Halk arasında "imar geçmesi" şeklinde ifade edilen durum, belirli bir yerin imar uygulamasına tabii tutulması ve o yere ilişkin olarak imar planlarının düzenlenip yayınlanması anlamına gelmektedir. Üzerinden "imar geçen" yerler, imar uygulamasına alınmış ve planlaması yapılmış yerlerdir.
Yeni yasal düzenlemeye göre, arsa ve arazi imar uygulamasındaki düzenleme ortaklık payı (DOP) daha önce % 40 iken, % 45 şeklinde uygulanacak.
İmar durumu; bir arsanın, imar planlarına ve imar yönetmeliğine göre hangi şartlarda ve nasıl kullanılabileceğini gösteren bir belgeyi niteler. Herhangi bir bölgeye inşa edilecek olan yapı, imar durumu belgesindeki detayları esas alarak inşa edilmektedir.
İmar uygulaması yapıldığında belediyelerin DOP kesintisi o bölgede yapılan 18. madde uygulamasındaki ortalamadır. Yani bir parselden yüzde 40 bir başka parselden belediye yüzde 30 kesemez. Ortalama oran belirlenir ve herkesten aynı şekilde bu oranda kesinti yapılabilir.” dedi.
Arsa niteliği kazanmamış araziler imara açık değildir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
İlgili 28 soru bulundu
Belediyeden aldığınız bilgiler içerisinde imar durumu bulunur. Satın almayı düşündüğünüz arsanın imar durumunu öğrenmek için belediyeye bir dilekçe vermeniz gerekir. Dilekçenizi verdikten sonra arsanızın imar durumunu öğrenebilirsiniz.
İmar Yoksa Ne Olur? Bir toprakta imar yoksa, üzerine ev yapılamaz. Yapsanız da kaçak olur. Yani belediye tarafından yıkılabilir.
Bir gayrimenkul istimlak edilerek imar planlarına uygun olarak park, yol, metro, tramvay, alt ve üst geçit, otopark, mezarlık gibi kamu hizmet alanları için kullanılabilir. İstimlak yapıldığında satın alınan gayrimenkulün bedeli peşin olarak ödenir.
1-İMAR DURUMU
Arsanızın üzerine ev yapmadan önce dikkat etmeniz gereken ilk madde “arsanızın imar durumudur”. Arsanızın konut imarına uygun olup olmadığı, belediyeler aracılığıyla sorgulanmalıdır. Konut imarlı bir arsa üzerine ev yapmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
İmar Kanunu madde 8'e göre imar planı ve imar planı değişikliği yapma yetkisi asıl olarak mahalli idarelerdedir. Bu kapsamda Belediyeler ile İl Özel İdareleri yetkilidir.
İmarsız arsa alınır mı? Bir arsa veya toprak parçası ister imarlı olsun ister imarsız arsız olsun, kolayca satılabilir veya alınabilir . Yani satın almak açısından ve tapu işlemleri açısından bir toprağın imarlı veya imarsız olmasının farkı yoktur.
Bir yerin imarlı olması, oradaki yapılaşmanın mevcut şartlara ve fonksiyonlara uygun olarak yapılabileceğine dair onaylı olduğu anlamına gelmektedir. İmar edilecek onayları yerlerin yapılaşma süreci ise imar planları aracılığıyla yürütülmektedir.
İmar durumu, bireysel arazi veya yapı sahipleri için önemlidir, çünkü belirli bir mülkte hangi tür yapıların inşa edilebileceğini ve hangi kısıtlamaların geçerli olduğunu belirler.
Yapı kullanma izninin düzenlenmesi için gerekli ruhsat süresi kaç yıldır? 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29. maddesine göre inşaatına başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, ruhsat süresi dahil 5 yıl içinde bitirilemeyen yapılara ilişkin inşaat ruhsatı hükümsüz hale gelir.
Eğer arsadan yol geçiyor ise yol hangi idarenin görev alanında kalıyor ise o idareye karşı olarak hukuki çarelere başvurulması gerekmektedir. Şayet yol karayollarının sorumluluğunda olan bir yol ise, burada tazminat sorumlusu Karayolları Genel Müdürlüğü adına Maliye Hazinesi olacaktır.
İmar durumu sorgulama işlemleri bizzat tapu kadastro müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Hızlı işlem yapmak isteyen vatandaşlar için e-devlet sistemi aracılıyla da yer için imar plan ve durumu sorgulaması tamamlanmaktadır. Belediyeye giderek imar planı sorgulaması yapılabilmektedir.
Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumu konut inşasına izin verir nitelikte olması gerekmektedir. Konut imarlı bir arsa üzerinde herkes ev yapabilir.
Arsa tapulu ev almanın sakıncaları nelerdir? Arsa tapulu ev satışlarında, resmi olarak evin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. Bu nedenle arsa tapulu bir evlerin satışı pek tavsiye edilmiyor. İskan belgesi olmayan yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırtmıyor.
Vermiş olduğunuz bilgilere göre : 250 m2 x 0.30 = 75 m2 bahçeli bir ev yapılabilir...
Tapu Müdürlüğünde satışı yapılmış bir parselden daha sonra yol geçmiş olmasında Tapu Müdürlüğünün sorumluluğundan bahsedilemez. Tapu Müdürlüğü, satışı yapılan her parselin daha sonra uygulanacak olan imar plânındaki durumunu bilemez. Bilse bile talep sahibine sözlemek gibi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
İmar planları hazırlanırken ilgili belediye arsa veya arazi sahibinin rızasını alma gereği duymadan onun arsa veya arazisine el koyabilmekte, farklı parselleri birleştirebilmektedir.
Geçit Hakkı En Az Kaç Metre Olmalıdır? Lehine geçit hakkı kurulacak taşınmazın elde edeceği yol; tapu kütüğünde tarla olarak kayıtlı olması durumunda, zirai aletlerin geçebileceği ebatlarda ve en az 3 metre olacak şekilde mahkemenin takdiri doğrultusunda belirlenecektir.
Büyükşehir belediyeleri imar planlama sürecine ilişkin olarak çevre düzeni planı ve nazım imar planı yapma yetkisine sahiptir. Büyükşehir belediyesi nazım imar planlarını şekillendirirken çevre düzeni planı ve varsa bölge planlarında yer alan kararlar doğrultusunda planlama alanında kalan araziyi düzenlemektedir.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Bu belge, ilgili belediye veya valilik tarafından verilir.” şeklinde açıklanmıştır. Bu kanun kapsamında belirtilen yapılarla ilgili olarak, bu Kanun'un 27. maddesinde yer alan bölgelerin dışındaki bölgeler için, valilik ya da belediyelerden yapı ruhsatiyesi alınması zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri