Deflatör, TÜFE'ye göre daha geniş bir mal grubunun fiyatlarını ölçer. Deflatör ekonomide üretilen tüm nihai mal ve hizmetleri içerirken TÜFE yalnızca tüketicilerce satın alınan bazı mal ve hizmetleri içerir.
TÜFE, hanehalkının tüketim sepetini en geniş anlamda kapsar. TÜFE sadece tüketiciler tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarını yansıtırken, GSYH deflatörü, devlet ve firmalar tarafından satın alınanları da yansıtır.
Enflasyonun ölçülmesinde ise başlıca TÜFE, TEFE (ÜFE) ve GSMH DEFLATÖRÜ kullanılmaktadır. Üç endekste “fiyatlar genel düzeyindeki” sürekli artışları ölçmekte kullanılmaktadır.
GSYH zımni deflatörü: Ekonomide üretilen tüm mal ve hizmetleri kapsayan bir fiyat endeksidir. GSYH zımni deflatörü nominal GSYH'nin, reel GSYH'ye oranı olarak ifade edilebilir. Bu anlamda GSYH zımni deflatörü, cari yıl ile temel alınan yıl arasında yaşanan fiyat gelişmelerini ifade eder.
Buna göre, TÜFE nihai mal ve hizmet fiyatlarındaki değişimi ifade ederken, ÜFE girdi fiyatlarından kaynaklanan arz yanlı fiyat değişmelerini ifade etmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
ÜFE ve TÜFE enflasyon ölçümlerinde kullanılmak amacıyla hesaplanır. Enflasyon ise aylık ve yıllık periyotlar dâhilinde hesaplanır. Buna bağlı olarak üretici ve tüketici fiyat endekslerinin de hem aylık hem de yıllık olarak hesaplandığını söylemek mümkündür.
TÜFE (tüketici fiyat endeksi): Tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişiklikleri ölçer. TEFE (toptan eşya fiyat endeksi): Ekonomide üretim faaliyetinde yer alan maddelerin fiyatlarındaki değişiklikleri toptancı aşamasında ölçer.
Ekonomik büyüklüğün değerinin çevrilmesi amacı ile kullanılan çarpana deflatör denilmektedir. Dolayısıyla deflatör; birtakım parasal kavramların, gerçek fiyatlara dönüştürülmesinde rol oynamaktadır. İndirgeyici olarak da bilinen deflatör ile TÜFE sıkça karıştırılmaktadır.
GSYİH, bir ülkenin sınırları içerisinde hem o ülkenin yurttaşları hem de yabancılar tarafından elde edilen gelir, GSMH ise bir ülkenin yurttaşları tarafından o ülkenin sınırları içerisinde ve sınırları dışında elde edilen geliri ifade eder.
GSYİH' yı bir yıl içinde ekonomide üretilen nihai mal hizmetlerin o yıl fiyatıyla piyasadaki değeri olarak tanımlayabiliriz. GSYİH' yı hesaplamak için verilen bir yıl içerinde üretilen nihai mal ve hizmetleri alınıp, onları kendi değerleriyle çarpılıp ve hepsinin değerini toplayarak bulabiliriz.
Hesaplanan yılın reel GSYİH ise baz yılın fiyatları kullanılarak hesaplanır. Nominal GSYİH, reel GSYİH ile bölünüp sonucun 100 ile çarpılması gayri safi yurt içi hasıla deflatörü sonucunu verir.
Deflatör parasal terimlerle ifade edilmiş olan bir iktisadi faktörün (örneğin ücretler, hammadde, maliyetler vb.) değerinin gerçek değere çevrilmesinde kullanılan fiyat endeksini ifade eder. Para darlığını destekleyici etkendir.
Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE), üretilen malların maliyetlerinde oluşan değişimleri ifade eder. ÜFE ise, yurt içinde satışı gerçekleştikten malların üretim maliyetlerinde oluşan artış ve azalışlarla ortaya çıkan orandır.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), tüketim harcamalarına konu olan mal ve hizmetlere ilişkin fiyatların genel düzeyinde zaman içinde meydana gelen değişimi ölçmektedir.
Tüketici fiyat endeksi ya da kısaca TÜFE, tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. TÜFE, istatistik bilimindeki fiyat endeks sayıları ile hesaplanır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hesaplanan bir endekstir. Ayrıca aylık ya da yıllık enflasyon oranının tespit edilmesinde de kullanılır.
Gayri Safi Milli Hasıla
GSYİH sadece ülke içindeki üretimi hesaba katar; GSMH ise ülke vatandaşlarının hem kendi ülkelerinde hemde diğer ülkelerde ürettiği mal ve hizmetlerin toplamını hesaba katar. Bununla birlikte GSMH, yabancı firma ve işçilerin başka ülkelere yatırımını ve para transferini bu toplamdan çıkarır.
GSYİH, üretim, harcama ve gelir yöntemine göre üç ayrı yöntemle hesaplanabilir.
GSYH (Gayrisafi Yurt İçi Hasıla): Bir ekonomide belirli bir dönemde, i. gerçekleşen tüm nihai mal ve hizmet üretiminin toplam değerini ölçer.
Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), bir ülke veya ülkeler tarafından belirli bir zaman diliminde üretilen ve satılan tüm nihai malların ve hizmetlerin piyasa değeri'nin parasal bir ölçü'südür.
Deflatör ; yada GSMH Zimni Fiyat Deflatörü
✓ Sadece yurt içinde üretilen nihai mal ve hizmetleri dikkate alır ve bunların fiyatlarındaki değişimi ölçer. İthal malları GSYİH'ya dahil olmadığı için bunlar deflatör sepeti içinde yer almazlar.
Bir ülkede GSYH verisinin beklentilerden iyi gelmesi, ekonomik büyümenin hızlandığını göstereceğinden o ülke para biriminin değer kazanmasını sağlar. Tersi durumda ise ekonomik büyümede yavaşlama ve resesyon korkuları artar ve ülke para birimi diğer para birimlerine karşı değer kaybeder.
ÜFE ve TÜFE enflasyonu farklılaşıyorsa, literatürün önerdiği gibi optimal para politikası TÜFE enflasyonu yerine ÜFE'yi hedeflemelidir. Geçişkenlik, farklı aşamalarda gerçekleşir. Yani, TÜFE'si yüksek olan ülkeler aynı zamanda ÜFE'si yüksek olan ülkelerdir, ancak bunun tersi de geçerli olabilmektedir.
Aylık enflasyon iki ay arasındaki değişim olarak hesaplanıyor. Mesela, Aralık ayında tüketici fiyat endeksi 110 olarak hesaplandı. Kasım ayında 109 idi. Aralık ayı aylık enflasyonunu, (110-109)-1 = %0.9 olarak bulabiliriz.
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %6,65, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,65, bir önceki yılın aynı ayına göre %57,68 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,45 olarak gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri