Grup düşüncesinin belirtileri söz konusu olmadığını düşünmeye başlar. karşıt görüşleri dile getirmekten kaçınırlar. ve çoğunluk görüşüne uyma yönünde bir baskı oluşturur. aynı fikirdeymiş gibi görünür.
Grup düşünmesi, birbirine çok yakın olan ya da olmak isteyen grup üyelerinin ortak karar alma isteklerinin bağımsız düşünebilme yeteneğini ve güdüsünü baskılaması sonucu ortaya çıkan düşünme biçimidir.
“Grup düşünme” (groupthink) grup üyelerinin gerçekleri göz ardı etmesi ve alternatif düşüncelere dirençli veya kapalı olmasını ifade etmektedir (Janis, 1972). Bu şekilde düşünme biçimi çoğu kez başarısız veya ölümcül sonuçlara yol açmaktadır.
Beş Aşamalı Grup Gelişim Modeli: Grupların gelişim aşamalarında izlediği beş aşama: oluşum, fırtına, kurallar, performans ve dağılma.
Grubun birbirine bağlılığını etkileyen en önemli unsurların; görevi başarma azmi, hedefe odaklanmış olma ve buna olan inanç, üyeler arasında oluşmuş olan saygı ve sevgi bağı ve görev dağılımı ile aynı takımın bir parçası olarak hareket etme davranışı olduğu belirlenmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Belirli faaliyetleri paylaşan, bireylerin içinde yetiştiği, bakıldığı, kültür aktarımı yapılan gruplardır. Bu grupların en önemlileri aile, oyun grubu, arkadaşlık ve akrabalık gibi gruplardır. Chicago okulu temsilcilerinden Charles Cooley tarafından sosyoloji literatürüne kazandırılmış bir kavramdır.
Normlar, grup üyelerin davranışlarını düzenleyen değerler bütünüdür. Normlar, grup üyelerinin çoğu tarafından önemi kabul edilen davranışlar için oluşturulmuştur.
Tuckman, 1965'te “Şekillenme (Forming), Farklılıkları Yönetme (Storming), Birlikte Çözüm Üretme (Norming), Birlikte Performans Üretme (Performnig)” olmak üzere 4 aşamadan oluşan modelini yayınlamış daha sonra 1970'lerde beşinci aşama olan Adjourning (Çözülme) aşamasını ekleyerek modeli geliştirmiştir.
1) Grup Zihni Yaklaşımı:
Grup zihniyeti bireylerin normalde kontrol altında tuttuğu bilinçsiz dürtüleri ön plana çıkartır. Kişiler kalabalık içerisinde hareket ve hislerini karşılıklı taklit etmek suretiyle çok kısa zamanda coşkun ve önü alınmaz bir hareketin içerisine girebilirler.
Grup bağlılığı, üyelerin hem liderle hem de diğer üyelerle olan ilişkisi olarak tanımlanmaktadır. Aslında, grup bağlılığı, başarılı bir grup katılımcısı olmak için ana bir bileşen ve grup gelişimi için bir anahtar olarak değerlendirilmektedir (Clem, Smith veRichards, 2012).
Bir gruba ait olmak psikolojik ve sosyal gereksinimlerimizi karşılamamıza yardım eder. Gruplara katılarak yalnız başımıza altından kalkamayacağımız işlerin altından kalkabiliriz. Gruplar aynı zamanda kendimizi güvende hissetmemizi de sağlar. Bir gruba üye olmak sosyal bir kimlik edinmemizi de sağlar.
Cevap: 1. Belirli amaçlar ve bunları gerçekleştirme çabası içerisinde toplanmış, belirli kurallara göre organize olmuş, belirli süre karşılıklı sosyal ilişkide bulunan, en az iki kişiden oluşan, göreli bir sürekliliği olan bireyler topluluğu. 2. Görüşleri, çıkarları bir olan kimseler bütünü, ekip.
Grupların her konuda, bireylerin tek başlarına yaptıkları seçimlerin ortalamalarından daha aşırıya kaçması olgusu uçlara kayma olarak nitelendirilmiştir. Grubun ne yönde aşırıya kaçacağı, grup üyelerinin başlangıçtaki (bir araya gelip tartışmadan önceki) yöneliminden beslenmektedir.
Birbiriyle etkileşim içerisinde olan bireylerden oluşan topluluktur. 2. Kendilerini bir gruba ait gören iki ya da daha fazla sayıda bireyin oluşturduğu sosyal bir birimdir. 3. Karşılıklı bağımlılık ilişkisi içerisinde olan bireylerden oluşan bir topluluktur.
Biçimsel olmayan gruplar, kişilerin ortak ilgileri, arkadaşlık ilişkileri, sosyal ihtiyaçları, ortak beklentileri doğrultusunda oluşan gruplardır. Etkili bir iletişim ortamı oluşturarak, birtakım problemlere çözüm bulmak, belirli amaçları gerçekleştirmek üzere kurulan iletişim.
Grup dinamiği, birey üzerinde grup veya grup üzerinde . birey tarafından kullanılan güçlerin incelenmesidir (Reeves, 1970, s. 12).
GRUPLAR. TOPLUMSAL GRUP NEDİR? İnsanlar yaşam boyu aile, oyun grubu, meslek grubu, dernekler, şirketler gibi resmi ya da resmi olmayan birçok farklı toplumsal grubun üyesi olmaktadır. Toplumsal grup, en genel anlamda, küçük ölçekli toplumsal ilişkiler bütünü olarak tanımlanabilir.
Örneğin aile gibi görece daha uzun ömürlü ve üyelerinin arasındaki duygusal bağdan ve sürekli yoğun etkileşimden beslenen bir grup birincil grup niteliğindedir. Üyeler arası etkileşimin daha çok iş ilişkileri veya ortak bir amaç uğruna çalışmak gibi maddi boyutta kaldığı gruplar ise ikincil gruplardır.
Büyük Gruplar: Üye sayısı çok olan, ilişkileri daha sınırlı ve resmî olan gruplara büyük grup denir. Şehir ve millet büyük gruplara örnektir. Küçük Gruplar: Üye sayısı sınırlı ve ilişkileri yüz yüze olan gruplara küçük grup denir. Aile, arkadaşlık, komşuluk, köy, oyun grupları küçük gruplara örnek olabilir.
Grup Normları: Her grubun faaliyetlerini sürdürmeleri için üyelerine koyduğu yazılı / yazısız kurallar vardır. Bu normların, üyelerin birlikte hareket etmesi yönünde bir işlevi söz konusudur.
❖ Grubu oluşturan üyeler arasında ortak yarar ve değerler vardır. ❖ Her sosyal grubun bir yapısı vardır. ❖ Toplumsal grupların en önemli özelliği sürekliliktir. ❖ Kişilerin bir grup içinde kendisini göstererek benlik duygularının gelişmesine ve kendilerine saygılarının artmasına yardımcı olurlar.
Grup: Birbirleriyle etkileşim halinde bulunan iki veya daha fazla insanın birbirlerini etkilemesi ve birbirlerinden etkilenmesi sonucunda oluşan birleşmelerdir. İş grupları; kendileri ve aileleri için çalışan ve bireyin örgüt içindeki en temel tatmin ve tanınma kaynağı olan, insanların oluşturdukları örgütlenmelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri