Orbita veya Göz Arkasında Kitle Belirtileri Orbita veya göz tümörlerinin belirtileri; Gözün yer değiştirmesi, öne veya başka bir yöne itilmesine neden olabilir. Ayrıca çift görme, görme bulanıklığı, şaşılık, kızarıklık, gözde şişme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Göz tümörü belirtileri
Göz beyazında (sklera) kızarıklık, göz kapaklarına ağrısız şişlik, iyileşmeyen yaralar, gözün renkli kısmı olan iris tabakasında renk farklılıkları, göz bebeğinin yapısının bozulması, görme kaybı gibi belirtiler izlenebilir.
Orbita tümörleri genelde gözde ileri doğru çıkıklık yapar; ayrıca göz hareketlerinde kısıtlık, çift görme ve optik sinir başında ödem görülebilir. Orbita tümörleri görme siniri üzerine baskı oluşturarak görme ve görme alanı bozukluklarına da yol açabilir.
Şalazyon, göz kapağınızda görülen küçük, genellikle ağrısız, yumru veya şişliktir. Şalazyon gözde bulunan yağ bezlerinin iltihaplanması veya tıkanmasıyla oluşur. Şalazyon meibom bezi tıkandığında meydana gelir.
Göz tümörleri, her yaş grubunda görülebilen tümörlerdir. Özellikle orbita ve göz tümörleri, hastaların yaşamını tehdit eden en önemli hastalıklardandır.
İlgili 38 soru bulundu
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Göz kanseri nedenleri nelerdir? Göz dokularında kanserleşmeye neden olan yapılar kimyasala maruz kalma, yüksek oranda radyasyon teması, ultraviyole ışınlara maruz kalma sonucu göz çevresindeki sağlıklı hücrelerin bozulması, sigara ve alkol tüketimi ve genetik yatkınlık şeklinde sıralanabilir.
Orbita Tümörleri Tedavisi (Göz Arkasında Kitle Ameliyatı)
Tedavi yöntemi tümörün tipine bağlı olarak değişir. Kavernöz hemanjiom ve menengiomlarda cerrahi olarak alınması gerçekleştirilir, pseudotümörlerde kortizon terapisi uygulanır. Lenfoma gibi ön tanılarda öncelikle biyopsi yapılması önerilir.
Göz Kapağı Kitlesi Tedavisi
Kistlerin tedavisinde ilk olarak medikal tedaviler tercih edilir. Bu tedaviler; rutin göz temizliği, göz merhemleri, göz damlası ve sıcak kompres uygulaması olarak bilinmektedir.
Göz kapağı kisti kendi kendine geçebilir ancak bu süreç birkaç hafta veya aylar sürebilir. Çoğu zaman tedavi gerektirmez ve sadece bir kist olarak kalır. Ancak semptomları çok rahatsızlık verici hale gelirse veya kistin boyutu büyürse tedavi gerekli olabilir.
İyi huylu beyin tümörleri normal hücrelerdeki bölünme ve büyüme aşamalarını izlemeyip, kontrolsüzce çoğalan bir hücre topluluğuna dönüşürler. Çoğu iyi huylu beyin tümörü CT veya MRI gibi beyin taramaları ile tespit edilebilir.
Göz Kanseri Belirtileri
Ayrıca kanserin bulunduğu bölgeye göre de semptomlar değişiklik gösterir. Göz kanserinin belirtilerinden bazıları şu şekildedir: Görüşte meydana gelen flaşlanmalar veya toz lekeleri görme. İris üzerinde gittikçe büyüyen siyah bir nokta.
Bazen göz beni olarak da adlandırılır, cildimizdeki benlere benzer. Nevüs gözümüzün beyaz tabakası olan konjontivada, irisin çevresinde, gözün arkasında ya da retinanın altında olabilir. Konjonktival nevüs tipik olarak herhangi bir belirtiye neden olmaz.
Tümör (ur; neoplasm; tumor) tanımı önceleri vücuttaki herhangi bir şişlik ya da kitle için kullanılırdı (yangıda, ödem ve şişlik nedeniyle oluşan doku büyümesi için bile “tumor” nitelemesi yapılmıştı). Sonraları hücrelerin kuralsız ve sınırsız çoğalmaları nedeniyle oluşan kitleler için kullanılmaya başlandı.
Göz arkasında sıvı toplanması denince akla ilk gelen olay retina dekolmanıdır. Gözde bir yırtık oluştuktan sonra, bu yırtıktan sıvı sızarak retina tabakasıyla gözün dış duvarı arasında sıvı birikmesiyle ortaya çıkan tablodur. Bu durumda ani görme kaybı söz konusudur ve gözün en önemli rahatsızlıklarından birisidir.
Hastalar için bu durum genellikle bir görme bozukluğu olarak başlar ve zamanla ilerler. Tümör sonucunda gözde genellikle ilk olarak bulanık görme problemi ortaya çıkar. Sonrasında çift görme ve gözde kör noktalar meydana gelir. Tümör büyüdükçe optik sinirlere yaptığı baskı artar ve sonucunda görme kaybı ortaya çıkar.
Göz kanseri, gözün içinde veya çevresinde bir kitle (tümör) haline gelen anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesidir. İkincil göz kanseri (kanserin vücudun başka bir yerinde başladığı ve göze metastaz yaptığı tür), birincil göz kanserinden (kanserin gözün dokularında başladığı hali) daha yaygındır.
“Gözde kist (şalazyon) ameliyatı kaç saat sürer?” sorusunun cevabı olarak genellikle kistin büyüklüğüne, ameliyatın karmaşıklığına ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değiştiği söylenebilir. Ameliyat çoğunlukla 15 ila 30 dakika arasında sürer.
Yassı hücreli karsinom ise daha agresif bir tümör olup hızla kapağa ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilmektedir. Kötü huylu göz kapağı kitlelerinin tedavisi cerrahi olup tüm kitlenin çıkarılması, patolojik olarak incelenmesi ve açıkta kalan bölgenin estetik olarak kapatılması olarak sıralanabilir.
Retina ve Optik Disk Tümörleri. Çocukluk çağında ve tüm yaş gruplarında en sık görülen malign göz içi tümörüdür. Retina duyu epitelinden gelişir. Tümör tek taraflı veya çift taraflı olarak ortaya çıkabilir.
Göz kapağı kistleri, gözdeki salgı kanallarının tıkanması sonucunda gözdeki nemlilik ve yağlanmayı sağlayan sıvıların birikerek bir kist oluşturması ile gelişir. Kistin içeriği genellikle yağ salgıları ve irinden oluşur.
Orbita tümörü dediğimizde göz çukurunu oluşturan yapılardan köken alan tümörleri anlıyoruz. Orbita tümörleri iyi huylu veya malign dediğimiz kötü huylu tümörler olabilir. Bu bölgedeki göz ve görme ile ilgili damar sinir ve göz küresi bulunduğu için tümör iyi huylu da olsa görmeyi bozucu etkiler oluşturabilir.
Beyin tümörleri ışık çakması gibi görme sorunlarına neden olabilir. Bunun nedeni tümörün kendisi olabileceği gibi tümör tedavilerinin bir yan etkisi olarak da meydana gelebilir. Tümör tedavisinde kullanılan radyasyonlar ya da tümörü çıkarmak için uygulanan ameliyattan sonra da bu semptomun yaşanması olasıdır.
Göz tomografisi, radyasyonla alakasın olmayan bir fotoğraflama tekniğidir. Göze ışık yansıtılarak geriye yansıması ölçülür bu sayede dokuların üç boyutlu görüntüleri edilir. Bu nedenle göz hiçbir zararlı etkisi yoktur. Göze gelen ışık miktarı flaşla çekilen tek bir fotoğraftan daha azdır.
Şüpheli bir doku örneğinin tetkik amaçlı alınması.
Bu örneği almak için gözünüze ince bir iğne ile girilerek şüpheli doku çıkarılır. Bu doku bir laboratuarda göz melanomu hücrelerinin olup olmadığını belirlemek için test edilir. Göz melanomu tanısı koymak için genellikle göz biyopsisi gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri