Gözü dalmak deyiminin açıklaması ve doğru kullanımı ile ilgili Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından bilgi paylaşılmıştır. Bu deyimin açıklaması ile ilgili bilgi edindikten sonra deyimi gerek cümle içerisinde gerek günlük hayatta rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir. Cümle içinde kullanarak göz gezdirmek deyiminin daha iyi anlama şansı elde edilebilir.
Gözü pek deyimi günümüzde en fazla kullanılmakta olan deyimlerden bir tanesidir. Bu deyim özellikle cesur olan kişiler için söylenmektedir. Herhangi bir şeyden korkmayan ve girişken olan bireyler genel olarak gözü pek olarak isimlendirilmektedir.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Gözü gibi sakınmak (esirgemek) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeye aşırı derecede ilgi duymak, onu koruyup gözetmek, dikkatle muhafaza etmek.“Çocuğunu gözü gibi sakınıyordu kadıncağız.”
İlgili 20 soru bulundu
1. Gözetmek işini yapan kimse. 2. Bir sınavın düzenli şekilde yapılmasını sağlamakla görevli kimse, gözcü.
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Kaş göz etmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Bu deyim göz kırpmak deyimidir. Deyim olmasına rağmen tam olarak bir mecazi anlamı bulunmamaktadır. Karşımızda bulunan kişiye küçük bir göz hareketi ile işaret vermek anlamına gelmektedir. Bir durumu göz işareti yaparak anlatmak anlamında kullanılmaktadır.
Yine “kaşla göz arasında” deyiminin de “çok kısa bir zaman içinde, çabucak” anlamlarına geldiği bilinmektedir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz dikmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Başkalarının aşırı oranda dikkatini çekecek kadar bir görüntüye bürünmek göze batmak deyimini karşılamaktadır. Ayrıca kişinin görüntüsü ile kıskançlığa yol açmak üzerinden değerlendirilir.
Birini ya da bir şeye sahip çıkmak veya onları kollamak, göz etmek amaçlı göz kulak olmak deyimi kullanılır.
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakkal ölenin borcunu, diriye ödettirir. Bal döksen yalanır. Bal olan yerde sinek de bulunur.
Oxford Bodleian Kütüphanesi yazma eserler bölümünde 192 numa- rayla kayıtlı Tükçe Tekellümât adlı mecmuanın ikinci kısmında “Durûb-ı Emsâl Beyânındadır” başlığı altında Arap alfabesine göre sıralanmış 290 Türkçe atasözü bulunmaktadır.
Belli başlı konularda topluma nasihat veren, anonim ve kalıplaşmış özlü sözlere atasözü denir. Darb-ı mesel adı da verilir. Genelde kafiyeli olan atasözleri tek cümleden oluşur. 7. sınıflar için deyimler, atasözleri ve özdeyişler konusunu örneklerle anlattık.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Her çok azdan olur atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Gelene git denmez: Gelen güzel bir olayı ya da kişiyi geri çevirmek olmaz. Hamama giren terler: Bir işe başlayan kimse zorlukların üstesinden gelmeyi de kabul etmelidir. Hatasız kul olmaz: Herkes kata yapabilir ve bu normal karşılanmalıdır.
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan deyimlerden bazıları iki kelimenin birleşmesinden oluşur. Bu deyimlerden biri olan boşboğaz, çok uzun ve gereksiz konuşan kişiler için kullanılır. Kendisine verilen sırrı tutamayan ve en özel şeyleri bile herkesle paylaşan kişiler de boşboğaz olarak nitelendirilir.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Başı (baş) çekmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyim. [1] Bir kimseyi, çok duyarlı olduğu bir konuda bilerek olumsuz şeyler söyleyip kızdırmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri