Özellikle anlık olaylar karşısında insanın gözleri fal taşı gibi açılabilir. Bundan dolayı bu deyim her insanın duymuş olduğu bir deyimdir. Çoğu yerde geçmesi de deyimin çok sevildiğini gösterir.
Gözleri fal taşı gibi açılmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Hayret, şaşkınlık ve öfke gibi sebeplerle gözleri iri iri açılmış olmak.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözü (gözleri) açılmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyim. bir başka iş yapmasına vakit veya fırsat vermemek.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözleri kapanmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
İlgili 36 soru bulundu
Türkiye Türkçesinde “gözleri fal taşı gibi açılmak”, deyimi şaşkınlık ifade etmekte Çuvaş Türkçesindeki deyimlerle anlam bakımından benzerlik göstermektedir.
Gözü açılmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yararlıyı yararsızı, iyiyi kötüyü ayırt edebilir duruma gelmek.“Yaşı büyüdükçe gözü de açılmaya başladı.”
"Göz göze gelmek" ifadesi, iki kişinin bakışlarının karşılıklı olarak birbirine ilişmesi anlamında kullanılır. Bu deyim, genellikle iki insan arasında bir tür anlayış veya iletişimin olduğunu, duygusal bir alışverişin veya bir bağlantının kurulduğunu ima eder.
Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak.
Gözleri parlamak deyiminin anlamı gözlerinde istek ve sevinç belirmesi anlamındadır. Sevinçli olduğunun yüzünden belli olması anlamında gözleri parlamak deyiminin kullanımı doğrudur.
Deyim. [1] Utanma ve sıkılmadan dolayı uzun süre ortama girmeyen birinin birden aşırı özgür davranması.
"Gözü Olmamak" deyimi, bir şeyi arzulamamak veya istememek anlamında kullanılır. Bir kişinin belli bir nesneye, duruma veya kişiye karşı herhangi bir ilgi göstermemesi veya ona yönelik bir isteğinin bulunmaması durumunda bu tabir devreye girer.
"Göz Açamamak", bir kişinin kendisini çok zor ve baskı altında hissettiği bir durumda kullanılan bir deyimdir. Bu ifade, genellikle, bir kişinin üzerindeki yoğun baskı, korku, endişe ya da saygıdan dolayı rahat davranamadığını veya hareket edemediğini belirtir.
Halk arasında gözden düşmek deyimi yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha önce duyulan sevgi ve ilgiyi kaybetmek, rağbet görmemek ya da değerini yitirmek gibi anlamlar üzerinden öne çıkmaktadır.
"Çıt Çıkarmamak" deyimi, Türkçede bir kişinin hiç ses çıkarmaması, konuşmaması, itiraz etmemesi veya herhangi bir tepki göstermemesi anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir durum veya olay karşısında kişinin herhangi bir sözlü ya da fiziksel tepki göstermemesini, sessiz ve tepkisiz kalmasını ifade eder.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Dört gözle beklemek büyük bir istek içinde, özlemle beklemek anlamına gelmektedir. Daha doğrusu bu anlam üzerinden kullanılan bir deyimdir.
Belli bir alanda uzmanlaşmış, eğitimli kişilere mürekkep yalamış denir. Kitap okuyup araştırma yaparak kendi kendini geliştiren kişiler için de aynı deyim kullanılır.
Göz gözü görmemek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
"Bin Dereden Su Getirmek" deyimi, Türkçede bir işi gerçekleştirmek veya bir sorunu çözmek için çok sayıda zorlu ve karmaşık yollardan geçmek, çok çaba ve emek harcamak anlamına gelir.
Taşı gediğine koymak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Zekice bir hareketle gerekli bir sözü tam zamanında ve yerinde söylemek.
Elle tutulur gözle görülür deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
"Gözleri dolu dolu olmak" ifadesi, bir kişinin gözlerinin yaşlarla dolu olduğunu ve her an ağlayabileceğini ifade eden bir deyimdir.
Yüz göz olmak deyiminin anlamı senli benli olmak, samimi olmak ya da aradaki mesafenin kalkmış olması demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri