Değişiklik periyodunun resmi mevzuata göre üç yıl olduğundan bahsetmiştik. Ancak bu süre kısalabilir. Uzayabilir. Seçilen camın günlük yaşantınıza uygun olarak ekran karşısında fazla zaman geçiriyorsanız mavi ışık filtreli olmasını tercih edebilirsiniz.
Gözlük cam ve çerçeveleri kaç yılda bir yenilenir? Gözlük camı ve çerçevesi 3 (üç) yılı geçmeden yenilenmez. Ancak görmede 0.5 diyoptrilik (optikte bir merceğin, cisimlerden gelen ışını kırma gücünü ifade eder) değişiklik olması halinde süresinden önce gözlük camı yenilenebilir.
DEVLET GÖZLÜĞÜ KAÇ YILDA BİR ÖDER? Gözlük camı ve çerçevesi değiştirilme süresi 3 yıl olarak belirtilmiştir. Bu 3 yıl içerisinde keyfi olarak kesinlikle gözlük camı veya çerçeve değiştiremezsiniz.
camların uygun olmayan kimyasal ve tekstille temizlenmesi , camların uzun süre sıcağa ve güneşe maruz kalması (arabada bırakılması gibi) camlardaki bozulmayı hızlandırır. Genel olarak ortalama bir kullanım ile bir gözlüğün ortalama ömrü 3 senedir.
Geçtiğimiz yılda 37,80 TL olarak ödenen bu destek 2023 senesinde 100 TL'ye çıkarılmıştır.
İlgili 38 soru bulundu
SGK gözlük camı için ne kadar ödüyor? SGK, reçeteye sahip olan hastalara gözlük numarasına bağlı olarak değişen miktarlarda (15 TL ile 50 TL arasında) katkı payı desteğinde bulunmaktadır. Gözlük numarası arttıkça, yapılan yardım miktarı da artış göstermektedir, böylece kişiler ihtiyaçlarına uygun destek alabilmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'in 16/03/2023 tarihli ve 32134 (Mükerrer) Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla; Görmeye Yardımcı Tıbbi Malzemeler fiyat listesi güncellenmiştir, Gözlük çerçevelerinin yenilenme süresi 3 yıldan 2 yıla düşürülmüştür.
Gözlük Camı ve çerçeve 3 yılı geçmeden yenilenmez. Bu süre bitmeden gözlük cam ve çerçeveyi yeniden alınamıyor. Ancak, görme bozukluğunda 0,5 diyoptrilik değişiklik olması halinde gözlük camının değişimi için 3 yıllık süre beklenilmeden yenisi alınabiliyor.
Nasıl ki numaralı gözlükler ve lensler belirli bir zaman geçtikten sonra değiştiriliyorsa, güneş gözlük camları da belirli bir süre geçtikten sonra değiştirilmelidir. Zamanla deforme olmayan hiçbir şey yoktur.
UV koruma filtresinin mevcut durumu, rengi ve boyutları gibi ayrıntılara dikkat ederseniz gözlüğün tek camının değiştirilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Gözlük ihtiyacı, tembellik ve şaşılık sorunu olanlar 6 ayda 1 muayene olmalılar. Herhangi bir sorunu olamaya gözlüklüler yılda 1, 40 yaş üstündekiler 2 yılda bir, diyabetliler 6 ayda 1 göz muayenesinden geçmeliler.
Göz muayenesi yapılması gereken zaman ve aralıklar şöyledir;
6-7 yaş, 10-40 yaş 5 yılda bir, 40-50 yaş 2 yılda bir, 50 yaş sonrası yılda bir.
Beyaz sirke ile gözlük camını silerek çiziklerden arındırabilirsiniz. Diş macunu içeriğindeki maddeler sayesinde temizleyici etkiye sahiptir. Macunu gözlük camları üzerine sıkarak 10 saniye ovalayın ve durulayın. Bu yöntem de gözlüğünüzü çiziklerden arındırmanız için etkilidir.
Gözlüğün camlarına diş macunu sürüldükten sonra ılık suda beş dakika kadar bekletilmesi gerekmektedir. Bütün adımlar tamamlandıktan sonra gözlüğü temizlemek adına camlar yeniden mikrofiber bez ile silinmelidir. Bu yöntem çoğu zaman sonuç vermekte ve gözlük camlarındaki çizikler giderilmektedir.
Öncelikle ellerinizi sabun ile yıkayıp durulayın, daha sonra sabunu tekrar köpürtün ve oluşan köpük ile gözlük camını hafifçe ovun. Gözlüğün camı ve çerçevesinin her noktasına sabun ile temas edin. Daha sonra su ile iyice durulayıp kâğıt havlu ile kurulayın. Gözlük camlarınızın pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.
Sabun ile Yıkayın
Birkaç damla bulaşık deterjanını sıcak suyla karıştırmalısınız. Daha sonra bir bez ya da sünger yardımıyla gözlük camlarınızı temizlemelisiniz. Ardından, camları temiz suyla durulayarak temiz bir bezle kurulamalısınız Sabunlu su, gözlük camlarının kirden ve yağdan arınmasına yardımcı olacaktır.
Gözlük camı temizlemede temel temizlik ise musluk altında su ile yapılır. Gözlükler hafif akan bir musluğun altına alınır ve ılık su ile güzelce yıkanır. Bu işlem, gözlüğü çizme potansiyeli olan toz ve diğer partiküllerin yok olmasını sağlar. Gözlük, güzelce temizlendikten sonra bol su ile durulanır.
Soğuk ve yağışlı havalarda camların ıslanması, yaz aylarında ise sıcak havadan dolayı nemlenmesi yüzünden gözlük camları iki günde bir temizlenmelidir.
1) Yanlış: Gözlük veya lens takmak gözlük numarasının ilerlemesini engeller! Doğrusu: Bilinenin aksine gözlük takmak ya da takmamak gözlük numarasının ilerlemesini etkilemez. Gözlük tedavisinin amacı görme düzeyini artırmaktır.
GÖZLÜK TAKIP TAKMAMAK NUMARANIN ARTMASINI YA DA AZALMASINI ETKİLEMEZ. ANCAK NE KADAR ERKEN YAŞTA FARK EDİLİR VE DÜZENLİ TAKILIRSA GÖRME KUVVETİ VE GELİŞİMİ DE O KADAR İYİ OLUR.
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Doktor reçetede size yazdığı gözlüğün fiyatı ne kadar olursa olsun en fazla 37 TL devlet gözlük yardımı yapmaktadır. Eğer gözlük çerçevesi yerli üretim seçilirse gözlük bedeli 43,20 TL olarak belirlenir. Her bir göz sorunu yaşayan hasta 3 yılda bir gözlük alma hakkı bulunmaktadır.
Totalde dört iş gününü geçen reçeteler maalesef geçerliliğini kaybeder. Süresi geçen reçeteler ile sigorta hakkından yararlanmanız mümkün değildir. Tekrar reçete alabilmek için yine bir göz doktoruna muayene olup ikinci reçetenizi almanız gerekmektedir.
Devlet hastanelerinde göz doktoruna muayene olarak gözlük alabilirsiniz. SGK tarafından tanınan gözlük ödemesi üç yıl arayla yapılır. Gözlük ve çerçevelerinin yenilenme süresi üç yıl olarak belirlenmiştir. Süre bitiminden hemen sonra yeni bir gözlük alabilirsiniz. 3 yıl süresi dolmadan yeni bir gözlük alamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri