Sağlıyorsa modele uygun olarak sahada gerekli güçlendirme bileşenleri binaya eklenir. Sonuç olarak, güçlendirilen bina ile yeni sıfırdan yapılan binanın güvenliği ne kadar ise o kadar güvenlidir.
Depreme dayanıklılık konusunda eksikliği olan binaların mutlaka depreme karşı güçlendirilmesi gerekir. Bu tarz ihtiyaçları olan binalar da güçlendirme hizmeti alabilirler. Bina güçlendirme işlemleri zaman içerisinde üst boyutlara ulaşmıştır. Güçlendirme işleminden geçen binalar artık depreme daha fazla dayanıklıdır.
Güçlendirme yapmak için binanın hasarlı olma şartı yoktur, eğer yapılan testlerde riskli çıkarsa hasarsız binaya da güçlendirme yapılabilir. Ağır riskli binalar (tarihî bina hariç) için de direkt yıkım kararı verilmektedir.
Bina güçlendirme işleminde de kolon güçlendirme yapılıyor. Bu şekilde özellikle90 öncesinden kalan binaların daha güçlü olması sağlanmaktadır. Kolonu zayıf olan veya eksik olan her binanın bu işlemi mutlaka yaptırması gerekiyor. Bu özellikten yoksun olan binalar, en küçük sarsıntıdan bile fazlaca etkilenebilirler.
28) Güçlendirme çalışmaları için Hak Sahipliği sıfatını kazanıldıktan sonra güçlendirme yapılmazsa ne olur ? 1 yıl içerisinde güçlendirme çalışmaları yapılmazsa binalar yıkılmakta ve afetzedelerin hak sahiplikleri sona ermektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Bina güçlendirme işe yarar mı sorusunun cevabı, mühendislik hesapları uygun şekilde yapıldığında ve başarılı bir şekilde uygulandığında, evet işe yarar şeklindedir. Ülkemizde son 20 yıldır güçlendirme uygulamaları hız kazanmakla birlikte ne yazık ki önemi henüz yeterince anlaşılmamıştır.
Bina kolonlarının güçlendirilmesi için geçecek zaman kullanılan tekniğe ve yapılacak işin niteliğine göre farklılık göstermektedir. 5 katlı bir binanın kolon güçlendirme çalışmaları, yaklaşık 40 gün sürmektedir. Bu süre uygulanacak yöntem, kullanılacak malzeme ve işin genel durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
"Tüm binalarda uygulanması mümkün değil"
Yıldız Teknik Üniversitesi'nden doktor inşaat yüksek mühendisi Mustafa Bozyiğit de bütün binaların boşaltmadan güçlendirilmesinin mümkün olmadığını belirterek şunlara vurgu yaptı: "Mesela güçlendirme yaparken bazı duvarları yıkıp yeniden yapmanız gerekiyor.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Daire Başı Güçlendirme Maliyeti
Genel bir fikir vermesi açısından, daire başı bina güçlendirme maliyeti 2023 yılı için, 10 katlı ve 250 metrekare oturum alanına sahip bir bina için, DAİRE BAŞI GÜÇLENDİRME MALİYETİ yaklaşık 150.000 ile 250.000 TL arasında olacaktır.
Binayı yeniden inşa etmeye göre daha ucuz ve hızlı yapılan güçlendirme seçeneği göz ardı edilebiliyor. Binanın yeniden inşası en az bir senede gerçekleştirilirken, güçlendirme en fazla 4 ayda yapılıyor.
Binada mevcut hasar tespiti yapılan ya da binasında performans analizi yaptırılarak güçlendirilme istenen binalarda güçlendirme sonrası güvenle oturulabilir. Güçlendirme yapım süresi ruhsat tarihinden itibaren genellikle iki ayı geçmemektedir. Güçlendirme yapılırken binanın tümünde çalışma olmaz.
DEVLET 50 bin liraya kadar bina güçlendirme kredisi sunuyor. Binadaki her bağımsız bölüm için ayrı ayrı en fazla 50 bin lira kredi kullandırılıyor. 120 ay vadeli yüzde 4 faizli krediye devlet destek sağlıyor. Kredinin 2 yıl ödemesiz dönemi de bulunuyor.
Bu karar 2.02.2022 tarihinde resmî gazetede yayınlanmıştır. Ayrıca ilgili kararname kapsamında yapılan bir diğer değişiklik ile faiz destekli kredilerin kullandırılma süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarılmıştır. 13 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete kararına göre güçlendirme kredisi en fazla 320.000 TL olmuştur.
Bir binaya orta hasarlı olarak değerlendirilmişse sonrasında ne olacak? Orta hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamında güçlendirme kredisi verilecektir. Afetzedelerden binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekmektedir.
Deprem Güçlendirme Derneği(DEGÜDER), bina güçlendirme maliyetinin daire başı ortalama 250.000 TL civarında olduğunu belirtiyor. Güçlendirme maliyetinin yapım maliyetinin %40'ını geçtiği durumlarda yeniden yapım seçeneği tercih edilmelidir.
Yapıların bütün ağırlığı kolonlar tarafından taşındığı için binanın büyüklüğüne ve ağırlığına göre bina taşıyıcı sistemde yeter sayıda kolon bulunmalıdır. Binalarda yapılan deprem testi çalışmalarında özellikle kolon sayıları ve kolon dayanımları yetersiz binalar deprem riski olduğu görülmektedir.
İnşaat ve deprem bilimi, genel hayat tecrübeleri bu neticenin gerçekleşme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Çünkü kolon ve kiriş binayı koruyan, ayakta tutan yapılardır.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Büyük kolonların yanında durmaya çalışın. Raflardan ve dolaplardan uzak durun. Yangın çıkışlarına merdivenlere ve yürüyen merdivenlere koşmayın. Anonsları dinleyin.
Kat maliklerinden herhangi biri[2] böylesi bir zorunluluk halinin mahkemece tespitini taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinden isteyebilir. Böyle bir dava açılması üzerine mahkeme gerekli görürse ana yapının güçlendirilmesine karar verebilir ve bu kararla birlikte güçlendirme çalışmalarına başlanır.
Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir.
Beton ile yapılan kolon güçlendirme işlemlerinde teknik genel olarak; güçlendirilmesi planlanan kolonun çevresine demirler örülüp kalıbı çıkarılarak yeni bir kolon yapılması şeklindedir. Bu yöntem ile güçlendirilecek eski kolon, yeni kolonun içerisinde kalarak güçlendirilir.
Karbon Fiber Kolon Güçlendirme Fiyatı
Karbon fiber kolon güçlendirme fiyatları, 50cm x 50cm 3 metre yüksekliğinde bir kolon için iki kat 300gr/m2 karbon kumaş sarım için hesaplanırsa 10.000TL – 15.000 TL aralığındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri