Görüşme tekniği aşamaları farklı kaynaklarda farklı şekillerde ele alınmıştır. Balcı (2021) bu süreci; hazırlama, düzenleme, mülakatın yönetimi, kapanış, değerlendirme olmak üzere beş aşamada incelemiştir.
Görüşmenin en çok bilinen türü bireysel, yüz yüze, söz alışverişidir fakat yüz yüze grup görüşmesi, posta yoluyla, kendi başına yanıtlanan soru formu veya telefon görüşmesi şeklinde yapılmaktadır.
1. Dinleme : Görüşmenin temel tekniklerinden birisidir.
Görüşme, araştırmacının katılımcıların hayatına dair sorular sorarak toplumsal dünya hakkında veri topladığı bir nitel araştırma tekniğidir. Araştırmacı ve katılımcı arasında etkileşimi gereksinen bu teknik, genellikle yüz yüze ve daha az yaygın olmakla birlikte telefon aracılığıyla uygulanır.
Görüşmenin temel işlevi, bireyin kendisini ve sorununu daha iyi tanımasına, yaşamını etkileyen konularda etkili kararlar verebilmesinde, çevresini daha iyi organize edebilmesine, insanlarla iyi ilişkiler kurabilmesine ve sorunlarını çözebilmesine yardım etmektir.
İlgili 26 soru bulundu
Görüşme, •önceden belirlenmiş bir amaç için yapılan, •en az iki kişi arasında sürdürülen, •soru sorma-yanıtlama sürecine dayalı, karşılıklı, etkileşimli, sürekli ve dinamik bir sözlü iletişim yoluyla veri elde etme tekniğidir.
Görüşme esnasında konuşma tarzına ve ses tonuna dikkat edilmelidir. Konuşmalarınız argo kelimelerden uzak, açık, anlaşılır, tutarlı ve güven veren üslupta olmalıdır. Çok yavaş yada çok hızlı konuşulmamalıdır. İlk görüşmelerde iş tecrübeleri anlatılırken kısaltma ve teknik jargonlar kullanılmamalıdır.
Her katılımcıya önceden hazırlanan soruların, aynı biçimde ve aynı sırada sorulduğu bir görüşme türüdür. Görüşmeci, belirlenen sırada soruları sorarak her katılımcıdan verileri toplamaya çalışır.
Yapılandırılmamış görüşme hem açık uçlu hem de kapalı uçlu soruların görüşmecilere yöneltildiği, belirli plan dâhilinde soruların sorulmadığı bir tekniktir. Bu görüşme türünde araştırmacı ile görüşmeci arasında araştırma konusuna dair genel bir diyalog kurulmaktadır.
Görüşme toplum bilimcilerin sık sık başvurdukları bir tekniktir. Bilgi alınacak kişilerle karşılıklı konuşma şeklinde yapılır. Yüz yüze bir ilişkiye dayanması verilerin elde edilmesinde açıklık ve kesinlik kazandırır. Konuyu daha fazla aydınlatmak için yeni sorular sorma olanağı vardır.
GÖRÜŞME TÜRLERİ
Görüşme, birçok kritere göre kendi içerisinde sınıflara ayrılabilmektedir. Bu kriterleri sıralayacak olursak, görüşmeyi; amacına göre, görüşmeye katılan kişilerin sayısına göre, kuralların katılığına göre ve görüşülen kişiye göre sınıflarına ayırabiliriz.
Teşhis, şüpheli veya sanığın kim olduğunun/kimliğinin tespit edilebilmesi veya suçun gerçek faili olup olmadığının tespiti amacıyla kendisinin veya fotoğrafının mağdur veya tanıklara gösterilmesi suretiyle yapılan bir işlemdir.
İçerik analizinde görüşme, gözlem veya dokümanlar yoluyla elde edilen veriler, dört aşamada analiz edilir: (1) verilerin kodlanması, (2) kod, kategori ve temaların bulunması, (3) kod, kategori ve temaların düzenlenmesi ile (4) bulguların tanımlanması ve yorumlanması (Eysenbach ve Köhler, 2002; Miles ve Huberman, 1994).
Görüşme nitel araştırmalarda sık tercih edilen, sosyal gerçekliği ortaya çıkarmada derinlemesine araştırma yapmak için kullanılan bir veri toplama tekniğidir.
1-Görüşme, bireysel ilişkiye dayandığı için harcanan zaman, emek ve para bakımından ekonomik olmayan bir yöntemdir. 2-Görüşmede bireyin verdiği bilgilerin doğru olduğu kabul edilmektedir. Birey hakkında elde edilen bilgilerin ne derece doğru olduğunu objektif yollarla kontrol etmek mümkün değildir.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Yapılandırılmış Görüşme (Mülakat Cetveli): Yapılandırılmış görüşme, araştırmacının standart bir görüşme formunu izleyerek görüşmecilere önceden belirlenmiş soruları yüz yüze sorduğu görüşme türüdür.
Birebir görüşme, kullanıcıların bir ürün veya servis hakkındaki düşünce ve beklentilerini öğrenmek, ürün ile ilgili ihtiyaçlarını ve ürünü kullanırken karşılaştıkları problemleri anlamak için düzenlenen genellikle yüz yüze veya online gerçekleştirilen görüşmelerdir.
Görüşme Formu Görüşme formu görüşmecinin uyması gereken önemli kuralları hatırlatıcı, görüş- me sorularını belli bir sırada içeren ve gerektiğinde kayıt işlerini de kolaylaştıracak biçimde hazırlanmış bir listedir (Karasar, 2005).
Eğer görüşme 1.5 saat - 2 saat'i geçmişse çok güçlü bir adaysınız demektir. Hatta bazen bu süreler de yeterli olmuyor, 2. görüşme, hatta 3. görüşmeye bile çağrılıyor olabilirsiniz (zaten bu 3. görüşme maaş ve çalışma şartlarının konuşulduğu son görüşme oluyor). Olumlu bir süreç içinde olduğunuzu kabul edebilirsiniz.
Dolaylı konuşma (İng: Indirect speech), Herhangi bir dilde bir başkasının ifadesini yeniden aktarmada kullanılan bir cümle yapısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri