Epistemik Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Epistemik kelimesi, sistematik bilgi ve kanıtlanabilir bilgi manalarına gelmektedir.
Epistemoloji, bu ve diğer tartışmalarda "Ne biliyoruz?", "Bir şeyi bildiğimizi söylemek ne anlama gelir?", "Gerekçelendirilmiş inançları gerekçelendirilmiş kılan nedir?" ve "Bildiğimizi nasıl biliyoruz?" gibi soruları cevaplamayı hedefler.
bilgiye, kavramaya ait, bilgi ile ilgili.
Kognitif kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Kognitif kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Kognitif kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı cognitif şeklindedir.
Bellek, dil ve mantıklı düşünme de dahil olmak üzere bütün zihinsel yetilerde ilerleyici kötülemeye, gündelik etkinlikleri ve davranışları yerine getirme yetisinde değişikliklerin eşlik ettiği bir hastalıktır.
İlgili 29 soru bulundu
Kognitif (Bilişsel) fonksiyonlar farkına varma, algılama, mantıksal düşünme, lisan, hafıza ve muhakeme kurmayı içeren bilme yeteneği olarak tanımlanabilir.
Epistemik kelimesi, sistematik bilgi ve kanıtlanabilir bilgi manalarına gelmektedir. Genel olarak epistemoloji şeklinde kullanılan bir kelime olarak da ifade edilebilir. Epistemoloji ise bilgi kuramı olarak bilinmektedir. Epistemik aynı zamanda bilginin incelenmesi olarak da ifade edilebilir.
Bir epistemik kusur olarak kibir, benzer görüşü paylaşmayan biriyle yapılacak konuşmayı veya tartışmayı yöneten normlara karşı güvensizliğe ve ilgisizliğe neden olur. Genel kabul, kibirli insanların kendilerini diğer insanlardan farklı görmelerinin altında psikolojik bir üstünlük fikri olduğu şeklindedir.
Epistemolojik İnanış
Epistemolojik anlayış, bireyin gerçekliğe dayalı olarak bilginin ne olduğuna, nasıl öğrenildiğine, öğretildiğine ve üretildiğine dair bakış açısını belirlemektedir (Tezci ve Uysal, 2004).
Siyasette epistemik kriz, politik epistemoloji açısından değerlendirildiğinde bizi iki seçenek arasında bırakır: (i) Kamusal alanı, politik öznelerin her konuyu müzakere edebilecekleri ve uzlaşabilecekleri epistemik bir düzlem olarak tasarlamanın imkânsızlığından hareketle iyiye dair konuşmayı sınırlamak.
2.2.
Bir teori için epistemik bir statüye sahip olmak ne demektir? İlk olarak bir teorinin epistemik statüsü, söz konusu teorinin epistemik açıdan ne kadar iyi olduğunun, yani doğruluk ve yanlışlık açısından bilginin ne denli güvenli olduğunun bir göstergesidir.
Fricker'ın epistemik adaletsizlik kavramı, toplumsal epistemoloji alanında önemli bir katkıdır. Bu kavram, insanların bilgiye ulaşma, ifade etme ve kabul görme süreçlerinde karşılaştıkları haksızlık ve eşitsizlikleri vurgular.
Epistemoloji bilginin doğası, kaynağı ve kapsamını içeren bir bilim dalıdır. Diğer bir deyişle bilgi felsefesi olarak da tanımlanmaktadır. İnsan bilgisinin yapısı ve geçerliliğini ele alan bilim dalı olarak da bilinmektedir.
Epistemolojik inançlar ise bilginin ne olup olmadığıyla ve öğrenmenin nasıl oluştuğuyla ilgili bireysel inançları ifade eder (Schommer, 1994). Eğitimsel bağlamda; psikolog ve eğitimciler arasında, bireylerin epistemolojik gelişimleri ve inançlarına yönelik gittikçe artan bir ilgi söz konusudur.
Epistemoloji, temelde bilgi kavramının yapısı ve gerçekliğiyle ilgilenen bir felsefe dalıdır. ''Doğru bilgi var mıdır?'' - '' Doğru bilgiye ulaşmak mümkün müdür?'' sorularına cevap arayan düşünürler, farklı yöntemler geliştirmiştir. Bazı filozoflar gerçek bilgiye ulaşmanın imkanlar dahilinde olduğunu ifade etmiştir.
Kibirin TDK'da ki sözcük anlamı ise kendini beğenme, başkalarından üstün tutma, büyüklenme, benlik, gurur olarak belirtilmektedir. Egonun fazlası da KİBİR dir. Yani bir kişinin boyu 1.60 ise egosu da 1.60 cm olmalıdır. Ne fazlası ne eksiği olmamalıdır.
Epistemik (bilgisel) belirsizlik: Bu tür belirsizlik, olayları yaratan nedenler (fenomen) hakkındaki bilgi eksikliğimizden doğar. Onlar hakkında bilgi edindikçe, belirsizlik azalır ve tam bilgi edindiğimizde belirsizlik yok olur.
Özgüvenli bir insanın kendini kimseye ispatlamaya ihtiyacı yoktur. Oysa kibirli kişinin tüm hareketleri kendini kanıtlamaya yöneliktir. Özgüvenli kişi kimsenin gözüne girmek için çaba göstermez.
Epistemik cemaat, bilginin efendileridir ve bu durum cemaatin var olduğu sürece de geçerlidir. Bu noktada cemaatin geleceği, grup üyelerinin diğer bir deyişle varislerinin elindedir.
Bir şeyi bilmemiz, onu bu şekilde bilişsel bir başarı ile elde etmemizi gerektirir. Bir ifadeyi, inancı veya tavrı gerekçelendirmek demek, onun niçin doğru, anlamlı, geçerli veya deontolojik anlamda inanmaya değer olduğunu söylemektir.
Cümleler aracılığıyla ifade edilen bu tür önermeler bilginin nesnesini oluşturur. Epistemik mantık, Hintikka'ya dayandırılır. Özellikle onun Knowledge and Belief metnine atıfta bulunulur. En genel anlamda bilgi hakkındaki tartışılanları formalize etme girişimleri içeriğini oluşturur.
Basitçe, biliş (cognition) bilme becerisidir; bilgi edinme ve bilgiyi kullanma becerisidir. Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur.
Hafif Kognitif Bozukluk (HKB), normal yaşlanma ve demans arasındaki klinik bir durumu temsil eder. HKB tanımı, demansın ve günlük yaşam aktivitelerinde bozulmanın olmadığı durumda, bellek yakınması ve en az bir alanda ölçülebilir kognitif bozulması olan hastaları içerir.
Kognitif (biliş); hafıza, yönlendirme, dikkat, algılama, problem çözme, yargılama, konuşma, mantık ve planlama gibi süreçleri içerir. Günlük yaşam aktiviteleri gerçekleştirilirken hafıza, planlama, problem çözme gibi birçok kognitif işlev aktiftir.
Buna göre, genel olarak varlığın ve özel olarak varolanların akla dayalı (rasyonel) biçimde yani felsefi olarak araştırılması, tartışılması, kanıtlanması, tanımlanması, kategorize edilmesi, bunlar arasındaki ilişki ve ilintilerin açığa çıkarılmasına ve bir bütün içinde açıklanmasına ontoloji denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri