GRUPLAR. TOPLUMSAL GRUP NEDİR? İnsanlar yaşam boyu aile, oyun grubu, meslek grubu, dernekler, şirketler gibi resmi ya da resmi olmayan birçok farklı toplumsal grubun üyesi olmaktadır. Toplumsal grup, en genel anlamda, küçük ölçekli toplumsal ilişkiler bütünü olarak tanımlanabilir.
Büyük Gruplar: Üye sayısı çok olan, ilişkileri daha sınırlı ve resmî olan gruplara büyük grup denir. Şehir ve millet büyük gruplara örnektir. Küçük Gruplar: Üye sayısı sınırlı ve ilişkileri yüz yüze olan gruplara küçük grup denir. Aile, arkadaşlık, komşuluk, köy, oyun grupları küçük gruplara örnek olabilir.
Cevap: 1. Belirli amaçlar ve bunları gerçekleştirme çabası içerisinde toplanmış, belirli kurallara göre organize olmuş, belirli süre karşılıklı sosyal ilişkide bulunan, en az iki kişiden oluşan, göreli bir sürekliliği olan bireyler topluluğu. 2. Görüşleri, çıkarları bir olan kimseler bütünü, ekip.
Kurumun Tanımı, Dar ve Geniş Anlamıyla Kurum
Mesela; korunmaya muhtaç çocukların barındıkları yerler, spor kulüpleri birer kurum [müessese, tesis, kuruluş] olarak adlandırılır.
Örneklem, herhangi bir evrenden belirli bir yolla seçilmiş daha küçük sayıdaki obje ve bireylerin oluşturduğu gruptur (Kaptan, 1998: 118). Araştırma evreni içerisinden amaca uygun herhangi bir yöntemle seçilen ve evreni temsil yeteneğine sahip birimler veya elemanlar kümesine örneklem denir (Ural, 2011: 23).
İlgili 36 soru bulundu
Belirli faaliyetleri paylaşan, bireylerin içinde yetiştiği, bakıldığı, kültür aktarımı yapılan gruplardır. Bu grupların en önemlileri aile, oyun grubu, arkadaşlık ve akrabalık gibi gruplardır. Chicago okulu temsilcilerinden Charles Cooley tarafından sosyoloji literatürüne kazandırılmış bir kavramdır.
kurumlardır. Temel kurumlara; aile, eğitim, din, ekonomi, siyaset kurumları örnek verilebilir. Temel kurumların dışında kalan sosyal kurumlara ise yardımcı kurumlar denilmektedir. Yardımcı kurumlar temel kurumların dışındaki tüm kurumlardır ve esasen temel kurumların alt kurumu niteliğindedirler.
Kuruluş, kurum, organizasyon veya teşkilat; ortak bir amaç çerçevesinde kurulmuş, ortak bir çalışma düzenine sahip, kendi verimini yönetebilen toplumsal bir düzendir. Organizasyonlar sosyoloji, iktisat, işletme, siyaset bilimi ve psikoloji gibi birçok sosyal bilim dalının araştırma konusudur.
Bununla birlikte gruplar, birincil ve ikincil, biçimsel ve biçimsel olmayan, üyelik ve özenme, resmî ve resmî olmayan gruplar biçiminde sınıflandırılır. Gruba üye bireylerin, grup içinde uymak zorunda oldukları 'norm' adı verilen kurallar vardır.
Grup içindeki “güçlerin” incelenmesi esasına dayanan grup dinamiği kavramının ana konusu, grupların bireyler üzerindeki etkisidir. Grup, üyelerinin birbirleri ile etkileşimi sonucu denge durumundadır. Herhangi bir olayla bozulabilecek bu dengenin yeniden kurulabilmesi çabası, grup içinde bir dinamizm oluşturmaktadır.
Öbek (tutam veya grup), soyut cebirin en temel matematiksel yapısıdır. Öbek, öncelikle bir kümedir, öğeleri boş olmayan bir küme ve üzerine tanımlı bir ikili işlemi olan bir kümedir. Öbek kuramı, bu işlemin özelliklerine göre öbekleri inceler. Soyut cebirin halka, cisim, modül gibi diğer yapılarının temelini oluşturur.
GRUPLAR. TOPLUMSAL GRUP NEDİR? İnsanlar yaşam boyu aile, oyun grubu, meslek grubu, dernekler, şirketler gibi resmi ya da resmi olmayan birçok farklı toplumsal grubun üyesi olmaktadır.
Birincil Gruplar
Üyeler düzenli olarak bir araya gelirler; karşılıklı ilişkiler kendiliğinden oluşur; grup üyeleri yalnızca kendilerini değil öbür üyeleri de düşünürler. Bu grupların üye sayısı azdır. Birincil gruba örnek olarak komşu, işyeri, akraba, oyun grupları verilebilir. Bu grubun en yalın örneği ailedir.
Belli ortak özellikler taşıyan/taşıdığı düşünülen veya ortak işlevler, roller ve karşılıklı sorumluluklar yüklenmiş olan iki veya daha fazla kişiden oluşan topluluklardır.
Ülkemizde, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu gibi kuruluşlar, sosyal kamu kurumlarına örnek teşkil eder.
Sosyal kurumları oluşum süreçlerine göre ayırma Sumner ve M.Duverger'in yaptıkları sınıflama yöntemidir. Hemen hemen bütün dünyadaki insanları ilgilendiren sosyal kurumlardır. Bunların en önemlileri şunlardır: Aile, eğitim, devlet, ekonomi, ahlak, din ve hukuk.
Anayasa Mahkemesi (Genel Kurul), 10.0.2011 tarih ve 2008/54 E., 2011/45 K. sayılı kararı uyarınca; “(…) Eğitim ve öğretim hizmetleri, Devletin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü olduğu kamu hizmetidir(…)”.
- Devlet tarafından kurulmuş olan kurumlardır. - Bütün giderleri devlet tarafından karşılanır. - Belirli çalışma saatleri bulunmaktadır. - Çalışanlar verdiği hizmet karşılığında ücret alırlar.
Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış özel veya kamuya ait yataklı ve ayakta tedavi hizmetlerini veren hastane, poliklinik gibi kurumlardır.
Aile, ekonomi, din, ahlak, siyaset ve eğitim temel toplumsal kurumlardır.
Resmi Gruplar Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Yetkili organlarca oluşturulmuş ve önceden belirlenmiş yasa, tüzük, yönetmelik gibi hukuk kurallarına göre düzenlenmiş gruplar.
Grup içerisindeki kişiler, diğer üyeler ile ortak bir anlaşma sonucu belirlenen ve üyeleri arası ortak davranışı, tutumlar arası birliği sağlayan bir takım normlara bağlı kalırlar. Grup üyeleri grup içerisinde kendilerini algılayıp birbirlerine benzer davranışlar gösterirler.
Gruplar, iki ve daha fazla kişinin ortak bir amaç doğrultusunda etkileşim ve iletişimde bulunmaları ile ortaya çıkan sosyal varlıklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri