Bildiğiniz gibi, 5193 Sayılı yasaya göre; Her türlü(numaralı-numarasız) kontakt lensler sadece optik mağazalarında satılır optik mağazaları dışında kontakt lens satmanın cezası Otuz bin TL dir. Evet, Gözlükçüler dışında hiçbir kurum, kuruluş, şahıs ve meslek erbabının kontakt lens satış yetkisi yoktur!
Ülkemizde 2013 yılının sonunda getirilen bir yasak ile artık reçetesi olmayan kişilere kontakt lens satılması yasaklandı. Yani, yalnızca göz renginizi değiştirmek için de kontakt lens kullanmak istiyorsanız yine muayene olup ardından reçeteniz ile satın alma işlemi gerçekleştirmelisiniz.
Kullanım sürelerine göre numaralı lenslerin fiyatlarına baktığımızda; günlük numaralı lens fiyatlarının 80 TL ile 250 TL arasında seyrettiğini, haftalık kullanım süresi olan numaralı kontakt lenslerin ise markaya bağlı olarak 90 TL'den 560 TL'ye kadar ulaşan bir fiyat skalasına sahip olduğu söylenebilir.
Bu nedenle göz rengini beğenmeyen herhangi bir kişi istediği takdirde bir eczaneden ya da lens satma yetkisi bulunan özel klinikler ile optikçilerden rahatlıkla bir lens ve solüsyonu alabiliyor.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
Lens Numarası: Lens numarası ile gözlük numarası 4 numaraya kadar birbirine yakındır. Ancak 4 numaradan sonra lens numarası gözlük numarasına göre farklılık gösterir. Astigmatlı lenslerde numara 0.75'den başlar ve 2.75'e kadar devam eder.
Kontakt lensler göz hekimi tarafından reçete edilmeli ve bunları satmaya yetkili optik mağazalarından satın alınmalıdırlar. Kontakt lens reçetesinde gölük reçetesinde yer alan mercek numaralarına ek olarak, lensin çapı, eğrilik yarıçapı, materyali ve kullanım şeması yer alır.
Akıllı Lensleri Devlet, SGK Karşılıyor mu? Ne yazık ki, ne ülkemizde ne de diğer ülkelerde akıllı lensler devletler ve SGK gibi kurumlar tarafından karşılamamaktadır.
Lens reçetesi, göz hekimi tarafından çeşitli özellikler dikkate alınarak reçete edilir. Kontakt lenslerin reçetesiz temin edilebildiği kaynaklar da mevcuttur ancak numaralı lenslerin göz hekimi kontrolü olmadan, reçetesiz şekilde temin edilmesi önerilmemektedir.
İhtiyacınıza göre değişen özelliklerde tüm Atasun Optik lens çeşitlerini Trendyol'da bulabilirsiniz.
Optikçilerde Lens Satılır Mı? Optik mağazalarında lens satılır. Lensler ister gözlerdeki görme yetisini düzenlemek istenirse de kozmetik amaçlı olsun kanunlar çerçevesinde yalnızca optikçilerde satılması gereken medikal bir üründür.
Kullanıcının göz numaralarının aynı olması durumunda 1 kutu lens ortalama üç ay kullanılır. Göz numaraları farklı olan lens kullanıcıları 2 kutu lens satın almak zorunda olup bu durumda 2 kutu lensi 6 ay kullanır.
Doktor Muayenesi Yaptırmadan Lens Kullanmayın!
Ancak bilinçsizce alınarak kullanılan lensler göz bozukluklarının ilerlemesine, göz ve baş ağrılarına, alerjiye, kızarıklığa ve yanmalara sebep olacağı için siz kullanıcıların ihtiyacı olan konforu verememesine neden olur.
✅ Lens muayenesi ayrı bir takım parametrelerin de işin içine girdiği farklı bir reçete ile alınır ve gözlük reçetesi ile lens reçetesi numaraları birebir aynı değildir. Hekiminize muayene olurken lens alacağınızı ayrıca belirtmeniz gerekmektedir. ❌ Kontakt lensler sadece uzak gözlüğü numaralarımı düzeltir.
Gözlük reçetesi ile lens alınmamalıdır ve lensin markası, çapı, modeli değişir değişmez lensin doktor tarafından incelenmesi gerekir. Zaten günümüzde optiklerde reçete olmadan kontakt lens satışı yasaktır. Dış piyasadan da doktor kontrolüne girmeden, güvenirliliği bile olmayan lenslerin alınıp kullanılmaması gerekir.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Kontakt lens kullanmak için belirlenmiş minimum bir yaş sınırı yoktur. En önemli soru, çocuğunuzun lenslerin kullanımını ve bakımını doğru şekilde gerçekleştirecek kadar olgun ve motive olup olmadığıdır çünkü kontakt lensler özellikle iyi bir hijyen ve bakım gerektirir.
Gözlerde oluşan rahatsızlıklardan dolayı hastalara lens verilebiliyor. SGK'ya bağlı devlet hastanelerinde muayene olan hastalar için gözlük, lens vb. ücretlerini devlet ücretsiz olarak yapmaktadır.
Kontakt lens kullanımı açısından herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bu nedenle kontakt lens kullanımı durumunda yaş faktöründen ziyade kullanımın gerekliliği baz alınmalıdır. Göz bozukluğuna sahip olan çocuklarda kontakt lens gerektiği şekilde kullanılması şartıyla herhangi bir yaşta kullanılmalıdır.
Numaralı ya da numarasız olarak ilk defa lens kullanacaklar ilk olarak muhakkak bir göz doktoruna muayene olması gerekir. Muayene sonrası göz doktorunuz size lens için gözünüze uygun ölçüyü verir ve siz bu ölçüye uygun olarak lens alırsınız. Standart ölçü denilerek satılan lensler kesinlikle kullanılmamalıdır.
Bu tür kutuları net ortamında ya da eczane gibi yerlerde kolayca bulabilirsin. Ama en çok eczanede oluyor. Hatta ücretsiz bile veren yerler vardır.
Yanlış: Gözlük veya kontakt lens takmak, gözlük kusurunun ilerlemesini önler. Doğru: Gözlük veya kontakt lens takmanın ya da takmamanın gözlük kusurunun ilerlemesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Unutulmaması gereken, tecrübeli bir cerrahın özelliği, neyi yapabildiğinden çok, kime hangi göze, neyin yapılmaması gerektiğine karar verebilmesidir. Sonuç olarak, akıllı lensler, çok iyi sonuç veren ve yüksek hasta memnuniyeti sağlayan lenslerdir ancak her göze uygun değildirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri