Göz beyazında (sklera) kızarıklık, göz kapaklarına ağrısız şişlik, iyileşmeyen yaralar, gözün renkli kısmı olan iris tabakasında renk farklılıkları, göz bebeğinin yapısının bozulması, görme kaybı gibi belirtiler izlenebilir.
Göz kanserinin teşhisi için kullanılan yöntemler ultrasonografi, renkli fundus fotoğrafı, CT, MR görüntüleme ve biyopsi olarak sıralanabilir. Bu yöntemlerde, kitlenin büyüklüğü, yeri, rengi, yayılımı, bölümleri, tipi, hücreleri ve dokuları belirlenir. Elde edilen sonuçlara göre, hastaya özel tedavi planı oluşturulur.
Primer göz kanseri her yaşta hem erkekte hem de kadınlarda ortaya çıkabilirken, belirli yaş gruplarında görülmesi daha fazladır. Şöyle ki birincil göz kanserleri en sık 50 yaşından büyük kişilerde görülür. Retinoblastom ise en sık beş yaşından küçük çocuklarda görülür.
Göz kanseri nedenleri nelerdir? Göz dokularında kanserleşmeye neden olan yapılar kimyasala maruz kalma, yüksek oranda radyasyon teması, ultraviyole ışınlara maruz kalma sonucu göz çevresindeki sağlıklı hücrelerin bozulması, sigara ve alkol tüketimi ve genetik yatkınlık şeklinde sıralanabilir.
Kanseri Belirtileri keseri vakası belli bazı göz bölgelerinde olmadıkça veya ileri boyutlara ulaşmadıkça belirti göstermemektedir. Göz kanseri gözün dışına doğru büyümediği sürece ağrı nadiren görülür.
İlgili 33 soru bulundu
Hastalar için bu durum genellikle bir görme bozukluğu olarak başlar ve zamanla ilerler. Tümör sonucunda gözde genellikle ilk olarak bulanık görme problemi ortaya çıkar. Sonrasında çift görme ve gözde kör noktalar meydana gelir. Tümör büyüdükçe optik sinirlere yaptığı baskı artar ve sonucunda görme kaybı ortaya çıkar.
Göz içi tümörler görme, görme alanı bozukluğu ve ışık çakması gibi şikayetlere neden olabilir. Eğer tümör görme merkezi üzerinde veya yakınında ise görme bozukluğu erken dönemde ortaya çıkarak tanı konulabilir. Eğer tümör gözün kenar kısımlarında yerleşimli ise görme erken dönemde bozulmayabilir.
Çocuklarda Retinoblastom için Selektif Oftalmik Kemoterapi
Erken tanı konmadığında gözün kaybına, kalıcı körlüğe ve hatta yaşam kaybına yol açabilir. Tanıda ve tedavide gecikme olursa tümör beyine, kemik iliğine ve vücuda yayılabilir.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
İyi huylu tümörler kanser değildir ve genellikle daha yavaş büyür. Bunlar çevre dokulara yayılmaz ve çıkarıldıklarında tekrarlamaz. Öte yandan kötü huylu tümörler kanserlidir ve çevresindeki dokulara yayılıp metastaz yapabilir. Kötü huylu tümörlerin tedavisi daha zor olup tekrarlama riski daha yüksektir.
Bir tümör, vücutta oluşan bir kitle veya anormal hücre grubudur. Bir tümörün varlığı her durumda kanser anlamına gelmez. Birçok tümör iyi huyludur (kanserli değildir). Tümörler vücudun her yerinde oluşabilir.
Denge kaybına neden olan çeşitli durumlarda, gözler, o sırada hareket eden vücudun yeni konumu ve eski konumunu kıyaslarken, denge kaybına bağlı olarak aksayabilir. Bunun sonucunda göz, vücudun eski konumu ile vücudun hareket yönü arasında hızlı sıçramalar yaşar. Bu sıçramalar tıp dilinde nistagmus olarak adlandırılır.
Beyin tümörlerinin en yaygın belirtisi baş ağrısı ve hastalık nöbetleridir. Daha önce yaşanmayan şiddetli baş ağrıları, mide bulantısı, kusma, görme bozuklukları, işitme azalması beyin tümörlerinde sıklıkla ortaya çıkan belirtiler arasındadır.
Görme kaybı testi, Tonometre adı verilen ve göz içi basıncı ölçen alet ile yapılan göz dibi muayenesi, Göz bebeği üzerine damlatılan ve gözün genişlemesini sağlayan damla ile gözün ışığı kırma değerleri, retina muayenesi (görme zarı) ve optik sinir (görme siniri) muayenesinin yapılması olarak sıralanabilir.
Ağrı göz çevresinde veya göz arkasında hissedilebiliyor. Göz kuruluğu, göz tansiyonu, gözlerde uçuk gibi bazı göz enfeksiyonları, arpacık ile göz migreni ağrının başlıca sebebi. Sinüzit de göz ağrısı yapan en önemli sebeplerden birini oluşturabiliyor.
Sayılan sebepler dışında göz çevresi dokuların ağrıları, örneğin sinüzit ağrısı, diş ağrısı, baş ağrısı, kulak ağrısı gibi ağrılar da göze vurarak göz ağrısı olarak hissedilebilirler. Özellikle sinüzit göz çukuru ağrısı yapabilir.
Stres göz sağlığını bozabilir
Stres hem vücudun hem de gözlerin düşmanıdır. Örneğin tetiklenen stres nedeniyle Santral Seröz Retinopati gelişebilir. Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir.
Stres birçok hastalığın açığa çıkmasında önemli bir paya sahipken, göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle stres altındayken meydana gelen retinada sıvı birikmesi olayı, görme kaybına kadar gidebiliyor.
Göz tümörü; göz içindeki yapılarda, göz kapaklarında veya çevresi dokularda oluşan, görme fonksiyonu ve hayat kaybıyla sonuçlanabilen iyi veya kötü huylu (kanser) olabilen, geniş bir hastalık grubu olarak tanımlanabilir.
Göz ve çevresinde tümör oluşumu nadir gözükmekle birlikte; oluşması halinde gözün kaybına veya ölüme neden olabilmektedir. Bu nedenle; göz ve çevre dokularında yerleşen tümörlerin doğru tanısı ve tedavisi önem taşımaktadır. Göz kapağı ve çevresinde görülen tümörlerin büyük bölümü iyi huylu tümörlerdir.
Yeterli tecrübe yokluğunda kolayca yanlış tanılar ortaya çıkabilmektedir. Bu test için hastaya herhangi bir ilaç verilmez, hastada herhangi bir yan etki ya da rahatsızlık oluşmaz. Çekimin hiçbir zararı yoktur. Radyasyon içermez, fotoğraf çektirmekten pek bir farkı yoktur.
Göz ve adnekslerine olan metastazlar, oküler maligniteler içinde önemli bir yer işgal eder. Meme ve akciğer kanserleri, göze en sık metastaz yapan primer tümörlerdir. Bazı olgularda bilinen bir kanser öyküsü olmaksızın, göz bulguları sistemik kanserin ilk habercisi olabilir.
Biyopsi yapılacak yerin izdüşümündeki cilt, antiseptik solüsyon ile silinir, çok ince bir iğne ile lokal anestezi yapılır. Takiben, görüntüleme eşliğinde lezyona iğne ile girilerek hücre alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri