Bilimsel Kaynaklar Nelerdir? Bunlar akademik kaynaklar veya hakemli kaynaklar, makaleler, kitaplar veya belirli bir alan veya disiplindeki uzmanlar tarafından yazılmış ve gözden geçirilmiş diğer yazılı eserler olarak bilinir.
Bilimsel bilgi, bilimsel yöntemler ile elde edilen bilgidir. Bilimsel yöntem akıl, deney ve gözleme dayalıdır. Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir.
Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın en doğru ve güvenilir yolu bilimsel yöntemdir. Gözleme, deneye ve akla dayanarak sistematik yollarla elde edilen bilgileri tanımlar. eksikleri görmesi ve çevresindeki olayları gözleyerek olabilir.)
İlgili 20 soru bulundu
Eğer kaynakları Türkçe arıyorsan Yöktez, DergiPark gibi açık erişim ve Türkçe bilimsel kaynaklara, çoğunlukla araştırma makalelerine , derlemelere ulaşabilirsin. Bunun yanında Ankara Ünivesitesinin tüm kitap kolleksiyonu ve Ders eğitimleri için kullanılan ders notları da yayında.
Bilimsel bilgiye örnek vermek gerekirse; Suyun kaynama sıcaklığı 100 santigrat derecedir. Maddenin halleri katı, sıvı ve gaz olarak bilinmektedir. Sigara sağlığa zararlıdır.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir.
Tüm bunları elde etmenin bazı araçları vardır: algı, akıl, bellek, tanıklık, içebakış ve bilinç.
Birincil Kaynak, Akademik disiplin olarak tarih çalışmalarında (orijinal kaynak olarak da bilinir) bir arkeolojik eser, belge, günlük, el yazması, otobiyografi, kayıt veya çalışılan zamanda üretilmiş bir bilgi kaynağıdır. Konu hakkındaki bilginin orijinal kaynağı olarak kullanılır.
Bilimsel bilgi
Bilimler üç gruba ayrılır: Formal bilimler: mantık, matematik,bilişim, geometri. Doğa bilimleri: fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, jeoloji, astronomi,materyal bilimi, yer bilimleri... İnsan bilimleri: psikoloji, sosyoloji, antropoloji, iktisat...
Bilimsel yöntemlere göre yapılan; araştırma, inceleme ve uğraşılara bilimsel çalışma adı verilir. BASAMAKLAR -Problemin belirlenmesi, -Verilerin toplanması, -Hipotezin kurulması, -Tahminlerin yapılması, -Kontrollü deneylerin yapılması, -Teorinin oluşturulması, -Bilimsel kanun haline gelme.
Bilimsel bilgi, konu aldığı olay veya varlıksal işlevi o an için en elverişli ve kabul edilir biçimde açıklayabilen bilgidir. Bu itibarla bilimsel bilginin temel nitelikleri evrensel olması, sınanabilir, eleştirilebilir ve yanlışlanabilir olmasıdır.
Veriler iki yerden toplanabilir: iç ve dış kaynaklar. İç kaynaklardan toplanan bilgiler “birincil veri” olarak adlandırılırken, dış kaynaklardan toplanan bilgiler “ikincil veri” olarak adlandırılır.
Kaynak gösterme bilim-sanat etiğinin bir gereğidir. Kaynak gösterilmediği sürece, ortaya atılan düşüncenin yazara ait olduğu varsayılır. Kaynak gösterme yoluyla bilginin gerçek sahibinin hakkı teslim edildiği gibi, araştırmacının kendi katkısının ne olduğu da açıkça gösterilmiş olur.
Birincil ve ikincil kişiler tarafından yazılmış ikinci el kaynaklarda bazen bilgiler ve bazı detaylar kasıtlı olarak abartılmış veya ihmal edilmiş olabilir. Bu nedenle üçüncül kişiler tarafından yazılmış ikinci el kaynaklar pek çok konuda en güvenilir kaynak kabul edilirler.
Görme, işitme, koku, tat ve dokunma duyuları ile gözlem ve deney yapılarak realite algılanmakta, başka bir deyişle bilgi edinilmektedir. Bu duyuların olmaması halinde onunla ilgili bilgi edinmek mümkün olamamaktadır. Mesela, görme duyusu olmayan bir insan renklerle ilgili bilgileri asla edinemeyecektir.
Deneycilik akılcılığın karşıtıdır. Akılcılığa karşıt olarak deneycilik, yalnızca duyum ve deneyimle temellenen bilgileri bilgi olarak kabul etmektedir. Bu tanıma göre, insan bilgisinin tek kaynağı deneyim ya da duyumdur.
İslam düşüncesinde selim akıl, doğru haber ve salim duyular herkes için geçerli olan nesnel bilgi kaynaklarıdır. İnsan bilgiye bu üç kaynağın birlikte işleyişiyle varır. Bunun yanında herkes için bağlayıcılığı olmayan sezgi, rüya, keşif ve ilham gibi öznel bilgi kaynakları da vardır.
Her duyduğumuzu doğru bilgiden saymayı Kur'ân nehyediyor. Kur'ân'a göre doğru bilginin kaynağı 3'tür: 1- Akıl, 2- Vahy, 3- Duyular.
Bilginin kaynağı probleminde ise en temel tartışma konusu, bilginin akla mı deneye mi veya hem akıl hem de deneyimin sentezlenmesine mi dayandığı veya deneyim ve akıl dışında sezgi gibi bir başka bilgi kaynağının olup olmadığı sorusudur.
Bilginin kaynağı akıldır, çünkü duyu organlarının bilgisi zorunlu ve kesin değildir diyen rasyonalizme karşı empirizm, bilginin kaynağı deneydir, doğru ve kesin bilgiye duyu organları aracılığı ile yapılan deney ve gözlem ulaştırır görüşünü savunur.
Bilimin gözleme, deneye ve akla dayanarak elde ettiği bilgiye bilimsel bilgi denilmektedir.
Deney ve gözlem yoluyla elde edilen, bütüncül ve evrensel enformasyonlar bilimsel bilgi olarak adlandırılır. Sıklıkla birbirine karıştırılsa da bilimsel bilgi, felsefi bilgiden farklıdır. Örneğin felsefi bilgi kavramsalken bilimsel bilginin pratik bir geçerliliği vardır.
“Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi.” “Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri