Grid Sistemi, arayüzdeki içeriğin yerleşimini düzenlemek için kullanılan bir dizi dikey ve yatay çizgiyi içeren yapıdır. Görsel tasarımda gridler, tasarımcılar tarafından içerik ve imgelemleri çok daha okunabilir ve yönetilebilir bir biçimde yapılandırmak ve sunmak için sıklıkla kullanılır.
Örnek: 1/25000 ölçekli bir haritada harita üzerindeki 1 birimlik (cm) uzunluk, gerçekte yani arazide 25000 birim (cm)'e karşılık gelir.
6° aralıklı meridyen ve 8° aralıklı paralel dairelerin oluşturduğu bu küçük coğrafi alanlara "Grid Bölgesi" denir.
Grid, webin iskelet yapısını oluşturur. Temelde Row(satır) ve Column(sütun) olarak adlandırılan yatay ve dikey kılavuz çizgilerden oluşuyor. Bu çizgileri referans alarak web içinde kullanılacak elementlerin yerleşimi sağlanıyor.
Grid Kuzeyi: Harita üzerinde dikey grid çizgilerinin gösterdiği istikamettir. Grid Kuzeyi (GK) harfi ile işaretlenir. Manyetik Kuzey: Yeryüzünde herhangi bir noktadan manyetik kutba yönelen veya pusula ibresinin serbest kaldığında herhangi bir manyetik etkiye tabi olmaksızın gösterdiği doğrultudur.
İlgili 26 soru bulundu
Üç çeşit kuzey vardır.Gerçek kuzey:Kuzey kutbunun olduğu kuzeydir.Harita Kuzeyi:Haritadaki kuzey ve güney çizgilerinin gösterdiği kuzeydir. Manyetik Kuzey:Pusula iğnesinin gösterdiği kuzeydir. Manyetik kuzey bölgeden bölgeye değişiklik gösterir.Bu değişiklik haritalarda belirtilir.
(N) = Kuzey, (E) = Doğu, (W) = Batı, Dünya çapında İngilizce ortak bir dil olarak öne çıktığı için, bu doğrultuda pusulanın baş harfleri İngilizce şeklinde temsil ediliyor.
koordinat sistemi, kutupsal koordinat sistemi ve coğrafi koordinat sistemleri olarak üçe ayrılır.
Universal Transversal Mercator (UTM) (WGS 84)
Dünya çapında tanımlanmış 6° genişlikli dilimler (zone) ve Transversal Mercator projeksiyonuna dayanır. Ölçek faktörü 0.9996'dır. Türkiye'ye denk gelen dilim numaraları 35, 36, 37, 38'dir. Bu dilimlerin orta meridyen boylam değerleri sırasıyla 27°, 33°, 39° ve 45°'dir.
Klasik ölçme teknikleriyle oluşturulmuş ülke nirengi ağları ve bugüne kadar yürütülen, halen de yürütülmekte olan hemen hemen tüm haritacılık hizmetleri, European Datum 1950 (ED50)'ye dayandırılmaktadır. Oysa, GPS ile elde edilen nokta koordinatları World Geodetic System 1984 (WGS84)'e dayalıdır.
Türkiye, 26 ila 45 derece doğu meridyenleri arasında yer almaktadır ve yarımkürenin kuzey yarısında bulunmaktadır. Türkiye, 36°55′49″ kuzey enlemi ve 30°42′18″ doğu boylamı koordinatlarına sahiptir.
Paftanın güney-batı köşesinin koordinatları 1000'e bölünür ve elde edilen rakamlar ard arda yazılarak pafta numarası elde edilir. Bu yöntemde bir normal paftanın kuzey-güney yönündeki kenarı 60 cm ve doğu-batı yönündeki kenarı 80 cm'dir. 1/5000 ölçekli bir normal pafta arazide 3 km x 4 km'lik bir alanı kaplamaktadır.
Küçük Ölçekli Haritalar: Stratejik ve askeri çalışmalar için kullanılır. 1/500.000 ve daha küçük ölçekli haritalardır. Orta Ölçekli Haritalar: 1/500.000-1/100.000 arası haritalardır. Büyük Ölçekli Haritalar: 1/100.000 hariç daha büyük ölçekli haritalardır.
1 cm gerçekte 15 km'yi göstermektedir. cm'yi km'ye çevirirken 5 sıfır sileriz. 1/1.500.000 kesir ölçeği aşağıdaki gibi çizgi ölçeklere dönüştürülebilir.
a)Büyük Ölçekli Haritalar:
Ölçeğin paydası 200.000`e kadar olan haritalardır. Ayrıntı çoktur. Plan ve Coğrafya haritaları büyük ölçek çizilir.
Grid Sistemi, arayüzdeki içeriğin yerleşimini düzenlemek için kullanılan bir dizi dikey ve yatay çizgiyi içeren yapıdır. Görsel tasarımda gridler, tasarımcılar tarafından içerik ve imgelemleri çok daha okunabilir ve yönetilebilir bir biçimde yapılandırmak ve sunmak için sıklıkla kullanılır.
Grid sistemi, web tasarım alanında, sayfa düzenini belirlemek için kullanılır. Bir internet sitesi hazırlamak için, HTML ve CSS gibi, metin ve grafik düzenlemeye yarayan işaretleme dilleri kullanılır.
Tanımlanan grid değeri taşıyıcı içindeki elemanları satır ve sütun şeklinde konumlandırmayı sağlar. Böylece alt elemanlar taşıyıcı içerisinde kolay bir şekilde konumlanabilir hale gelir. Varsayılan olarak elemanlar kapsayıcı içinde bir sütun boyunca konumlanır.
- 1 Derece 60 dakikaya eşittir. - 1 Derece 1,1111111111 grada eşit olmaktadır. - 1 Derece 3600 saniye olmaktadır.
Yatay doğruya x - ekseni, düşey olanına da y - ekseni diyelim. Bu iki eksenin bulunduğu düzleme koordinat düzlemi denir. Düzlemde başlangıç noktaları çakışmak üzere x ve y sayı doğrularının dik kesişmesinden oluşan ve bir noktanın yerini belirlemeye yarayan sisteme dik koordinat sistemi denir.
Navigasyon uygulamaları, rota oluşturmak derken yön tayininin temelinde yer alan coğrafi koordinat sistemine de değinmek gerekli. Bulunduğumuz uzayda herhangi bir nokta x, y, z (Global Astronomik Dik Koordinat Sistemi veya Kartezyen Koordinat Sistemi) veya r, θ, φ (Küresel Koordinat Sistemi veya Kutupsal Koordinat ...
S-Ş HARFİ Hayalperestliği sembolize eder. Kurduğunuz hayaller o kadar güçlü ki en sonunda olmadığında hayal kırıklığı yaşıyorsunuz.
Çerçeve halkasını yavaşça çevirdiğinizde "çıtlama" sesi duyarsınız. Bu her bir "çıt" sesi ibre üzerinden de kontrol ettiğinizde, 1° açi atlamış olursunuz.
Kuzey – N ( : North ), Güney – S ( : South ), Doğu – E ( : East ) ve Batı – W ( : West Çubuk: 1 m uzunluğunda bir çubuğu yere diker, daha sonra gölgesini izleriz. Gölgenin en kısa olduğu ( öğle vakitlerinde ) andaki yönü kuzeyi gösterir. ( Güney Yarımkürede güneyi ). Bunun tam zıt yönü ise güney yönüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri