Kars gravyer peyniri eski kaşar olarak da nitelendirilebilir. Bunun nedeni ise taze kaşardan ayrılan özellikleridir. Bu peynir, birçok işlemden geçerek mayalandırılır ve dinlendirilir. Bu sebeple eski denir.
Ülkemizde Kars kaşarı olarak da bilinen Gravyer peyniri, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırılması ve ardından dinlendirilmesiyle lezzet kazanıyor. Yıllanmış emekle üretilen bu lezzetli peynir, içerisinde katkı maddesi bulundurmaması sebebiyle besin değerleri açısından diğer diğer peynirlerden daha yüksektir.
Kars kaşarı olarak bilinen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir. Ortaya çıkış zamanı ise Kars ilinin 1878 yılından 1918 yılına kadar uzanan 40 yıllık işgal altındaki tarihini içerir.
Kars Gravyer peyniri veya kısaca Kars gravyeri, İsviçre kökenli Gravyer peynir ailesine ait Türk peynir çeşidi. Genellikle saf inek sütü veya inek ve keçi sütü karışımı ile yapılır.
aromasında tarihsel, geleneksel bir miras olan peynirdir. tadı insanı isviçre'ye, hollanda'ya götürür rusya üstünden kars'a geri bırakır. baskın bir tadı olmakla birlikte; insanın ağzında hoş, kremamsı bir tat bırakır. üstüne peynir rendeleyeceğiniz yemeklerde kullanırsanız yemeğe aroma ve karakter kazandırır.
İlgili 39 soru bulundu
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Mihaliç ve Gravyer peynirlerini 2-3 kat Koroplast pişirme kağıdı ile sararak buzdolabında 15 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
Kars Kaşarı Nedir? Özellikleri Nelerdir? Kars eski kaşarı olarak da bilinen bu peynir sert biçimde olan peynir türleri arasında yerini alır. Taze kaşar peynirlerinden farkı ise Kars kaşarının birçok işlemden geçerek mayalandırılması ve dinlendirilmesiyle lezzet kazanmasıdır.
Gravyer peyniri, gözlü ve sert peynir çeşitlerinden yalnız birisidir. Göz ve delikler, belirli mikroorganizmaların çıkardığı gazların peynir kitlesinde toplanmasıyla meydana gelir.
Eski kaşar daha uzun süre dinlendirilirken, taze kaşarın yapım süresi ve olgunlaşma süresi daha azdır. İçeriğindeki kalsiyum ve protein oranı da daha fazla olmakla birlikte her iki peynir de vücut sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
Gravyer peyniri besin değeri yüksek, kaliteli ve çok zengin probiyotik yapısı sayesinde sağlık açısından oldukça değerli bir peynir çeşididir. Yüksek rakımlı coğrafyada, zengin floral yapıda ot çeşitliliği ile beslenen hayvanların sütünden üretildiği için yüksek oranda iyi yağ, iyi protein ve kalsiyum içerir.
gravyer peyniri mayalanma vesaire için saklandığı yerde kurtlanır. bu kurtlar peynirde o görmüş olduğunuz delikleri dolduracak kadar çoktur.
Gravyer peyniri, İsviçre kökenli bir peynirdir. Adını İsviçre'nin bir kasabası olan Gruyères'den alır.
Sade haliyle tüketildiği gibi yemeklerde de kullanılan bu peynir, eşsiz lezzetiyle beğeni kazanır. Kökeni İsviçre'ye dayanan gravyer peynirinin ülkemizdeki benzeri ise Kars'ta üretilir. Bu da Kars kaşarı olarak adlandırılır.
Gravyer peyniri yağlı olduğu için kalori değeri yüksek peynirdir. Gravyer peyniri, sert ve sarı renklidir.
İyi bir gravyer peynirine sahip olmak için bazı özelliklere dikkat etmeniz faydalı olacaktır. Öncelikli husus peynirin kabuğu ince olmalıdır. Peynirin kabuğu normalde de ve kesilirken de hemen dağılmamalı ve dayanıklı olmalıdır.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Migros Gravyer Peyniri işlenmiş gıdadır. Helal,Vejetaryen,Glutensiz diyet tercihleri için tüketime uygundur.
Eşsiz lezzete sahip peynir çeşiti olan Kars Gravyer peynirini Çemen's Gurme Mağazalarından ve cemens.com.tr'den temin edebilirsiniz. Güven ve afiyetle tüketebilirsiniz.
Eski kaşar, yeni kaşara göre daha uzun süre bekletilir, dinlendirilir ve bu süreç sayesinde olgun hale getirilir. Yeni kaşarda bu süreçler daha kısa sürer. Kuşkusuz vitamin ve faydaları açısından değerlendirildiğinde uzun dinlenme süreleri ile birlikte daha fazla olgunlaşan eski kaşar, içeriği ile daha zengindir.
1927-1933 yılları arasında 40'tan fazla kaşar imalathanesi faaliyete geçmiştir. Bugün Kars ilinde modern tesislerde geleneksellik korunarak üretilen Kars Kaşarı ülkenin dört bir yanına pazarlanarak, yöre ekonomisinin en önemli sektörü olmuş,ülke genelinde ünü KARS ili ile özdeşleşmiştir.
Göbek kaşar mı kelle kaşar mı? Olgunlaştırılmış taze kaşar hamurundan yapılması. Dinlendirme sonucunda peynir altı suyunu peynirden tamamen uzaklaştırılmasından sonra ısı işlemine tutulan hamur biraz daha sert ve kuru bir lezzete sahip olur. Göbek kaşarından ayıran özelliği tadında ve aromasında gizlidir.
Kars gravyerini salata, fırın yemekleri, et yemekleri gibi alternatiflerde kullanabileceğiniz gibi tadı damakta kalan bir peynir olduğundan şarabın yanına hazırlayacağınız peynir tabaklarında da mutlaka yer vermenizi öneririz.
Bazı insanlar kaşar peynirinin kalıbını çıkardıktan ve çok kirli üst kısmı kesip attıktan sonra kalan kabuğu yemeyi sever. Aslında eski kaşar peynirinin kabuğu çok lezzetlidir ve atıştırmalık olarak yenebilir. Gravyer peynirinin kabuğu da çok lezzetlidir ve eski kaşar peyniri gibi kabuğuyla birlikte yenir.
Dayanıklılığı ve uzun raf ömrüyle bilinen Kars kaşarı yanlış muhafaza teknikleri sebebiyle kısa sürede bozulabilmektedir. İşte tam da bu sebeple doğru saklama koşullarını paylaştık. Eski kaşar peyniri saklanırken asla ama asla buzluk ya da derin dondurucuya koymayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri