Bunun yanı sıra ıspanak, diyet lifi, B6 vitamini, E vitamini ve omega-3 yağ asitlerinin önemli bir kaynağıdır. Antioksidanlar, polifenoller ve karotenoidler, sağlıklı gıda statüsünün ayırt edici özellikleri olan çiğ ıspanağın özelliklerini içeren önemli bileşikler listesine de eşlik etmektedir.
Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir. Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır.
İçerisinde bulunan A vitamini, C vitamini, E vitamini ve B grubu vitaminleri barındırmaktadır. Ayrıca magnezyum, fosfor ve iyot minerallerini de içeren ıspanak, demir yönünden de zengin olduğu iddia edilen bir yiyecektir. Ispanakta, bol miktarda da protein bulunmaktadır.
Ispanak, birçok lif ve mineral açısından zengin bir besindir. Ortalama ıspanak, tabak başına 200 gramdır. 200 gram ıspanak yerken toplam 26 kalori tüketilir. Ispanak miktarı arttıkça kalori de artar. 200 gram ıspanak karbonhidrat,% 67 protein ve% 20 yağ içerir. Protein içeriği ıspanağı daha sağlıklı kılar.
Ispanak yaprağının 100 gramı 0.55 gram karbonhidrat, 2.52 gram protein, 0.3 gram yağ, 2.58 gram lif içermektedir. Ispanak, A, C, E, K vitamini, folik asit, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum içeriği yüksek bir sebzedir.
İlgili 18 soru bulundu
Ancak ıspanak yaygın tüketilen gıdalar arasında en yüksek oksalik asit içeriğine sahip. Bu yüzden kamaşma hissini en net ıspanak yerken algılıyoruz. Ispanakta bolca bulunan oksalik asit, çiğneme sırasında tükürükte bulunan kalsiyum ile birleşerek kalsiyum oksalat kristallerini oluşturur.
Koyu yeşil yapraklı diğer sebzeler gibi ıspanak da önemli miktarda K vitamini içerir. Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ve damar içi pıhtılaşma riski bulunan hastalarda ölçülü olarak alınmalıdır. Bu nedenle bu kişiler için ıspanak tüketimi sakıncalı olabilir.
Karolinska Enstitüsü'nde yapılan araştırmalar ıspanağın içeriğinde bulunan yüksek nitrat sayesinde kas yapımında etkili olduğunu gösteriyor. Nitrat kırmızı ve beyaz kas dokularının liflerinin kalınlaşmasını ve bu sayede dokuların daha da güçlenmesini sağlıyor.
Kilo vermeyi sağlar
Yani spor yapıyor fakat istediğiniz sonuçlara ulaşamıyorsanız, ıspanağı beslenme planınıza eklemeniz faydalı olacaktır. Ve yine spor yapanların en dikkat etmeleri gereken şeylerden biri spor sonrası kaybedilen mineralleri yerine koymaktır. Bu nedenle potasyumca zengin muz önerilir.
Bir miktar demir ve bir miktar kalsiyum yine de emilir. Ispanak, zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Kendi içerisindeki okzalat, kalsiyum emilimini azaltıyorsa, biz de ıspanağı yoğurtlu yiyerek kalsiyum alımı arttırılmış oluruz.
Aynı zamanda içerdiği lif bağırsak ve mide faaliyetlerini olumlu etkilediğinden sindirimi kolaylaştırır. Kabızlık sorununun yaşanma riskini azaltır. Ancak uzmanlar gün içerisinde belli bir miktarda tüketilmesi gerektiğini vurguluyor aksi takdirde fazla tüketilen ıspanağın ishale neden olabileceğini belirtiyor.
Son günlerde merak edilen bir diğer konu da ıspanak çiğ yenir mi? sorusudur. Uzmanlar ıspanağın çiğ tüketildiğinde faydasının artacağını belirtiyor. Hem çiğ olarak, hem de pişirerek yemek ve tatlılarınızda kullanabileceğiniz ıspanağı salatalarınıza katarak da yiyebilirsiniz.
Yaz mevsiminde bulunması güç olan ıspanak yerine marul, semizotu, maydanoz veya kıvırcık, brokoli yerine de karnabahar tercih edilebilir.
Ispanak demir açısından zengindir. Demir eksikliği nedeniyle oluşan anemi hastalığının tedavisine yardımcı olan bir besin kaynağıdır.
Yemek olarak hazırlanan ıspanak sık sık ısıtılarak yenmemelidir. Çünkü içindeki nitrat maddesi, ısındıkça nitrite dönüşebilmekte, bu yüzden tekrar tekrar ısıtılması zehirlenmelere neden olabilmektedir.
Cevap: ıspanak mineral grubuna girer.
Cinsel gücü arttıran en önemli yiyecekler arasında ıspanak yer alıyor. Japon araştırmacılara göre ıspanak, kan damarlarını genişletmeye yardımcı olan güçlü bir magnezyum kaynağıdır. Cinsel organlara daha iyi kan akışı, erkekler ve kadınlar için daha fazla uyarılma yaratır.
Bu nedenle ıspanakla yapılan yemeklerin yoğurtla birlikte tüketilmesini tavsiye ediyoruz.Demir bakımından zengin olan ıspanağın protein içeriği, yoğurtla birlikte tüketilmesi sonucunda artıyor. Böylece yemeğin besin değeri artıyor ve daha dengeli beslenme sağlanıyor.
Bu vitamin açısından oldukça zengin olan ıspanak aynı zamanda kemik gelişimi ve sağlığı için oldukça önemli olan kalsiyum, D vitamini, lif, potasyum, magnezyum ve C vitaminini de içerir.
Ispanaklı yumurta düzenli olarak tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan demiri fazlası ile karşılar. Ispanaklı yumurtayı tüketmeniz için oldukça önemli bir nedendir. Lif, protein ve vitamin değerleri açısından zengindir ve bu durum vegan bireyler için vazgeçilmez bir kaynak imkanı sunar.
Muz: Diğer meyvelere oranla şeker oranı biraz fazla olsa da muz, kas gelişimi için tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.
Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Ispanağın yoğurtla birlikte yenmemesine dayanak olarak yoğurttaki kalsiyumun yararlılığının azalması gösterilir. Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler yoğurtla birlikte yenir. Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur.
Vücut için gerekli mineral ve vitaminlere sahip, zengin bir bitki olan ıspanak, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı önleme özelliğine de sahip. Özellikle çiğ olarak salatada tüketildiğinde iyi bir lif kaynağı.
Bu bileşen, ıspanak yemeği iki kereden fazla ısıtıldığında nitrite dönüşür. Nitrit ise besin zehirlenmesine neden olabilecek bir bileşendir. Bu nedenle, ıspanak yemeğinin yapıldıktan sonra en fazla iki gün buzdolabında saklanması ve iki kereden fazla ısıtılmaması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri