu kural ve esaslar çerçevesinde belge düzenlemeleri veya belge almaları zorunludur.
Hukuk Kuralları İle Ahlak Kuralları Arasındaki İlişki
- Ahlâk kuralları yazılı olmayan kurallardır. Hukuk kuralları ise genelde yazılıdır. - Ahlâk kuralları kişiye sadece yükümlülük yükler, hukuk kuralları hem yükümlülük yükler hem de yetki verir.
Toplumun gelenek ve görenekleri, örf ve adetleri de yazılı olmayan kuralların içine dahildir.
Eski Türkler'de “töre” daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de, Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır. Bu manada töre “görenek” demektir. Çalışmamızda “töre” kavramı “Devlet Töresi” anlamında ele alınmıştır.
Yazılı kuralların ihlali sonucunda bir yaptırım söz konusu olur. Bu yazılı kuralların yanı sıra bir de yine toplumsal hayatı düzenleyen ancak yazılı olmayan kurallar vardır. Bunlara da görgü kuralları ya da ahlak kuralları denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri