Dünyanın en eski mermer üreticilerinden birisi olan Türkiye'de, 4.000 yıl önce mermer çıkarılmaya Marmara Adası'nda başlanmıştır. 650'ye yakın renk ve çeşidin bulunduğu ülkemizde, 300 çeşit mermer, 200 çeşit traverten, kireçtaşı ve granit bulunmaktadır.
Türkiye coğrafi konum itibariyle granit oluşumuna elverişli olmaması nedeniyle sınırlı sayıda granit ocak ve çeşitlerine sahiptir. İşletilen granit ocaklarının ise ileri teknoloji ürünü makine ve ekipman ile işletilmesi sonucu yüksek verimli ve kaliteli ürünler elde edilmektedir.
Granitler, yeryüzünde çok yaygın olarak bulunurlar. Çeşitli yer kabuğu modellerinde görünür. Yeryüzünün temelini teşekkül ettirdiği kabul edilmektedir. Doğada dayk, silis ve batolitler halinde bulunabilir.
Piyasada granit , gnays, siyenit, kuvars monzonit, granodiyorit, kuvarslı diyorit, diyorit gibi açık renkli kayaçlara granit terimi ortak bir isim olarak kullanılırken ,gabro, diyabaz, anorzotit ve proksenitlere denilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Mermer granite göre daha yumuşaktır çünkü farklı oluşum evrelerine sahiptirler, granit oluşum evresini geç tamamladığı için daha sert ve geçirgenliği daha azdır mermer ise daha yumuşak olmasından dolayı leke tutar ve çizilir.
Dünyanın en ehemmiyetli granit ocakları; Arjantin, Brezilya, Kanada, Çin, Mısır, Finlandiya, Hindistan, İtalya, Norveç, Portekiz, Suudi Arabistan, Güney Afrika, İspanya, Sri Lanka, İsveç, Ukrayna, ABD, Zambiya, Zimbabve'dedir.
Gerçek granit tencere öncelikle tencerenin ağırlığından anlaşılabilir. Çünkü gerçek granit tencereler oldukça ağır ürünlerdir. Granit görünümlü ama granit olmayan tencereler ise oldukça hafif bir ağırlığa sahiptirler. Gerçek granit yapısı itibarıyla tanecik görünümlü olmaktadır.
Pek çok çeşit, renk, desen ve kalitede mermer çıkarılan Türkiye'de, rezervin büyük bölümü Afyonkarahisar, Balıkesir, Muğla, Eskişehir, Denizli, Elazığ, Tokat, Çanakkale, Konya, Bilecik ve Kırşehir'de bulunmakta, yoğunlukla bu illerde faaliyet gösteren çoğunluğu küçük ve orta ölçekli pek çok işletmede, doğal taş/mermer ...
Doğal granit dünyamızın milyonlarca yıl süren jeolojik oluşum dönemlerinde yer kürenin derinliklerinde kuvars, feldspat, mika ve başka bir takım kayaç ve yapıcı minerallerin birleşmeleri ve daha sonra değişik sebeplerle yeryüzüne yükselmeleriyle oluşmuş kayalardır.
Doğada yer alan granit doğal taşlar arasında yer almaktadır. Granitin son zamanlarda birçok farklı kullanım alanı ortaya çıkmıştır. Granit, maliyeti az olması sebebi ile ev dekorasyonunda da en çok tercih edilen malzemelerden birisidir.
Birçok alanda kullanılan en değerli taşlardan birisidir. Granit sert zemin elamanlarından biri ve çok sağlam bir yapıya sahip olduğundan kırılma ve çatlama kesinlikle yoktur.
Doğal bir taş türünden üretilen granit tavalar kanserojen madde içermemekte ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir durum oluşturmamaktadır. Sağlığa zararlı herhangi bir madde içermemesi, içerisinde pişirilen ürünün tavaya yapışmaması granit tavaların sıklıkla tercih edilmesini sağlamaktadır.
Türkiye'de En İyi Mermer Nerede Çıkarılır? Sorusuna; Ülkemizin bir çok yerinde kaliteli mermer ocaklarının bulunduğunu belirterek cevap verebiliriz. Başta Afyon, Bilecik, Balıkesir, Denizli, Muğla, İzmir, Elazığı ve Eskişehir bölgemizde oldukça yoğun maden ocakları olduğu bilinmektedir.
Taş Holding A.Ş.
Dayanıklı bir yapısı vardır. Görünüm: Granit küçük taneli, mavi, yeşil, turuncu, kırmızı gibi küçük desenli ve gösterişlidir. Mermer ise damarlı bir görünümdedir ve rengi genelde aynı tonlardadır. Eğer gösterişli bir tezgah istiyorsanız graniti, sade şıklıktan yanaysanız mermeri seçebilirsiniz.
Şayet kısa süre içinde bozulma ya da çizilme meydana gelen bir granit tavanız olduysa, o tavanın granit kaplamalı bir teflon tava olduğunu bilmenizde fayda var. Granit tava çizilirse zararlı mı diyenler için bir bilgi verelim. Uzun süredir kullanılan ve bolca çizik olan tavaların ömrü tükenmiştir denilebilir.
Bir çelik tencere en az 30 yıl kullanılabilirken granit tencerelerde bu ömür yaklaşık 10 ile 15 yıl arasındadır.
Mutfak tezgahları çeşitleri arasında yer alan granit taşı çizilmelere karşı da son derece dayanıklıdır.
Doğal taş yapısına sahip olan granit, büyük bloklar halinde çıkarılıp, kesilip, istenilen şekil verildikten sonra cila yapılarak kullanılır. Yüksek dirençli bir yapısı bulunurken, çok zor çizilir ve suya karşı yüksek dayanıklılık sağlar.
Granit mermer lekesini çıkarmak için bir çay bardağı sirke içerisine birkaç damla limon suyu damlatınız. Sonrasında ise mümkünse bir mikrofiber bez ile yüzeyi temizleyiniz. Lekenin çıkması halinde direkt olarak temiz bir su ile bölgeyi durulayın. Ardından da kurulama işlemi yapınız.
Mermer mi daha sağlam granit mi diye düşünenler için granit malzemenin çizilmez derece de sert bir malzeme olduğunu, magmatik yapıda biriken kristallerden meydana gelmesi ve yüksek ısıya dayanıklı olmasından dolayı granitin daha sağlam olduğunu söyleyebiliriz.
Çimstone, granite göre daha pahalı olan bir tezgâhtır. Fabrika ortamında belli üretim aşamalarından geçen ve üretimi için ham madde gereksinimi olan bir tezgâh çeşididir.
Siyah granit tezgah kullanımı en çok mutfaklarda sağlansa da mutfak ile sınırlı değildir. Günümüzde farklı dekorasyon alanlarında kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri