Bunlardan biri de bahar aylarında sık görülen mevsimsel göz alerjisidir. Göz alerjisi özellikle gözlerde yaşarma, kızarıklık, kaşınma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Öyle ki; bahar aylarında her 100 kişiden 25-30'u mevsimsel göz alerjisi problemi yaşar.
Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler rahat eder.
Göz yüzeyi, dış ortama açık olduğundan direkt temasla ortaya çıkan alerjik reaksiyonun görüldüğü organlardandır. Bu yüzden gözü tozdan, polenlerden ya da gelebilecek tehlikelerden korumak zordur. Bahar aylarında ortaya çıkan polenler gözlerde gelişen alerjinin temel sebebidir.
Ağaç polenleri Şubat-Nisan, çayır polenleri Mayıs-Temmuz, yabani ot polenleri ise en çok Ağustos-Ekim aylarında yayılma gösterir. Gün içerisinde sabah saatlerinde polen düzeyi daha çok yoğunlaşır. Nemli ve rutubetli havalarda azalırken kuru ve güneşli havalarda polen düzeyi artar.
Mevsim Alerjisi Hangi Aylarda Olur? Ağaç polenlerinden kaynaklanan bahar alerjisi daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran ayları arasında , yabani ot polenlerinden kaynaklı mevsimsel alerjiler ise yaz ortasından sonbahara kadar yakınmalara sebep olur.
İlgili 40 soru bulundu
Bu belirtilerin başlıcaları: burunda mukoza akıntısı, burun kaşınması, tekrarlayan hapşırma, burunda tıkanıklık, gözlerde kaşıntı ve mayışma, gözlerde sulanma, damakta kaşıntı, nefes darlığı hissi, göğüs sıkışması hissi, kuru öksürük gibi.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Hafif alerji kaşıntıları genel olarak birkaç saat ila birkaç gün sürebilir ancak bazı durumlarda haftalarca devam edebilir. Alerji ilaçları veya alerji kremleri kullanıldığında kaşıntı birkaç saat içinde hafifler.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjik rinit (bahar alerjisi) uzun süren hasta hekim ilişkisi ve sabır gerektiren bir tedavidir. Tedavide alerjenlerden korunma yanında burundan kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla dengeli beslenilmeli, istirahat edilmeli ve bol su içilmelidir.
Genellikle mevsimsel alerjiler sonucu ortaya çıkan ve geçici bir durum olan göz alerjileri, polenler, toz akarları, hayvan tüyleri, hijyen eksikliği, makyaj, sigara veya çevresel faktörler sonucu meydana gelir.
Alerji yıl boyunca devam edebilir, ancak semptomları mevsimsel olarak ağırlaşma eğilimi gösterir.
Havadaki bazı maddelere gözlerin aşırı duyarlılık göstererek tepki vermesine bağlı olarak görülen bu durum tıbben alerjik konjonktivit olarak adlandırılıyor. Alerjik konjonktivit, havada uçuşan polenlerin etkisiyle alerji mevsimi olarak bilinen bahar aylarında daha sık görülüyor.
Hastaları rahatsız eden kaşıntı, batma, sulanma, yanma, kızarıklık şikayetleri için anti alerjik göz damlalarından faydalanılır. Ayrıca suni gözyaşı damlalarının kullanılmasında hastaları rahatlatır. Bu damlaların soğuk olarak kullanılması daha etkili olmaktadır.
Göz alerjisi semptomları, alerjenlere maruz kaldığınızda ortaya çıkar ve alerjenlerle temas sona erdiğinde genellikle azalır.
Alerjik konjonktivit tehlikeli değildir fakat doğru tespit edilip tedavi edilmezse kornea ülseri ve görme kaybı gibi tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kişi göz doktorlarının kontrolü olmadan ilaç kullanmamalı ve müdahale etmemelidir.
Alerjenler solunum yolu ile alındığında burun mukozasında mukus oluşumunda artış ve enflamasyon (yangı) gelişebilmektedir. Buna bağlı burun akıntısı, kaşınma ve hapşırma gibi belirtiler gözlenir. Gözlerde sulanma, batma ve kaşıntı da bu duruma eşlik edebilir.
Alerji kendi kendine geçer mi? Alerji bulguları kendi kendine geçebilir. Ancak genelde tedavi gerektirir. Bu sayede reaksiyonlar azalır.
Kış aylarında ısınmak için kullanılan maddelerin oluşturduğu hava kirliliği ve soğuk havanın kendisi alerjik hastalıkları tetikliyor. Odun, kömür ve diğer yanıcı maddelerin kullanımında görülen ciddi artış sonucu, alerjik bünyeye sahip olanlar ve alerjik hastalığı bulunanlar, bu durumdan en çok etkilenen gruplardır.
Bu besinlerin başında arpa, buğday, çavdar, soya, glüten, fındık, susam gibi yiyecekler ve bunları içeren gıdalar gelmektedir. Bahar mevsiminde bunlara olan alerjilerimiz daha da artabilir. Artan alerjiniz karşısında aldığınız yiyeceklerin içeriğini kontrol etmeli ve bu besinlerin tüketimini minimuma indirmelisiniz.
Toplumumuzda besin alerjisine en sık yol açan besinler inek sütü, yumurta akı, fındık, fıstık, ceviz, mercimek, buğday ve ettir. Daha az sıklıkla soya, nohut ve balık da alerjiye neden olabilir.
Kan (IgE) testi
Kan testinde alınan kan örneği laboratuvara gönderilir. Doktor tarafından kan örneğine alerjenler eklenir veiçindeki IgE antikorlarının düzeylerini ölçülür. Test sonucu pozitif çıktığında ise kişinin hangi maddeye karşı alerjisinin olduğu ortaya çıkar.
Alerjen maddeye ve alerjen maddenin girdiği yere bağlı olarak farklı bölgeler alerjiden etkilenebilir. Örneğin, polen, burun içinden solunduğunda, genellikle burun, göz, sinüs ve boğazda alerjik semptomlara neden olur. Gıda alerjisi genellikle mide veya bağırsak problemlerine neden olur ve ürtikeri getirebilir.
Alerjiler Ömür boyu sürer mi? Uygun şekilde tedavi edilmeyen alerjik hastalıklar kronikleşebilir ve tedavisi daha güç hale gelebilir. Çünkü alerjinin etkilediği doku yeniden ve farklı bir şekilde yapılanmaya gider. Bunun sonucunda astım, kronik bronşit, kronik ürtiker, sinüzit gibi hastalıklar görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri