Görüşme Yönteminin Güçlü Yönleri
Bu yöntemin güçlü yönleri; esneklik, yanıt oranı, sözel olmayan davranış, ortam üzerindeki kontrol, soru sırası, anlık tepki, veri kaynağının teyit edilmesi, tamlık ve derinlemesine bilgi olarak sıralanabilir.
GÖRÜŞME TEKNİĞİ
Görüşme toplum bilimcilerin sık sık başvurdukları bir tekniktir. Bilgi alınacak kişilerle karşılıklı konuşma şeklinde yapılır. Yüz yüze bir ilişkiye dayanması verilerin elde edilmesinde açıklık ve kesinlik kazandırır. Konuyu daha fazla aydınlatmak için yeni sorular sorma olanağı vardır.
Görüşmenin temel işlevi, bireyin kendisini ve sorununu daha iyi tanımasına, yaşamını etkileyen konularda etkili kararlar verebilmesinde, çevresini daha iyi organize edebilmesine, insanlarla iyi ilişkiler kurabilmesine ve sorunlarını çözebilmesine yardım etmektir.
Görüşme, araştırmacının katılımcıların hayatına dair sorular sorarak toplumsal dünya hakkında veri topladığı bir nitel araştırma tekniğidir. Araştırmacı ve katılımcı arasında etkileşimi gereksinen bu teknik, genellikle yüz yüze ve daha az yaygın olmakla birlikte telefon aracılığıyla uygulanır.
İlgili 22 soru bulundu
Görüşme tekniği aşamaları farklı kaynaklarda farklı şekillerde ele alınmıştır. Balcı (2021) bu süreci; hazırlama, düzenleme, mülakatın yönetimi, kapanış, değerlendirme olmak üzere beş aşamada incelemiştir.
Görüşmeci, • İyi iletişim kurabilmeli, • Araştırılacak konuyu iyi bilmeli, • Bölgeyi tanımalı, • Görünümü ile ortama uygun olmalı, • Görüşmeye katılacak kişiden randevu almalıdır. Randevu almadan gitmek katılımcıyı zor durumda bırakabilir. gitmelidir.
Görüşme esnasında konuşma tarzına ve ses tonuna dikkat edilmelidir. Konuşmalarınız argo kelimelerden uzak, açık, anlaşılır, tutarlı ve güven veren üslupta olmalıdır. Çok yavaş yada çok hızlı konuşulmamalıdır. İlk görüşmelerde iş tecrübeleri anlatılırken kısaltma ve teknik jargonlar kullanılmamalıdır.
Yapılandırılmamış görüşme hem açık uçlu hem de kapalı uçlu soruların görüşmecilere yöneltildiği, belirli plan dâhilinde soruların sorulmadığı bir tekniktir. Bu görüşme türünde araştırmacı ile görüşmeci arasında araştırma konusuna dair genel bir diyalog kurulmaktadır.
Görüşme, diğer adıyla mülakat, sözlü iletişim yoluyla veri toplama (soruşturma) tekniğidir. Görüşme, bireylerin çeşitli konularda sahip oldukları tutum ve davranışları hakkında bilgi almak için kullanılır. Görüşme yöntemi ile aynı zamanda bu davranış ve tutumların sebeplerinin öğrenilmesini de sağlanır.
4. Ortam üzerindeki kontrol : Bir görüşme sürecinde araştırmacı ortamda bizzat bulunmaktadır. Etkili bir görüşme için ortamı düzenleyebilir, rahat ve sessiz bir görüşme ortamı yaratabilir. Soruların sırası : Görüşme yöntemi, soruların sırası konusunda araştırmacıya esneklik sağlar.
Görüşme, •önceden belirlenmiş bir amaç için yapılan, •en az iki kişi arasında sürdürülen, •soru sorma-yanıtlama sürecine dayalı, karşılıklı, etkileşimli, sürekli ve dinamik bir sözlü iletişim yoluyla veri elde etme tekniğidir.
Görüşme nitel araştırmalarda sık tercih edilen, sosyal gerçekliği ortaya çıkarmada derinlemesine araştırma yapmak için kullanılan bir veri toplama tekniğidir. Görüşülen kişiler ile yüz yüze veri toplamak araştırmanın derinliğini artıran bir faktördür.
Derinlemesine görüşmelerin avantajları
Örnekleme, diğer veri toplama yöntemlerine göre daha doğrudur. Araştırmacılar, görüşleri daha iyi anlamak için katılımcıların ton ve kelime seçimlerindeki değişiklikleri izleyebilirler. Yararlı bilgiler elde etmek için daha az sayıda katılımcıya ihtiyaç vardır.
Nitel araştırmanın tanımı
Nitel araştırma yöntemleri genellikle görüşmeler veya odak grupları gibi doğrudan gözlemleri kapsar.
-- Yarı yapılandırılmış görüşme: Bazı sorular standartlaştırılmıştır, bazı sorular da açık uçlu olarak hazırlanmıştır. Bu görüşme türünde derinlemesine bilgi elde etmek mümkün olur. -- Yapılandırılmamış görüşme: Sorular açık uçludur, derinlemesine bir veri toplama söz konusu olur.
Adayın ilk mülakatı başarıyla geçtikten sonra ikinci mülakata çağrılması işlemidir. En kalifiye ve beğenilen adayları belirler, daha detaylı inceleme ve değerlendirme yapma imkanı sağlar. İkinci mülakat aşamasında adayla tanışacak diğer çalışanların bilgilendirilmesi ve hazırlanmasıdır.
Flashback; geçmişte yaşanan, kişilerin bastırdıkları korku-yas gibi travmatik olayların ani bir şekilde tekrar zihinde canlanması sonucunda gerçekleşen tetiklenmedir.
Dolaylı konuşma (İngilizce: Indirect speech), Herhangi bir dilde bir başkasının ifadesini yeniden aktarmada kullanılan bir cümle yapısıdır.
Teşhis, şüpheli veya sanığın kim olduğunun/kimliğinin tespit edilebilmesi veya suçun gerçek faili olup olmadığının tespiti amacıyla kendisinin veya fotoğrafının mağdur veya tanıklara gösterilmesi suretiyle yapılan bir işlemdir.
Nitel görüşmeler genellikle takip soruları içerir ve sohbet ya da tartışma formatında gerçekleştirilir. Niteliksel görüşme bir daha kişisel bir araştırma biçimi genel anketler veya odak grup çalışmaları ile karşılaştırıldığında. Bu tür formatlar genellikle açık uçlu ve takip soruları içerir.
Güdümsüz Görüşme: Her iki tarafta aktiftir. Görüşme sürecinin sorumlulukları danışanın kendisine aittir. Danışanın kendi sorunlarını kendisinin çözebileceğine inanılır ve süreçte danışan bu konuda cesaretlendirilir. Örneğin, Birey Merkezli Yaklaşımı temel alan bir psikolojik danışman.
Nitel araştırma yöntemini tercih eden bir araştırmacı için özellikle fenomenoloji, durum çalışması ve gömülü teori gibi desenler kullanıyorsa olmazsa olmaz veri toplama aracından birisi görüşmedir. Görüşme yapılandırılmamış, yapılandırılmış ve yarı yapılandırılmış olarak yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri