Thelazia, insanlar da dahil olmak üzere çeşitli kuş ve memeli konakçıların gözlerini ve ilişkili dokularını parazitleştiren bir nematod solucanı cinsidir. Genellikle "göz kurdu" olarak adlandırılırlar. Bu parazitleri meyve sinekleri taşır. İnsanlarda gözyaşı kanallarına ve gözyaşı bezlerinde yerleşim gösterirler.
Bu otoimmün bir hastalıktır ve daha çok orta yaşın üzerindeki bayanlarda görülür. Kuru gözün belirtileri gözde yanma, batma, yabancı cisim hissi, kızarıklık, kaşıntı, aralıklı bulanık görme, çapaklanma, kontak lens kullanırken zorlanma ve ışığa bakarken rahatsızlık hissidir.
Tüm Meyve ağaçlarında olduğu gibi, antepfıstığı bahçelerinde de çiçeklenmeden önce veya sonra ilaçlama yapılmalıdır.
Kimyasal mücadele; C. cariosa 'da kışlayan erginlere karşı mayıs ortaların- da henüz yumurta bırakılmadan, aynı yılın erginlerine karşı ise temmuz ayının ikinci yarısından itibaren 20 gün ara ile kimyasal mücadele yapılmalıdır. Erginlere karşı yapılan ilaçlamalar popülasyonu büyük oranda düşürmektedir.
Bu mikroorganizmalar uygulandıktan sonra toprak içinde hareket ederek, zararlıyı bulur ve yalnızca hedef aldığı bu zararlı böceği öldürür. Capsanem, Entomopatojen ruhsatlı ve Fidan Dip Kurdu'na (Capnodis'in larvasına) etkili tek üründür.
İlgili 33 soru bulundu
Genel. Ağaç dip kurdu, Capnodis tenebrionis, özellikle Akdeniz Havzasında erik, şeftali, kayısı vb. gibi sert çekirdekli meyvelerin bir zararlısıdır. Bununla birlikte Antepfıstığında da görülebilir. Erginler ayrıca diğer Rosaceae'lerden ve avokado ve mango gibi subtropikal meyve ağaçlarından beslenir.
Tedavisi derhal göz doktoruna başvurularak yapılmalıdır. Ağrı kesici damla yardımıyla gözden larvaların (kurtçukların) ayıklanması daha sonra antibiyotikli ve ağrı, şişliği önleyen damlaların verilmesiyle 1-2 gün içerisinde semptomlar azalır ve biter.
Erkek ağaçları dişilerden ayırt etmek oldukça kolaydır çünkü daha yüksektirler ve gözdeleri daha kalındır. Sadece dişi ağaçların çiçekleri antep fıstığı meyvesine dönüşür. Erkek ağaçlar tozlanma için kullanılır. Antep fıstığının meyvesi, fındık gibi taneli bir şekilde değil tıpkı üzüm gibi salkım şeklinde yetişir.
Hem bakteriyel hem de fungal hastalıklara karşı koruma vadediyor. Sonbahar mevsiminde, hasat sonrasında ve ilkbahar aylarında çiçek gözleri uyanmadan kullanılıyor.
Keratit bulaşıcı mıdır? Keratit enfeksiyon yoluyla bulaşabilir. Bu, bulaşıcı bir maddeyle temas edip gözlerinize dokunursanız olabilir. Bazı durumlarda, keratiti kendinize bile bulaştırabilirsiniz.
Kullanım Şekli : 1 tatlı kaşığı kurumuş ot karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 5-10 dakika demlendirilip çay hazırlanır. Günde üç kez birer bardak tüketilir.
Gözyaşı, yapısında bulunan maddeler sayesinde dışarıdan gelen hastalıklara karşı gözün savunma bariyeri konumundadır. Yabancı maddelerin göze teması durumunda gözü yıkayarak temizler. Gözyaşı eksikliği gözde uzun vadede ciddi problemlere hatta körlüğe bile neden olabilecek durumlara yol açabilir.
1. Yapraklı dönemde bordo bulamacı yapılmamalıdır. 2. Bordo Bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine göztaşı eritilmiş su ilave edilir, aksi halde ilacın yapısı bozulur ve karışım olmaz.
Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere yılda iki kez kullanılmakta olan bordo bulamacı kullanıldığı zamana göre Göztaşı ve Kireç oranlarıda değişmekte olduğundan o oranlara göre de adlandırılmakta ve Sonbahar da % 2'lik ve ilkbaharda %1'lik bordo bulamacı uygulanmaktadır.
Doğal Tarım yöntemleri gibi. Bordo bulamacı balıklara, büyük ve küçük baş hayvanlara ve toprakta bakır sülfat miktarı yükseldiğinde de tüm toprak canlılarına, en başta solucanlara zararlıdır. Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, yaparken veya kullanırken maske ve plastik elbise giymeniz şart.
Tüplü Fidan Dikimiyle
Bu aşılı bitkiler, aşılanan çeşide bağlı olarak 4-5 yılda verime yatabilmektedir. Böylece en az 3 yıl daha erken verim alınabilmek- tedir. yetiştiricilik yaygın olarak yapılmaktadır.
Antep Fıstığı İlaçlama Programı
Yaprağını dökünce (Sonbahar-Kış) %2.5'luk oranında bordo bulamacı ya da %2,5'luğa eşdeğer hazır metalik bakır uygulanır.
Kuraklığa dayanıklı bir ağaç olmasına rağmen, Antep fıstığı ağacı, özellikle yaz aylarında, sulandıklarında sistematik olarak daha yüksek verim verirler. Genel olarak, su stresi periyodisite fenomenini arttırır.
Göz yüzeyindeki ağrı, batma, kızarıklık, kuruluk hissi, şikâyetleri yoğun şekilde yaşanır. Bunlara ilaveten görme düzeyi azalır, uzun vadede göz yüzeyinde yaralar, damarlanmalar, kalıcı lekeler oluşur. Görme düzeyi çok azalabilir. Göz kuruluğu tedavi edilmediği takdirde körlük riski bile vardır.
Yeşil Çay Özü:
Yeşil çay içindeki bazı bileşenler göz kuruluğuna iyi gelen etkiler sergilemektedir. Yeşil çayı demleyerek bir bez veya pamuk eşliğinde, ılık bir şekilde günde bir iki kez göz kapaklarınıza uygulanabilir.
Yaşlanmaya bağlı olarak göz içindeki yapısal değişikliklere bağlı ortaya çıkan sorunlardan biri de göz önünde sinek uçuşması ya da siyah lekeler görmek. Düz beyaz veya mavi gökyüzüne bakıldığında artan bu nokta ya da solucan şeklindeki görüntüler genellikle bakış yönüne doğru hareket ediyor.
Ağacın kurdu içinde olur. [1] "Toplumlarda kötü veya erdemsiz kişiler ortalarda gözükmez, saklanırlar" anlamında kullanılan bir söz.
Çocuklar: Kıl kurdu enfeksiyonu daha sık olarak 5-10 yaş arası çocuklarda ortaya çıkar. Mikroskobik boyuttaki yumurtalar ile diğer aile üyelerine, bakıcılara, okul veya çocuk bakım merkezlerindeki diğer çocuklara kolayca yayılabilir. Kıl kurdu enfeksiyonları 2 yaşından küçük çocuklarda nadir görülür.
Elma iç kurdu başta elma olmak üzere armut, ayva, ceviz ağaçlarının en önemli zararlısıdır. Doğrudan meyvelerde zarar yapan larvalar, meyveleri delerek içlerinde galeriler açmakta, etli kısmını ve çekirdek evini yiyerek pislikler bırakmaktadır.
CoppaFort içerdiği bakırın yavaş salınımıyla uzun süre ortamda kalarak bakteriyel ve mantari hastalıklardan korur. Bordo bulamacı yerine diğer meyve ağaçlarında olduğu gibi fındık bahçelerinde de güvenle kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri