Gezi; bilişsel, duyuşsal ve devinişsel alanla ilgili hedef davranışları kazandırmada kullanılan bir tekniktir.
GEZİ Okul ve sınıf içinde yapılan çalışmaları tamamlamak, yaşamla bağlantısını kurmak ve bilişsel, duyuşsal ve devinimsel alandaki davranışları kazandırmak için kullanılan bir tekniktir. Öğrencilere somut yaşantılar geçirerek kalıcı öğrenmeleri sağlamak için kullanılır.
Eğitsel geziler; eğitsel amaçları gerçekleştirmek için okul tarafından gerçekleştirilen gezilerdir. Bu yöntemle öğrencilere '' gerçek dünyayı görme '' imkanı sağlanmaktadır. Öğrenciler öğrenim metaryalinin olduğu yere giderek gözlem yapma ve bu metaryalin doğal yerleşimlerinde çalışma imkanına sahip olurlar.
Sınıf dışı öğretim teknikleri; eğitsel gezi, müze eğitimi, gözlem, görüşme, ödev ve sergi olmak üzere beş başlıkta ele alınmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
Gezi-gözlem metodu,ortaöğretim ve lise coğrafya öğretiminde,önemli yeri olan vazgeçilmez metodlardan bir tanesidir. Bu metodla öğrenciler, coğrafi olayları yerinde gözler, araştırır, ilişkilendirir, değerlendirir ve sonuçlandırır.
Okul dışı öğrenme, öğretim programında yer alan kazanımların belirli bir plan ve hazırlık çerçevesinde okulun dışında çeşitli etkinliklerle öğrenilmesi olarak tanımlanır.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Vızıltı gruplarında önemli olan belli bir öğrencinin belirli bir süre bir konu üzerinde tartışması ve sonunda varılan kararların açıklanmasıdır. Bu tür grup tartışması 4-36 dakika arasında sürebileceği için Vızıltı gruplarına "kısa süreli tartışma grupları" da denilmektedir.
Philips 66 metodu, Hillsdale Kolejinden Donald Philips ismine ithafen bu ismi almıştır. Metodun amacı, konferans gibi çok kişinin katıldığı ortamlarda katılımcıların fikir, görüş ve sorularını toparlayarak düzenli bir hale getirmektir [1]. Bunu başarabilmek için toplantıya katılanlar küçük gruplara bölünür.
9.Gezi ile ilgili planda; gezi tarihi, okuldan çıkış saati, geziye gidilecek yerler, gezinin bitiş tarihi, geziye katılacak öğretmenlerin isimleri yazılır ve Okul Müdürlüğünce onaylanır.
Teknik Gezi firmalarla öğrenci arasında köprü görevi görerek mühendislik öğrencilerine sahayı tanımalarını ve iş imkanlarını tanıtmayı amaçlar.
SINIF DIŞI ÖĞRETİM TEKNİKLERİ Öğrencilerin problemin çözümüne ilişkin çözüm önerileri geliştirmeleri için kullanılır. Öğrencilerin araştırdığı ve savunduğu çözüm önerileri sınıfın köşelerine asılır ve öğrenciler kendilerine uygun olan köşede toplanırlar.
Gezi yazısı ya da diğer adıyla seyahatname bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı yazı türü. Genellikle yazılan bu tür yazılarda betimleme tekniği kullanılır. Yazarın kendi düşüncesi çok önemli olan bir faktördür Türk edebiyatındaki ilk örneği Seydi Âli Reis'in Mir'atü'l-memalik adlı eseridir.
Akvaryum tekniği uygulanarak yapılan tartışma sırasında öğrencilerin çeşitli notlar alarak sınıfa tartışmanın özeti sunması gerekmektedir. Akvaryum tekniğini uygulamanın başka bir yolu da birden fazla tartışma grupları oluşturarak öğrencilerin kendi fikirlerini açıklaması olmaktadır.
“Vızıltı 22” iki kişilik bir gruptur ve ikişer dakika konuşurlar; “Vızıltı 55” beş kişilik bir gruptur ve beşer dakika konuşurlar v.s. Oluşturulan gruplar kendi aralarında konuşmaların sonucu oluşan seslerden dolayı bu tekniğe “Vızıltı grupları” denir.
Vızıltı, buzz ya da fısıltı grupları olarak da adlandırılan bu tartışma türünde, sınıf 22, 44 ya da 66 gibi gruplara ayrılmalıdır. Sınıfın 22'ye bölünmesi, her grupta ikişer öğrencinin olacağı ve konuyu ikişer dakika tartışacakları anlamına gelir.
Sınıftaki bir öğretmen herhangi bir konu veya sorunu sınıfa açıklama yapar. Öğrenciler bu sunulan konu veya sorunu önce kendisi kavramaya çalışır. Ardından sırasıyla ikişerli, dörderli, sekizli vb. olacak şekilde, sürekli artan bir grafikte konu veya sorunu hep birlikte kavramaya veya tartışmaya girmeye devam ederler.
Rulman tekniği sınıf içerisinde öğrencilerin derse aktif katılımını sağlayan ve dersi monotonluktan kurtaran aynı zamanda eğitirken eğlendiren bir öğretim yöntem ve tekniği olarak belirtilmektedir. Bu teknik öğrencilerin karşılıklı olarak birbirlerinin fikirlerini dinledikleri bir süreç olarak belirtilmektedir.
Kolekyum tekniğinin Türkçe anlamı uzman görüşü olmaktadır. Biri soru soran diğeri ise uzmanlardan oluşan ve uzman gruba konunun daha da iyi anlaşılması için soru sorarak sürdürüle öğretim sürecine kolekyum tekniği adı verilmektedir. Burada tartışmacı ve uzman grup 4 veya 5 kişiden oluşmaktadır.
Duvarsız Okul uygulaması, okulun sadece dört duvardan ibaret olmadığı ve çocukların her yaşantıdan bir öğrenme etkinliği gerçekleştirebileceği fikrine dayanır. Kendiliğinden gelişen ve günlük yaşam akışı içerisinde fırsatların değerlendirildiği bu uygulamalar kalıcı öğrenmeler için önemlidir.
Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin akranları ile birlikte eğitim ve öğretimlerini bütün kademelerde sürdürme esasına dayanan, destek hizmetlerinin sağlandığı özel eğitim uygulamalarıdır.
BÜTÜNLEŞTİRİCİ ÖĞRENME MODELİ (WITTROCK)
Oryantasyon: Öğrencilerin dikkatini yeni konuya çekmek önemlidir. Bu sebeple öğrencilerin ön bilgilerini ortaya çıkarma, varsa önbilgilerdeki yanlışlıkları belirleme sürecidir. Böylece öğretmen dersi öğrencilere göre hazırlayabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri