Polen ve toza karşı alerjisi olan kişiler sıklıkla ya öksürmekte ya da hapşırmaktadır. Kişinin bu rahatsızlıklarını yatıştırmak için kekik, lavanta, papatya ve adaçayından oluşan bir bitki çayı hazırlanarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Nane ve Nane Çayı
Nane çayları veya bitki çayları dekonjestan görevi görür. Bu nane türü, alerjenlere karşı bağışıklık reaksiyonlarının nedeni olan histamin gibi anti-inflamatuar enzimlerin salgılanmasını azaltır.
Ayrıca ısırgan da çok faydalı; Bir avuç kurutulmuş veya taze ısırgan otu 150-200 ml suyun içerisinde kaynatılır. Ilındıktan sonra süzülür ve günde 2-3 kere içerek tüketilir. Bu şekilde kullanılması hem mevcut alerjiyi azaltır hem de alerjinin olmadığı durumlarda vücudu alerjik reaksiyonlara karşı korumada etkilidir.
Çaylar bitkisel veya bitkisel olmayan olarak kategorize edilir. Her iki tipte de bulunan bileşenlere karşı alerjiniz veya hassasiyetiniz olabilir. Çayda bulunan herhangi bir bileşene alerjiniz varsa, çaydan tamamen kaçınmalısınız.
İlgili 20 soru bulundu
Çay ağacı ya da çay çiçeği yağı, özellikle havada bulunan ve alerjiye neden olan patojenleri yok etmede etkilidir. Evinizde çay ağacı yağı kullanmak, küf, bakteri ve mantarları öldürür. Antiseptik madde olmakla beraber, anti-emflamatuar özelliklere de sahiptir.
Elma sirkesinin bir çok yararı var ama alerjiyye karşı kullanımı çok öne çıkmıyor. 2 yemek kaşığı elma sirkesi alkaline pH içerdiği için, sindirim sisteminizi dengeleyip, inflamasyon önüne geçecektir. Bu da bağışıklık sisteminizin alerjiye odaklanmasını sağlayacaktır.
Alerjinin en etkili tedavisi alerjenden kaçınmadır. Bununla birlikte, bazen alerjenlerden tamamen kaçınmak mümkün değildir. Örneğin polen, özellikle saman nezlesi mevsimi boyunca havada sürekli olarak bulunur. İlaçlar alerjik reaksiyon belirtilerinde yardımcı olabilir, ancak alerjiyi iyileştirmezler.
Polen ve toza karşı alerjisi olan kişiler sıklıkla ya öksürmekte ya da hapşırmaktadır. Kişinin bu rahatsızlıklarını yatıştırmak için kekik, lavanta, papatya ve adaçayından oluşan bir bitki çayı hazırlanarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Kırmızıbiber ve biberli yemekler, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünleri çocuklarda alerji ve astımın alevlenmesine neden olur. Baharat, çocukların beslenmesine sıklıkla pizza ve lahmacun gibi gıdaların tüketimi sırasında girer. Kola da bol kafein içeren ve uyarıcı olduğu bilinen bir içecektir.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Timokinon bileşeni sayesinde çörek otu aynı zamanda mevsimsel alerji belirtilerini hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak çörek otu yağı kullananlarda burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma gibi alerji belirtilerinde iyileşme görülmüştür.
Soğan: Soğan bitkisi içerisinde bulundurduğu maddeler sayesinde kişilerde oluşabilen alerjiye oldukça iyi gelir. Alerjen maddelerin baş düşmanıdır. Papatya: Papatya bitkisi doğal bir Antibiyotiktir. İnsanların vücut dirençlerin güçlendirilmesini sağladığı için alerjiye karşı koruma sağlamaktadır.
* Elma: Deride kızarıklık ve kaşıntı varsa o zaman günde 3-4 tane elma tüketebilirsiniz. Salatalarınızın içine elma eklemek de sağlıklı bir tercih olur. * Tatlı patates: Ülkemizde çok fazla tüketilmeyen tatlı patates, hem besleyicidir hem de alerjiye iyi gelir.
Kaşınan bölgeye direkt olarak soğuk su ile kompleks uygulayarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması sayesinde kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer. Soda kaşıntıya iyi gelen bir diğer doğal yöntemdir. Bunun yanı sıra limon, karanfil yağı ve yulaf ezmesi de kaşıntının geçirilmesine yardımcı olur.
Bir çok kişi için alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaçlar burun spreyleridir ve sıklıkla önerilen ilk ilaç olurlar. Nazal kortikosteroidlere örnek olarak; flutikazon propiyonet (Flonase), triamsinolon (Nasacort AQ), mometazon (Nasonex) gibi burun spreyleri söylenilebilir.
Egzamaya yatkınsanız, düzenli olarak iyi içmeyi unutmadan uygulamak için iyi bir kil tabakası gibisi yoktur. Biraz zeytinyağı da kullanabilirsiniz.
Herhangi bir anafilaktik şok durumunda ilk yapılması gereken 112 acil servisi çağırmak ya da sağlık çalışanları ile iletişime geçmektir. Bu süreçte, anafilaksi geçiren kişiye eğer mümkünse alerji geçmişi olup olmadığı sorulur ve kişinin alerjen maddeden uzaklaştırılması sağlanır.
Yetişkinlerde Alerji Tedavisi
Dekonjestanlar ve antihistaminikler, en yaygın alerji ilaçlarıdır. Burun tıkanıklığını, burun akıntısını, hapşırmayı ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olurlar. Diğer ilaçlar, alerjik reaksiyonlara neden olan kimyasalların salınımını önleyerek çalışır.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Diğer yandan sabah uyanınca sirkeli su içmek de en çok merak edilen konular arasındadır. Bu noktada sabahları aç karnına içilen sirkeli suyun, vücut direncini artırdığını ve hastalıklara karşı koruma sağladığını söyleyebiliriz. Ayrıca yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi destekler.
- Sirkeli su içmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi yağ yakılmasını da sağlıyor. - Güçlü bir antioksidan olan sirkeli su vücutta detoks etkisi yaratır. - Su ile seyreltilerek içilen sirke mide rahatsızlıklarını önler. - Düzenli sirkeli su içildiği takdirde bağırsak hareketleri de düzenlenir.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri