Kuru Göz Testleri; Gözyaşı kalitesini ve sekresyon miktarını ölçmek ve gözyaşı yetersizliği hakkında bize fikir veren testlerdir. Muayene ortamında kolayca ölçülebilir testlerdir.
Gözyaşı üretimini değerlendirmek için schirmer testi yapılır. Topikal anestezi uygulanan göze yerleştirilen schirmer kağıdı 5 dk boyunca gözde bekletilerek yapılan ölçümle bazal gözyaşı miktarı değerlendirilir. 5 dkda 5 mm altında ıslanma kuru göz tanısını doğrular.
Hastanın genel sağlığının ve göz sağlığının eksiksiz bir geçmişini içeren göz muayenesi yapılır. Bu muayene sonucunda çoğunlukla göz kuruluğunun nedeni tespit edilir. Muayene yanında gözyaşlarının miktarı da ölçülür. Gözyaşı miktarının ölçülmesi için doktor "Schirmer" adı verilen bir test uygular.
Kağıt alt göz kapağının dış kısmına yerleştirilir ve 5 dakika orada bırakılır. Sürenin sonunda kağıt alınır ve üzerindeki ıslanmanın miktarı ölçülür. Kağıttaki ıslanma miktarı 10 mm'den fazla ise gözyaşı üretim miktarı normal olarak değerlendirilir. Eğer 5 mm'den az ise bu kuru göz lehine bir bulgudur (Şekil 1).
Diabet, hipertansiyon, allerji, depresyon ya da soğuk algınlığı veya mide-barsak sistemi tedavisinde kullanılan ilaçlar da ağız ve göz kuruluğuna yol açabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Göz kuruluğunun kendisi ciddi bir hastalık olarak görülmese de, tedavi edilmemesi durumunda göz sağlığı ve hastanın yaşam kalitesi olumsuz etkilenir.
Kuruluk sonucunda gözler enfeksiyonlara açık hale gelmekte ve göz yüzeyi tahrişe açık hale gelmektedir. Bu yüzden kuruluk şüphesi olan kişilerin vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmaları önemlidir.
Gözün 1/3 dış tarafına alt kapak ve göz arasına konan özel bir filtre kâğıdı ile ölçüm yapılır. 5 dakika sonra yapılan ölçümde 5mm'den az ise kuru göz lehine, 10mm' den fazla ise normal olarak değerlendirilir.
Göz kuruluğunun olmaması için en az 10 mm üzerinde olması gerekir.
Gözyaşı, yapısında bulunan maddeler sayesinde dışarıdan gelen hastalıklara karşı gözün savunma bariyeri konumundadır. Yabancı maddelerin göze teması durumunda gözü yıkayarak temizler. Gözyaşı eksikliği gözde uzun vadede ciddi problemlere hatta körlüğe bile neden olabilecek durumlara yol açabilir.
Göz kuruluğu geçer mi? Evet geçebilir. Kirpik dibi iltihabı ( göz kapağı kuruluğu ) sebebiyle gözyaşının yağ katmanı üretimi bozulur, gözyaşı çok kolay uçar ve göz kuruluğu gelişir. Bu vakalarda kirpik dibi iltihabının (göz kapağı kuruluğu) tedavisi göz kuruluğunun da düzelmesini sağlar.
A vitamini eksikliği
A vitamini gözün sağlıklı yapısını korumasını sağlayan önemli bir vitamindir. Eksikliğinde göz kuruluğunun yanı sıra, gece körlüğü ve kornea yumuşaması gibi çeşitli göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
Test göz başına yaklaşık 10-20 dakika sürer. Bilgisayarlı Görme Alanı Testine aynı zamanda “Perimetri” de denir. Gözleriniz büyütülmez.
Siklosporin damla, göz kuruluğunun altta yatan nedenlerinden göz yüzeyindeki iltihabı (inflamasyonu) tedavi ederek gözyaşını arttıran uzun süreli ve etkili bir tedavidir. Hastanın tedaviye cevabı yaklaşık 3 haftada ortaya çıkar. Bu ilacın etkili olabilmesi için en az 6 ay süreyle kullanılması gereklidir.
Reçetesiz suni göz yaşı adı verilen göz damlaları, rüzgar, kuru ve tozlu havalardan uzak durmak, özellikle güneşli havalarda koruyucu güneş gözlüğü kullanmak, bol su içmek, gözleri yeterince dinlendirebilmek için en az 7-8 saat uyumak ve gözleri temiz ve nemli tutmak göz kuruluğunu geçirmeye yardımcı olur.
Göz Kuruluğu
Bulanık görmeye sebep olabilen nedenlerden bir diğeri de göz kuruluğudur. Gözün yüzeyindeki kayganlığın ve nemin azalması sonucunda ortaya çıkan göz kuruluğu kronik bir göz hastalığıdır. Gözde hafif derece batma hissi oluşturabileceği gibi tedavi olunmazsa gözde ciddi enflamasyonlara da neden olabilir.
Doktor tarafından başka şekilde önerilmedikçe, etkilenen göze gerektikçe veya günde 4 kez 1 ya da 2 damla uygulanır. Her tip kontakt lens ile birlikte kullanılabilir. Açıldıktan sonra 25°C'nin altında saklanmak koşuluyla 4 hafta içerisinde kullanılmalıdır.
Suni gözyaşı damlası kullanımına doktor kontrolünde ve doktorunuzun belirlediği periyotlara uyarak düzenli kullanmak göz kuruluğu hastalığınızın önüne geçecektir.
Bulanık görme, göz kuruluğunun bir belirtisidir. Diğer göz kuruluğu belirtileri arasında göz yanması, gözünüzde bir şey varmış hissi yaratan göz kaşıntısı, göz kızarıklığı ve gözde ağrı bulunur. Göz kuruluğu bazen göz sulanmasına da neden olan göz tahrişine neden olabilir.
Gözlerimiz için bu kadar faydalı olan bu salgının normalden az üretilmesi ya da kalitesinin bozulması gözlerde batma, yanma, kızarıklık, kaşıntı, yaşarma, iplik iplik yapışkan bir akıntı, kontak lens kullanmada zorluk gibi şikayetlere yol açabilir.”
Göz kuruluğu kuşkusuz yaşam kalitesini düşüren hastalıklardan biridir. Görme duyunuzu etkileyen hastalık strese bağlı kişiyi psikolojik olarakta etkilemektedir.
Alerjik reaksiyonlar, kaşıntı, görüntüde bulanıklık, ışığa hassasiyet gibi yan etkileri olabilir; ancak bunlar çoğunlukla aciliyet gerektirmez. Bununla birlikte gözde ağrı, şişme, baş dönmesi gibi bir reaksiyon varsa hemen doktorunuza görünmeniz tavsiye edilir.
Göz yaşının yüzeyindeki yağ tabakası geri gelince kuruluk şikayetlerinde ciddi bir azalma ve iyileşme gözlenir. Tedavi, her iki göz kapağına özel bir jel sürüldükten sonra, cilt üzerine laser uygulamasıyla yapılır. Uygulama her iki göz için toplam 2 dakika kadar sürer.
Yeşil Çay Özü:
Yeşil çay içindeki bazı bileşenler göz kuruluğuna iyi gelen etkiler sergilemektedir. Yeşil çayı demleyerek bir bez veya pamuk eşliğinde, ılık bir şekilde günde bir iki kez göz kapaklarınıza uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri