Meme kanserinin erken teşhisinde büyük bir öneme sahip olan bu uygulama ile memenin iç yapısı derinlemesine incelenebilir. Meme ultrasonu radyasyonsuz bir işlem olduğu için hamileler için de rahatlıkla tercih edilebilmektedir.
Bu sayede mamografide meme dokusu tarafından örtülmüş küçük kanser odakları, ultrason incelemesiyle daha kolay saptanabiliyor. Memenin iç yapısı daha net görülüyor: Meme kitlelerinin iç yapısının sıvı mı (kist) yoksa katı mı olduğu yine ancak US ile anlaşılabiliyor.
Yumuşak dokularda oluşan tümör tespitinde. İnce uçlu iğne biyopsilerinde ve meme biyopsisinde ultrason kullanılabilir.
Meme Hastalıklarının Tanısında Ultrason
Genç kadınlarda meme dokusu radyasyona daha duyarlı olduğu için, mamografi riskli olabiliyor. Bu nedenle genç kadınlarda meme ultrasonografisi ilk tercih edilecek yöntemdir.
Meme kanseri teşhisinde değerlendirilen, memede ele gelen kitle, memede şişme ve kalınlaşma, meme ucunun kabuk bağlaması, meme derisinde kızarıklık, göğüslerin üzerindeki damarlarda büyüme, koltuk altında şişlik ve meme ucunun içe dönmesi en yaygın meme kanseri belirtileridir.
İlgili 25 soru bulundu
1) Erken Evre Meme Kanserleri. Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir.
Hangi kitleleri ultrasonografide görebiliyoruz? Meme dokusunda yer kaplayan tüm kitlesel yapıları ultrasonografi ile ayırtetmek mümkün. Fakat bunun için özellikle yoğun meme dokusu olan hastalarda iyi cihaz, yeterli zaman ve tecrübe çok önemli.
Sadece meme dokusu iyice yağlı doku ile dolmuş olan hanımlarda mamografi tek başına yeterli olmaktadır. Onun dışında tüm hanımlara mamografi ile birlikte meme ultrasonun yapılması meme kanseri yakalama oranlarını % 80-90 lara çıkarabilmektedir.
lezyonların görülememesi, solid veya kist olup. olmadığının ayırt edilemesi gibi sebeplerden dolayı Mamografi çekimi sonrası meme ultrasonu ihtiyacı oluşabilmektedir.
Ultrasonda değerlendirilirken parankimi yani dokusu, boyutu, ekosu, içinde iyi veya kötü huylu tümör ve/veya kistik yapılar olup olmadığı değerlendirilir.
Ultrason kontrolünde fonksiyonel kist ya da solid kistik kitle olup olmadığı kolaylıkla belirlenebilmektedir. Korpus luteum kistleri: Adet döneminde görülen kistlerdir. Ovulasyon (yumurtlama) ile meydana gelir.
Ayrıntılı (detaylı) ultrason, anne karnındaki bebeğin beyni, gözleri, burnu, dudakları, yüzü, boynu, kalbi, akciğerleri, kolları, elleri, parmakları, karın içi organları, sırtı, bacakları ve ayakları başta olmak üzere tüm organ gelişiminin değerlendirilmesini sağlayan bir tanı yöntemidir.
Yapılan açıklamada, kan tahliliyle teşhisin, mamografi kadar güvenilir olduğu belirtildi.
Kanser antijeni 15-3 (CA 15-3), başta meme kanseri hücreleri olmak üzere çeşitli hücreler tarafından yapılan bir proteindir. Protein, ölçülebileceği kana geçer. CA 15-3 seviyeleri, vücudun diğer bölgelerine yayılmış (metastatik meme kanseri olarak adlandırılan) meme kanseri olan çoğu kadında normalden daha yüksektir.
Düzensiz sınırlı, büyüme eğilimi gösteren, sert kıvamlı ve hareketsiz olarak hissedilen kitleler meme kanseri açısından dikkat edilmesi gereken lezyonlardır. Meme tümörleri öncelikle kanser öncesi lezyonlar olarak erken dönemde fark edilebilir ve bu dönemde tedavi oldukça etkilidir.
Memede ağrı, şişlik, kızarıklık hissedildiğinde, meme başından akıntı geliyorsa hangi yaşta olursak olalım, ertelemeden meme ultrasonu yaptırabilirsiniz. 30-35 yaşının altındaki kadınlarda meme ile ilgili şikâyet ve bulgularda da da ilk kullanılan inceleme yöntemi ultrasonografidir.
1 gram meme kanseri dokusu ortalama 8 yılda oluşur.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde kullanılabilecek, meme röntgeni olarak da bilenen en önemli görüntüleme yöntemi olarak öne çıkar. Meme ultrasonu ise günümüzde radyasyon riski olmadan meme dokusundaki çoğu durumu ortaya çıkarabilen ses dalgaları ile çalışan, radyasyon içermeyen bir uygulamadır.
Mamografi, meme kanserinin bulgularının tespit edilmesinde daha spesifiktir. Meme ultrasonu ise genç, doku yoğunluğu fazla olan memelerde daha güvenilirdir ve daha doğru sonuç verir.
Kadınlara önerimiz 40 yaşından itibaren hiçbir şikayetleri olmasa bile yılda bir kez mamografi, ultrason ve meme muayenesi yaptırmalarıdır. Ancak bu sayede meme kanseri çok erken evrede saptanabilir. Kadının memesinde kitle farkettikten sonra doktora gitmesi durumunda çok erken teşhisten bahsetmek mümkün olmamaktadır.
Meme kanseri olan hastaların % 1-2 'sinde meme ağrısı olmaktadır. Fakat çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilir. Bu sebeple memede ağrı şikayeti olan bir bayanın mutlaka bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilerek, tetkikler sonrasında değerlendirilmesi gerekmektedir.
1. derece daha yavaş büyüyen bir kanserdir, 3. derece daha hızlı büyüyen bir kanserdir. Daha yüksek bir derece ise, kanserin daha hızlı büyüme ve göğsün veya vücudun diğer bölgelerine yayılma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Oluşan meme kitlesi kötü huylu ise (meme kanseri) hücresel üreme kontrolsüzdür ve meme kitlesi yani meme kanseri giderek büyür. Bu büyüme sırasında meme kitlesini oluşturan hücreler, lenf ve kan damarlarına girerek başka yerlere yayılım gösterebilirler.
İSTANBUL (AA) - Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Uğur Deveci, 'Meme kanseri korkulacak değil, tedavisi olan bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri