Güdülenmeyi açıklayıcı birçok kuram geliştirilmiştir. Bunlardan bir bölümü şöyledir: Dürtü kuramı, özendirici uyarıcı kuramı, optimal uyarılma kuramı, içgüdü kuramı, basımlama kuramı, bilinç dışı güdülenme yaklaşımı, Maslow'un gereksinme derecelemesi yaklaşımı.
Güdü (veya Motivasyon), insanların ve diğer hayvanların belirli bir zamanda bir davranışı başlatmasının, sürdürmesinin veya sonlandırmasının nedenidir. Güdü durumları genellikle, hedefe yönelik davranışta bulunma eğilimini yaratan, failin içinde hareket eden güçler olarak anlaşılır.
İnsan davranışlarını etkileyen güdüleri dört başlık altında incelemek mümkündür. Bunlar; psikolojik güdüler, iç güdüler, sosyal güdüler, fizyolojik güdülerdir.
Bunlar: öğrenme biçimi, öğrenme amacına ulaşma isteği, öğrenmeye karşı olumlu tutum ve çaba dolu davranıştır.
Güdülerin; davranışları başlatmak, davranışların enerji ve şiddet seviyesini belirlemek, davranışlara yön tayin etmek ve davranışların devamını sağlamak olmak üzere dört fonksiyonu mevcuttur (Ünsar, 2011, s. 3). İşgörenlerin tatmininde etkili olan içsel ve dışsal güdüler bulunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Çalışanların örgütsel amaçların gerçekleşmesi için yürütülecek etkinliklerde iç güdüsel anlamda çaba göstermelerini sağlayacak, işine ve iş ortamına karşı olumlu tavırlar içerisinde olmasına yönelik olarak yönlendirilmelerine güdüleme denir.
Başarı İhtiyacı ve Güdülenmesi Kuramı
Güdülenme kuramına ilişkin en önemli kavram David McClelland tarafından ileri sürülmüştür.”Başarı güdüsü” kavramı da bireyin içinde olan güçlere dayanmaktadır.
Bu tanımda güdülenme kavramının üç bileşeni, davranışın yönü (amaç), davranışın yoğunluğu (şevk) ve davranışa devam etme kararlılığı (ısrar) açıkça görülmektedir. Abraham Maslow'a göre insan davranışı mekanik bir biçimde anlaşılamaz.
Güdüleme, örgütün ve bireylerin ihtiyaçlarını tatminle sonuçlanacak bir iş ortamı yaratarak bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi ve isteklendirilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Güdüler kişilerin belirli davranışlarının nedenlerini açıklayan ve bir davranışla sonuçlanan itici güçlerdir.
Amaca yönelik davranışı başlatan, yönlendiren, ona güç ve enerjisini veren, amaca ulaşılana kadar ısrarlı olmasını sağlayan güçler toplamı olarak tanımlanabilir. Örneğin kitap okuma güdüsü sizin diğer etkinlikler arasından kitap okumayı seçmenizi ve okumaya başlayıp sürdürmenizi sağlayan güçler toplamıdır.
b) Güdüleme: Öğrencilere işlenecek konunun kendileri için ne kadar önemli olduğunu ve öğrencilerin ne işine yarayacağını vurgulamaktır. Öğrencilere, konuyu niçin öğrendikleri açıklanır.
Güdüleme, örgütte çalışanların ihtiyaçlarını tatmin ederek, gerilime ve hayal kırıklığına uğramalarını önlemek ve örgütlerde insandan en iyi şekilde yararlanmak için gerekli olan tedbirleri almaktır.
Maslow'un motivasyon teorisi nedir ve bu teori kapsamında insan ihtiyaçlarının hiyerarşisi nasıl sıralanmaktadır? Abraham Maslow tarafından 1943 yılında ortaya konulan motivasyon teorisi, insanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasıyla yaşamlarının daha tatmin edici ve anlamlı olacağını savunur.
Kapsam kuramlarını sıralayacak olursak; 1-Maslow-Gereksinimler Hiyerarşisi Kuramı, 2-Alderfer-V.I.G(Varoluş-İlişki Kurma-Gelişme) Kuramı, 3-Herzberg-Çift Etmen Kuramı, 4-McClelland-Başarı Gereksinimleri Kuramlarıdır.
Fizyolojik Güdü: Doğuştan gelen, organizma için hayati önem taşıyan , yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli olan güdülerdir. Birincil güdüler de denir. Açlık, susuzluk,cinsellik fizyolojik güdülere örnek verilebilir.
Maslow'un Güdüleme Kuramı
Bu ihtiyaçlar şunlardır: 1. Biyolojik/fizyolojik ihtiyaçlar: Yeme, içme, uyku, boşaltım, vb. 2. Güvenlik ihtiyacı: Her türlü tehlikeye, hastalıklara, kazalara, yaşlılığa, vb. karşı kendini güvende hissetme. 3. Ait olma ve sevgi ihtiyacı: Başka insanlarla birarada olma, sevme, sevilme.
Güdü, insanı davranışa yönelten temel nedendir. Organizmanın iç ve dış uyarıcıların etkisiyle, davranış yapmaya hazır hale gelmesi, davranışını yapması ve hedefine ulaşması olan motivasyon(güdülenme) durumunda, Güdü , Davranış ve Rahatlama (Dengelenme) olmak üzere toplam üç aşama bulunmaktadır.
Dışsal güdü, bireyin dışından gelen etkileri içerir. Bir öğrencinin yüksek not aldığı için öğretmeni tarafından övülerek pekiştirilmesi buna örnek gösterilebilir.
İçten Güdüler: Bireylerde oluşan ve kendiliğinden gelen güdülerdir. Bir davranışa yönelmek için anne, baba ya da başka birisinin herhangi bir şekilde söylemleri, istekleri gerekmez. Birey kendisi ister ve bu istek doğrultusunda hareket eder. Dıştan Güdüler: Dıştan güdüler, içten güdülerin tersidir.
Dolaylı Güdülenme : Gözlenen davranışlar ve modelin elde ettiği kazançlar, bireyi bilgilendirmekle kalmaz, aynı zamanda onu elde etmeye de güdüler.
Özet olarak güdülenme, kişiyi belirli bir eyleme doğru yönlendiren içsel ve dışsal uyarım durumudur. Organizmanın dürtü ya da ihtiyaçların etkisiyle harekete hazır hale gelerek amaca yönelik davranışta bulunmasına ve amaca ulaştıktan sonra rahatlamasına, haz duymasına güdülenme denir.
McClelland, başarının, kişinin belirli hedeflere ulaşırken hissettiği tatmin duygusu olduğunu ifade ediyor. Bu istek, kişinin kendi kendisine çizdiği hedefleri gerçekleştirme veya kendini aşma isteğinden kaynaklanır. Başarı, bir bireyin motive olmasının en önemli nedenlerinden biri olabilir.
Dürtü, fizyolojik temelli bir ihtiyacın organizmada neden olduğu rahatsızlık, gerginlik durumudur. Güdü, organizmayı harekete geçiren içsel ya da dışsal bir güç (etki) anlamına gelir. Güdülenme ise, organizmanın içsel ya da dışsal bir etki nedeniyle harekete geçmesi durumudur.
Bu kuramlar, çalışanların davranışlarının nasıl başladığına odaklanmaktadır (Önen ve Kanayran, 2015: 52.). Süreç kuramları arasında Vroom'un Beklenti Kuramı, Porter ve Lawyer'in Geliştirilmiş Beklenti Kuramı, Adams'ın Eşitlik Kuramı, Locke'un Amaç Kuramı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri