Cihazın göze teması yoktur. Kornea yüzeyi aletten püskürtülen hava ile düzleştirilir ve yansıyan hava tekrar alet tarafından algılanarak ölçüm yapılır. Hastanın ölçüm sırasında uyumu önemlidir. Hastanın ölçüm sırasında gözlerini kırpması sonucu ölçümlerde yanlış yüksek değerler elde edilebilir.
Çok gerekli de değildir. Çünkü göz tansiyonu akşamdan sabaha çok fazla değişmez. Glokom krizi riski taşıyan hastalarda da evde tansiyon ölçümü yapılmaz, kriz ihtimalini ortadan kaldıracak tedaviler yapılır. Göz tansiyonunun göz doktoru tarafından belli aralıklarla ölçülmesi daha doğru olur.
Başlangıçta göz tansiyonu belirti vermez ancak rutin muayenede göz tansiyonu olup olmadığı anlaşılır. İlerleyen durumlarda göz ağrısı, göz kızarıklığı, ani görme sorunları, renkli halkalar görmek, bazı durumlarda mide bulantısı ve istifra ile de belirti verebilir.
Gözü damlayla uyuşturup hastanın gözüne cihaz değdirilerek yapılan mekanik ölçüm veya damla kullanmadan hava püskürtülerek yapılan ölçüm en yaygın olarak kullanılanlar arasında.
Normal göz tansiyonu değerleri 9-22 mmHg arasında kabul edilmektedir. Bu sıvının üretimi ve gözden dışarı çıkışı arasında bir denge vardır. Bu dengede bir bozulma olursa göz tansiyonu normal değerlerinin üstüne çıkar.
İlgili 31 soru bulundu
Glokomun Sebepleri
Ciddi göz yaralanmaları göz içi basıncı yükselmesine neden olabilir. Diğer risk faktörleri; retina dekolmanı, göz tümörleri ve kronik üveit veya iritis gibi göz iltihaplarıdır. Bazı göz cerrahileri de ikincil glokom gelişimini tetikleyebilir.
Göz tansiyonu yüksek görülen kişilerin düzenli kontrollerle göz tansiyonları ölçülür. Değerler 30 milimetre civa üzerine çıktığında yüksek riskli olarak kabul edilir. Sadece 30 milimetre civa değil 26 milimetre civa olan kişilerin kornea kalınlığı 555 mikrondan ince olan kişiler de yüksek riskli kabul edilirler.
Bu sayede glokom çok erken aşamalarda tanınarak, erken tedavisi yapılabilir. Göz tansiyonu ani yükselen bireylerde gözlerde ağrı hissedilmesi glokomun belirtilerinden birisidir.
Göze bası uygulanmamalı , göz içi basıncı ölçülmemeli, hasta arkası yüksek olarak yatırılmalı, göze merhem sürülmemeli, gözün kaşınmaması ya da ovuşturulmaması öğütlenmelidir.
Sağlıklı beslenmek, sigara içmemek, kolestrol kontrolü, egzersiz yapmaya özen göstermek gereklidir. Dar açılı glokomu olanlar, diğer hastalıklar için verilen ilaçları alırken göz doktoruna danışmalı, çok uzun süre karanlıkta oturmalıdırlar.
Göz tansiyonu körlüğe yol açabilir
Normal bir gözde göz sıvısı sürekli üretilir ve sonrasında dengeli bir şekilde boşaltılır. Bu sayede göz içi basıncı olması gereken seviyede kalır. Göz içi basıncı artarsa göz sinirleri ve damarları üzerinde baskı da artar. Göz siniri zamanla zayıflar ve körlüğe yol açar.
Tansiyon Yükselmesi (Hipertansiyon) Belirtileri
Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, hâlsizlik, nefes darlığı, bulanık görme, sık idrara çıkma, burun kanaması, kalp ağrısı ya da kalp ritminin düzensiz olması, hipertansiyon belirtileri arasında yer alır.
Prof.Dr.İbrahim Adnan SARAÇOĞLU Resmi Web Sitesi. Göz tansiyonu şikayeti olanlara taze sıkılmış domates suyunu önermekteyim. Bir ay boyunca, günde bir bardak içeceğiniz taze sıkılmış domates suyu göz tansiyonunuzun düşürülmesinde etki olabilecektir.
Göz tansiyonu farkına varılması güç bir durumdur. Eğer tansiyon çok yüksek değilse sinsi bir şekilde ilerler ve sonuçta geri dönüşsüz görme kaybına neden olabilir. Eğer tansiyon çok yükselirse de bulanıklık, bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon dediğimiz duruma 3 ayrı günde yapılan 3 doktor ofis ölçümü ya da ideal olarak 24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu (Tansiyon Holter) ile tanı konulur. 65 yaş altında 140/90 mmHg, 65 yaş üzerinde 150/90 mmHg değerini aşan ölçümler Hipertansiyon kabul edilir.
Göz içi basıncının gün içerisinde gösterdiği dalgalanmalara diurnal varyasyon adı verilir. Günlük değişimleri yakalamak için göz içi basıncı günde ortalama 3-4 kez, 4-6 saat aralıklarla ölçülerek kaydedilmelidir.
Yüksek teknoloji ürünü gözlükler, yaygın bir görme kaybı nedeni olan göz tansiyonu hastalığı olan glokomun ilerlemesini durdurabilir. Glokom, gözün arkasındaki ışığa duyarlı hücre tabakası retinayı beyindeki görme merkezine bağlayan bir milyondan optik sinirin hasar görmesine neden olan yaygın bir göz rahatsızlığı.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Stres göz sağlığını bozabilir
Stres hem vücudun hem de gözlerin düşmanıdır. Örneğin tetiklenen stres nedeniyle Santral Seröz Retinopati gelişebilir. Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir.
LATAMED göz damlası, iki farklı ilacın bileşimidir, bu iki ilaç göz basıncını farklı yollarla düşürür. Timolol, beta blokerler olarak bilinen ilaç grubundandır ve gözün içinde oluşan sıvının göz içine akısını azaltarak gözün basıncını düşürür. Latanoprost gözün içindeki sıvının doğal yoldan dışarıya akışını artırır.
Yaşın ilerlemesi ve özellikle uzun süre karanlıkta kalmaya bağlı olarak göz bebeğinin büyümesi ani olarak açıyı kapatır ve glokom krizine neden olur. Bu durumda göz tansiyonu 50-80mmHg' ya kadar yükselir.
Normal göz tansiyonu 21 mmHg'nın altında kabul edilir. Göz tansiyonu 35-40 mmHg üzerine çıkana kadar gözde genellikle ağrı yapmaz. Ancak göz tansiyono 50 mmHG üzerine çıktığında ise genellikle hem göz ağrısı hem de baş ağrısı yapmaktadır.
Tansiyonun göze vurması özellikle tansiyon hastalığı iyi tedavi edilmeyen kişilerde meydana gelir. Hipertansiyonun göze vurması durumunda retina tabakasından damardan sızıntı meydana gelir, bu sızıntılar görme merkezini etkilediğinde görmede bulanıklık ve az görme meydana gelir.
Göz tansiyonu (glokom), tanı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz; fakat birçok olguda uygun tedavi ile başarılı bir şekilde kontrol altında tutulabilir ve görme kaybının ilerlemesi engellenebilir. Açık açılı glokom, öncelikle, göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri